Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting SBI PO Prelim 2016 Course and we are creating sample questions in Quant section, type of which will be asked in SBI PO 2016 !!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The cost of five chairs and three tables is Rs. 3110. Cost of one chair is Rs. 210 less than cost of one table. What is the cost of two tables and two chairs?

Correct

Explanation:
Suppose the cost of one chair = c and the cost of one table = t
Then; 5 c + 3t = 3110————- (i)
and t – c = 210 or t = 210 + C——–(ii)
On putting value of t in eq (i)
5 c + 3 (210 + c) = 3110
5 c + 630 + 3 c = 3110
8 c = 3110 – 630
c = 2480/8 = Rs. 310
Cost of one table (t) = 210 + 310 = 520
Hence, the cost of two tables and two chairs = 2t + 2c
= 2 x 520 + 2 x 310
= 1040 + 620 = Rs. 1660

Incorrect

Explanation:
Suppose the cost of one chair = c and the cost of one table = t
Then; 5 c + 3t = 3110————- (i)
and t – c = 210 or t = 210 + C——–(ii)
On putting value of t in eq (i)
5 c + 3 (210 + c) = 3110
5 c + 630 + 3 c = 3110
8 c = 3110 – 630
c = 2480/8 = Rs. 310
Cost of one table (t) = 210 + 310 = 520
Hence, the cost of two tables and two chairs = 2t + 2c
= 2 x 520 + 2 x 310
= 1040 + 620 = Rs. 1660

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The respective ratio of present ages of Ram, Rohan and Raj is 3:4:5. If average of their present ages is 28 year then what would be the sum of the ages of Ram and Rohan together after 5 year?

Correct

Explanation:
Let the ages of Ram, Rohan and Raj be 3x, 4x and 5x respectively.
Then, [3x + 4x + 5x]/3 = 28
4x = 28
X = 28/4 = 7yr
So, the present ages of Ram and Rohan together
= 3x + 4x = 7x = 7 * 7 = 49 yr
Hence, the sum of ages of Ram and Rohan together after 5 yr
= 49 + 5 x2= 49 + 10 = 59 yr

Incorrect

Explanation:
Let the ages of Ram, Rohan and Raj be 3x, 4x and 5x respectively.
Then, [3x + 4x + 5x]/3 = 28
4x = 28
X = 28/4 = 7yr
So, the present ages of Ram and Rohan together
= 3x + 4x = 7x = 7 * 7 = 49 yr
Hence, the sum of ages of Ram and Rohan together after 5 yr
= 49 + 5 x2= 49 + 10 = 59 yr

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The total area of a circle and a rectangle is equal to 1166 sq cm. The diameter of circle is 28cm. What is the sum of the circumference of the circle and the perimeter of the rectangle if the length of the rectangle is 25 cm?

Correct

Explanation:
The area of the circle = πr2
= (22/7) x 14 x 14 = 616 sq cm.
Let the length and breadth of the rectangle be x cm and y cm respectively
Then, x * y = 1166 – 616
25 * y = 550
y = 550/25 = 22 cm
Perimeter of rectangle = 2 (x + y)
= 2 (25 + 22) = 94 cm
Circumference of circle = 2 πr = 2 (22/7) x 14 = 88 cm
Hence, required sum = 94 + 88 = 182 cm

Incorrect

Explanation:
The area of the circle = πr2
= (22/7) x 14 x 14 = 616 sq cm.
Let the length and breadth of the rectangle be x cm and y cm respectively
Then, x * y = 1166 – 616
25 * y = 550
y = 550/25 = 22 cm
Perimeter of rectangle = 2 (x + y)
= 2 (25 + 22) = 94 cm
Circumference of circle = 2 πr = 2 (22/7) x 14 = 88 cm
Hence, required sum = 94 + 88 = 182 cm

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Raman scored 456 marks in an exam and Sita got 54 percent marks in the same exam which is 24 marks less than Raman. If the minimum passing marks in the exam is 34 percent, then how much more marks did Raman score than the minimum passing marks?

Correct

Explanation:
Let the total marks of the exam be x
Then, x * (54/100) = 456 – 24
x * (54/100) = 432
x = 800
Minimum passing marks = 800 x 34/100 = 272
Hence, required more marks get by Raman = 456 –272 = 184

Incorrect

Explanation:
Let the total marks of the exam be x
Then, x * (54/100) = 456 – 24
x * (54/100) = 432
x = 800
Minimum passing marks = 800 x 34/100 = 272
Hence, required more marks get by Raman = 456 –272 = 184

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Smallest angle of a triangle is equal to two – third of the smallest angle of a quadrilateral. The ratio between the angles of the quadrilateral is 3:4:5:6. Largest angle the triangle is twice its smallest angle. What is the sum of the second largest angle of the triangle and largest angle of the quadrilateral?

