Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions : Ages Set 8

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ages which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. A said to B – seven years ago I was seven times as old as you were and three year hence I will be three times as old as you will be. The ages of A and B
    a) 52, 12
    b) 42, 12
    c) 32, 12
    d) 54, 14
    e) None of these
    Answer – b) 42, 12
    Explanation :
    A – 7 = 7*(B – 7)…….(1)
    A + 3 = 3*(B + 3)…….. (2)
    Solve both equations to get A and B

  2. The ratio of the ages of priya and riya is 2:5. After 8 years, their ages will be in the ratio of 2:3. Then the sum of their present ages
    a) 12 years
    b) 14 years
    c) 16 years
    d) 18 years
    e) None of these
    Answer – b) 14 years
    Explanation :
    Let priya age  = 2x and riya age = 5x.
    So, (2x + 8)/(5x + 8) = 2/3, we get x = 2. So sum of priya and riya = 14

  3. The sum of the age of mother and daughter is 100 years. 5 years ago their age were in the ratio of 2:1. The ratio of the age of daughter and mother after 10 years
    a) 2:5
    b) 3:4
    c) 3:5
    d) 4:5
    e) None of these
    Answer – c) 3:5
    Explanation :
    M + D = 100 and  (M – 5)/(D -5) = 2/1
    we get D = 35 and M = 65. So after 10 years ratio = 45/75 = 3/5

  4. The ratio of the ages of two persons are in the ratio of 5:7 and the difference between their ages is 18 years. Find the sum of the ages of the person after 5 years,
    a) 112 years
    b) 115 years
    c) 117 years
    d) 119 years
    e) None of these
    Answer – e) None of these
    Explanation :7x – 5x = 18…data inadequate

  5. If 6 is subtracted from the present age of neha and the remainder is divided by 6, then the present age of mia is obtained. If Mia is 4 years younger to raj whose age is 12 years, then find the age of neha
    a) 50
    b) 52
    c) 54
    d) 58
    e) None of these
    Answer – c) 54
    Explanation :
    (N – 6)/6 = M = 12 – 4 = 8. We will get N = 54

  6. If P age is twice the average age of P, Q and R age’s. Q’s age is one half the average of P, Q and R’s age. If the age of R is 5 years, then find the sum of ages of P, Q and R.
    a) 20
    b) 25
    c) 30
    d) 35
    e) None of these
    Answer – c) 30
    Explanation :
    P = 2*(P + Q+ R)/3
    Q = (1/2)*(P + Q+ R)/3 and R = 5 solve these equations, we will get P = 20, Q = 5 and R = 5

  7. The ratio between the A and B age is 7: 9. If the difference between the present ages of Q and P’s age after 4 years is 2 then what is the total of the present ages of P and Q?
    a) 42
    b) 44
    c) 46
    d) 48
    e) None of these
    Answer – d) 48
    Explanation :
    let age of B is 9x and that of A is 7x. So
    9x – (7x +4) = 2, x = 3
    So sum will be = 27 + 21 = 48

  8. Ritu married 6 years ago. Today her age is 5/4 times her age at the time of her marriage. Her daughter age is 1/5 of her age. What is the ratio of ritu age to her daughter age after 6 years?
    a) 2:1
    b) 3:1
    c) 4:3
    d) 5:2
    e) None of these
    Answer – b) 3:1
    Explanation :
    R = (5/4)*(R – 6)
    R = 30 years and daughter age = 30/5 = 6 years.
    After 6 years ratio will be = 36/12 = 3:1

  9. 6 years ago Ram was twice as old as Shyam. If the ratio of their present ages is 9:5 respectively, what is the difference between their present ages in year?
    a) 20 year
    b) 22 year
    c) 24 year
    d) 26 year
    e) None of these
    Answer – c) 24 year
    Explanation :
    R – 6 = 2*(S – 6)
    put R = 9x and S  = 5x, we will get x = 6
    so difference between ages is 4*6 = 24 years

  10. The sum of the ages of a mother and her son is 45 years. Five years ago, the product of their ages was 3 times the mother age at that time, then the present age of the son,
    a) 8
    b) 10
    c) 12
    d) 14
    e) None of these
    Answer – a) 8
    Explanation :
    M + S = 45
    (M -5)*(S – 5) = 3*(M – 5) so, S = 8 years