Hello Aspirants,
Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting SSC CGL 2016 Course and we are creating sample questions in Quant section, type of which will be asked in SSC CGL 2016 !!!
 Click Here to View Stratus: SSC CGL 2016 Tier 1 Course
 SSC CGL 2016: Reasoning Test
 SSC CGL 2016: Quants Test
 SSC CGL 2016: English Test
 SSC CGL 2016: General Awareness Test
Help: Share Our SSC CGl 2016 Course page to your Friends & FB Groups
_____________________________________________________________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeWhich is the least fraction out of 2/5, 4/7, 3/8 and 1/4?
Correct
Explanation:
Do by finding their decimal values
OR
Compare each
First – 2/5 and 4/7
2*7 = 14 and 4*5 = 20
So 2/5 is small than 4/7
Next – 2/5 and 3/8
2*8 = 16 and 3*5 = 15
So 3/8 is small than 2/5
Next – 3/8 and 1/4
3*4 = 14 and 1*8 = 8
So 1/4 is smallestIncorrect
Explanation:
Do by finding their decimal values
OR
Compare each
First – 2/5 and 4/7
2*7 = 14 and 4*5 = 20
So 2/5 is small than 4/7
Next – 2/5 and 3/8
2*8 = 16 and 3*5 = 15
So 3/8 is small than 2/5
Next – 3/8 and 1/4
3*4 = 14 and 1*8 = 8
So 1/4 is smallest 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA and B started a business by investing Rs 1200 and Rs 1500 respectively. After 4 months, A added Rs 200 an B added Rs 100 to their investments for 8 and 6 months respectively. After a year from the start of business, they got a total profit of Rs 11,850. What is the share of A in the profit?
Correct
Explanation:
A : B
1200*4 + 1400*8 : 1500*4 + 1600*6
12*4 + 14*8 : 15*4 + 16*6
12 + 14*2 : 15 + 8*3
40 : 39
So A got 40/79 * 11850 = 6000Incorrect
Explanation:
A : B
1200*4 + 1400*8 : 1500*4 + 1600*6
12*4 + 14*8 : 15*4 + 16*6
12 + 14*2 : 15 + 8*3
40 : 39
So A got 40/79 * 11850 = 6000 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (3–6): Study the pie chart and answer the questions that follow:
The pie chart shows the monthly expenses of a person done on various items.
If the monthly salary of the person is Rs 6,000, for how many items he has spent more than Rs 1,000 per month?
Correct
Explanation:
Shortcut
(x/100)*6000 = 1000, gives x = 16.67%
So the ones having more expense % than 16.67% which is A and CIncorrect
Explanation:
Shortcut
(x/100)*6000 = 1000, gives x = 16.67%
So the ones having more expense % than 16.67% which is A and C 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (3–6): Study the pie chart and answer the questions that follow:
The pie chart shows the monthly expenses of a person done on various items.
What is the angle made at the centre of the pie chart by the sector representing the expenses on item F?
Correct
Explanation:
(15/100)*360 = 54Incorrect
Explanation:
(15/100)*360 = 54 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (3–6): Study the pie chart and answer the questions that follow:
The pie chart shows the monthly expenses of a person done on various items.
Expenses on item D are approximately how much percent more than on item B, if the monthly salary of the person is Rs 12,000?
Correct
Explanation:
Required % = (157)/7 * 100Incorrect
Explanation:
Required % = (157)/7 * 100 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeIf the person spends Rs 500 per month on item E, what will be his monthly salary?
Correct
Explanation:
(10/100)*x = 500Incorrect
Explanation:
(10/100)*x = 500 
Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeB is 3 years older than C and A is thrice older than B. If the ratio of ages of A and C is 4 : 1, what will be total of the ages of A and C, 4 years hence?
Correct
Explanation:
Let C’s present age = x, then B’s = x+3, and A’s = 3(x+3) = 3x+9
Now (3x+9)/x = 4/1
Solve, x = 9
A’s present age = 3x+9 = 36
C’s present age = x = 9
4 years after (A+C)’s age = 36+9+4+4Incorrect
Explanation:
Let C’s present age = x, then B’s = x+3, and A’s = 3(x+3) = 3x+9
Now (3x+9)/x = 4/1
Solve, x = 9
A’s present age = 3x+9 = 36
C’s present age = x = 9
4 years after (A+C)’s age = 36+9+4+4 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeFind the distance between two chords of a circle with diameter 30 cm, given the length of chords respectively are 18 cm and 24 cm.
Correct
Explanation:
OA = OC = 15 cm
AB = 18 cm, so AP = PB = 9 cm
CD = 24 cm, so CQ = QD = 12 cm
In ∆OCQ,
OQ = √(15^{2} – 9^{2}) = 12
In ∆OAP,
OP = √(5^{2} – 3^{2}) = 9
So PQ = OP+OQ = 9+12Incorrect
Explanation:
OA = OC = 15 cm
AB = 18 cm, so AP = PB = 9 cm
CD = 24 cm, so CQ = QD = 12 cm
In ∆OCQ,
OQ = √(15^{2} – 9^{2}) = 12
In ∆OAP,
OP = √(5^{2} – 3^{2}) = 9
So PQ = OP+OQ = 9+12 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeFind the volume of sphere whose total surface area of a hemisphere is 75ᴨ sq. cm.
Correct
Explanation:
2ᴨr^{2} + ᴨr^{2} = 75ᴨ
3ᴨr^{2} = 75ᴨ
So r^{2} = 25
So r = 5
So volume = (2/3)*ᴨr^{3} = (2/3)*(22/7)*5*5*5Incorrect
Explanation:
2ᴨr^{2} + ᴨr^{2} = 75ᴨ
3ᴨr^{2} = 75ᴨ
So r^{2} = 25
So r = 5
So volume = (2/3)*ᴨr^{3} = (2/3)*(22/7)*5*5*5 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeFind the length of diagonal BD of a rhombus ABCD whose side AB is 10 cm and angle A measures 60 degree
Correct
Explanation:
Diagonals of rhombus intersect at right angle. Also the diagonals bisect the angle and themselves also. Angle A = angle C = 60 degree
So angle B = angle D = 120 degree
In rt angled ∆AOB
Angle AOB = 90
Angle OAB = 60/2 = 30 and angle ABO = 120/2 = 60
Sin 30 = perpendicular/hypotenuse = OB/AB = OB/10
So 1/2 = OB/10 , so OB = 5cm
So BD = 5*2 = 10 cmIncorrect
Explanation:
Diagonals of rhombus intersect at right angle. Also the diagonals bisect the angle and themselves also. Angle A = angle C = 60 degree
So angle B = angle D = 120 degree
In rt angled ∆AOB
Angle AOB = 90
Angle OAB = 60/2 = 30 and angle ABO = 120/2 = 60
Sin 30 = perpendicular/hypotenuse = OB/AB = OB/10
So 1/2 = OB/10 , so OB = 5cm
So BD = 5*2 = 10 cm
_____________________________________________________________________
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 – E.g: @shubhra “Hi, Can You Explain 8th Question?”