Hello Aspirants. Welcome to Online Maths in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in **Ages**, which is common for competitive exams. We have included some questions that are repeatedly asked in exams !!

**Four years ago, the ratio of the ages of A and B was 5 : 9. 8 years hence the ratio will be 2 : 3 respectively. Find the present age of B?**

A) 25

B) 20

C) 40

D) 60

E) 24

**C) 40**

Explanation:

Let 4 years ago A’s age = 5x, B’s age = 9x

Then 4+8 = 12 years after – (5x+12)/(9x+12) = 2/3

Solve, x = 4

B’s present age = 9x+4 = 40

**Eight years ago, A was 4 times as old as B. After 8 years A will be twice as old as B. What are their ages respectively?**

A) 45, 18

B) 40, 10

C) 42, 18

D) 40, 16

E) 42, 16

**D) 40, 16**

Explanation:

Let B’s age 8 yrs ago = x, then A’s age = 4x

After (8+8) = 16 years:

(4x+16) = 2 * (x+8)

Solve, x = 8

A’s present age = 4x+8 = 40

B’s present age = x+8 = 16

**Present age of B is twice that of A. 4 years hence B’s age will be 4 less than twice the age of A. Find the difference in their ages?**

A) 8

B) 10

C) 4

D) 5

E) Cannot be determined

**E) Cannot be determined**

Explanation:

Let A’s present age = x, Then B’s present age = 2x

After 4 years, (2x+4) = 2(x+4) – 4

0 = 0

**After 6 years, A’s age will be 3/7th of B’s age. Also 10 years ago, ratio of ages of A and B was 1 : 5. What is A’s present age?**

A) 20

B) 25

C) 24

D) 18

E) 50

**D) 18**

Explanation:

Let 10 years ago, A’s age = x, B’s age = 5x

After (10+6) = 16 years, (x+16) = (3/7) (5x+16)

Solve, x = 8

So A’s present age = x+10 = 18

**B is twice older than C and A is 2 years older than B. If the total of all of their ages is 27, what will be total of the ages of A and C 6 years hence?**

A) 17

B) 29

C) 28

D) 23

E) 18

**B) 29**

Explanation:

Let C’s present age = x, then B’s = 2x, and A’s = 2x+2

Given: x+2x+(2x+2) = 27

Solve, x = 5

A’s present age = 2x+2 = 12

C’s present age = x = 5

6 years after A+C)’s age = 12+5+6+6 = 29

**The sum of the present ages of A and B is 50. After 2 years B’s age will be 2 more than C’s age then. If A is younger than C by 4 years, find the age of B 8 years ago.**

A) 20

B) 40

C) 28

D) 26

E) 22

**A) 20**

Explanation:

The difference between B and C’s age will remain same

Let C’s present age = x, so B’s present age = (x+2)

sum of the present ages of A and B is 50, so A’s age becomes = 50-(x+2) =48-x

now A is younger than C by 4 years, so 48-x = x – 4

Solve, x = 26

B’s present age = x+2 = 28

Before 8 years, B’s age = 28-8 = 20

**After 10 years, A’s age will be twice that of B’s age. A’s present age is 6 times that of C. If B’s eighth birthday was celebrated 2 years ago, then what is C’s present age?**

A) 8

B) 5

C) 10

D) 15

E) 12

**B) 5**

Explanation:

Let C’s present age = x, then A’s present age = 6x

Let B’s present age is y.

Then after 10 years, (6x+10) = 2 (y+10)

Solve, y = 3x-5 = B’s present age

B’s eighth birthday was celebrated 2 years ago, so B’s present age = 10, and also 3x-5 = 10

Solve, x = 5**The ratio of the present ages of A to B is 5 : 3. The ratio of A’s age 4 years ago to B’s age 4 years hence is 1 : 1. What is the ratio of A’s age 4 years hence to B’s age 4 years ago?**

A) 3 : 2

B) 5 : 2

C) 3 : 1

D) 2 : 3

E) 1 : 3

**C) 3 : 1**

Explanation:

Let A’s present age = 5x, and B’s = 3x

Ratio of A’s age 4 years**ago**to B’s age 4 years**hence**is 1 : 1. So

(5x-4)/(3x+4) = 1/1

Solve x = 4

So A’s present age = 20, and B’s = 12

Required ratio = (20+4) : (12-4)**Present age of a father is three times more than his son. 8 years hence, father’s age will be 2 and a half times of his son’s age. After 8 more years, how many times would father be his son’s age?**

A) 3 n half times

B) 4 times

C) 1 n half times

D) 2 times

E) 3 times

**D) 2 times**

Explanation:

**three times more than**

Let present age of son = x, then of father = x+3x = 4x

After 8 years, (4x+8) = (5/2) (x+8)

Solve, x = 8

Required ratio = (4x+16) : (x+16) = 2 : 1

**Age of A is three times the sum of ages of B and C. 5 years hence, A’s age will be twice the sum of ages of B and C. The total of their present ages is**

A) 45

B) 60

C) 30

D) Cannot be determined

E) None of these

**B) 60**

Explanation:

Let (B+C)’s present age= x

Then A’s present age = 3x

After 5 years, (3x+5) = 2*(x+5+5)

Solve, x = 15

Sum = x+3x = 4x = 60

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**