Correct

Explanation: Let the angles of the quadrilateral be 3x, 4x, 5x and 6x respectively.
Then, 3x + 4x + 5x + 6x = 360
18 x = 360
x = 20
Smallest angle of the triangle = 3 x 20 x 2/3 = 40
Largest angle of the triangle = 400 x 2 = 80
Second largest angle of the triangle = 180 – (40 + 80) = 60
largest angle of the quadrilateral = 6x = 6 x 20 = 120
Hence, required sum = 60 + 120 = 180

Incorrect

Explanation: Let the angles of the quadrilateral be 3x, 4x, 5x and 6x respectively.
Then, 3x + 4x + 5x + 6x = 360
18 x = 360
x = 20
Smallest angle of the triangle = 3 x 20 x 2/3 = 40
Largest angle of the triangle = 400 x 2 = 80
Second largest angle of the triangle = 180 – (40 + 80) = 60
largest angle of the quadrilateral = 6x = 6 x 20 = 120
Hence, required sum = 60 + 120 = 180

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A 320 m long train moving with an average speed of 120 km/h crosses a platform in 24 second. A man crosses the same platform in 4 min. What is the speed of man in m/s?

Correct

Explanation:
Speed of the train = 120 km/h
Suppose the length of the platform = x
Then, (x + 320)/24 = 120*5/18
x = 800 – 320 = 480m
Hence, speed of a man = (480)/ 4×60 m/s= 2 m/s

Incorrect

Explanation:
Speed of the train = 120 km/h
Suppose the length of the platform = x
Then, (x + 320)/24 = 120*5/18
x = 800 – 320 = 480m
Hence, speed of a man = (480)/ 4×60 m/s= 2 m/s

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The simple interest accrued on a sum of certain principal is Rs. 7200 in six years at the rate of 12 % p.a. What would be the compound interest accrued on that principal at the rate of 5% p.a. in 2 yr?

Correct

Explanation:
Suppose the principal amount = Rs. x
Then, 7200 = (x * 12 X6)/100, x = Rs. 10000
Compound interest = 10000 (1 + 5/100)^2- 10000
= 10000 (21/20)^2 – 10000
= 10000 x (441/400) – 10000
= (4410000 – 4000000) 400
= 410000/400 = Rs. 1025

Incorrect

Explanation:
Suppose the principal amount = Rs. x
Then, 7200 = (x * 12 X6)/100, x = Rs. 10000
Compound interest = 10000 (1 + 5/100)^2- 10000
= 10000 (21/20)^2 – 10000
= 10000 x (441/400) – 10000
= (4410000 – 4000000) 400
= 410000/400 = Rs. 1025

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Sum of square of first number and cube of second number is 568 together. Also square of the second number is 15 less than the square of 8. What is the value of three – fifth of the first number? (assuming both the numbers are positive)

Correct

Explanation:
Suppose the first number = x and second number = y
Then, 8^2 – y^2 = 15
64 – y^2= 15
Y^2 = 49
y = 7
Again, x^2 + y^3 = 568
X^2 + 7^3 = 568 (on putting value of y = 7)
X^2 + 343 = 568
X^2 = 225
x = 15
Hence, three fifth of the first number = 3/5 * 15 = 9

Incorrect

Explanation:
Suppose the first number = x and second number = y
Then, 8^2 – y^2 = 15
64 – y^2= 15
Y^2 = 49
y = 7
Again, x^2 + y^3 = 568
X^2 + 7^3 = 568 (on putting value of y = 7)
X^2 + 343 = 568
X^2 = 225
x = 15
Hence, three fifth of the first number = 3/5 * 15 = 9

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The sum of 8 consecutive odd numbers is 656. Also average of four consecutive even numbers is 87. What is the sum of the smallest odd number and second largest even number?

Correct

Explanation:
X+(X+2)+(X+4)+(X+6)+…….(X+14)=656
8X+56=656
X=75——ODD No. 75, 77, 79, 81, 83, 85, 87, 89
(X+1)+(X+3)+(X+5)+(X+7)=87*4
4X+16=348
X=83—–EVEN No. 84, 86, 88, 90
Sum of the smallest odd number and second largest even number=75+88=163

Incorrect

Explanation:
X+(X+2)+(X+4)+(X+6)+…….(X+14)=656
8X+56=656
X=75——ODD No. 75, 77, 79, 81, 83, 85, 87, 89
(X+1)+(X+3)+(X+5)+(X+7)=87*4
4X+16=348
X=83—–EVEN No. 84, 86, 88, 90
Sum of the smallest odd number and second largest even number=75+88=163

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Seema purchased an item for Rs. 9600 and sold it for loss of 5 percent. From the money she purchased another item and sold it for gain of 5 per cent. What is her overall gain/loss?

Correct

Explanation:
Cost price of item = Rs. 9600
Selling price of the item = 9600 x 95/100 x 105/100 = Rs. 9576
Hence, required loss = 9600 – 9576 = Rs. 24

Incorrect

Explanation:
Cost price of item = Rs. 9600
Selling price of the item = 9600 x 95/100 x 105/100 = Rs. 9576
Hence, required loss = 9600 – 9576 = Rs. 24