Welcome to Online QuantTest in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI PO 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in SBI PO 2019!!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1-5). The following line graph shows the number of car accidents happened in two cities A and B in five different years.

Total number of accidents happened in city A in years 2013, 2014 and 2015 together are how much percent more or less than the total number of accident happened in city B in the same years together?

Correct

Answer-2) 6.7%
Explanation– Total number of accidents happened in city A in years 2013, 2014 and 2015 = 355 + 282 + 296 = 933
Total number of accidents happened in city B in these years = 308 + 374 + 318 = 1000
Required percentage = (1000 – 933)/1000 × 100 = 6.7%

Incorrect

Answer-2) 6.7%
Explanation– Total number of accidents happened in city A in years 2013, 2014 and 2015 = 355 + 282 + 296 = 933
Total number of accidents happened in city B in these years = 308 + 374 + 318 = 1000
Required percentage = (1000 – 933)/1000 × 100 = 6.7%

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1-5). The following line graph shows the number of car accidents happened in two cities A and B in five different years.

What is the percentage decrease in the total number of accidents in year 2017 as compared to year 2013 (approximately)?

Correct

Answer- 4) 52.8%
Explanation- Total number accidents in year 2013 = 355 + 308 = 663
Total number of accidents in year 2017 = 313
Required percentage = (663 – 313)/663 × 100 = 52.8% (approx.)

Incorrect

Answer- 4) 52.8%
Explanation- Total number accidents in year 2013 = 355 + 308 = 663
Total number of accidents in year 2017 = 313
Required percentage = (663 – 313)/663 × 100 = 52.8% (approx.)

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1-5). The following line graph shows the number of car accidents happened in two cities A and B in five different years.

In city A, 50/3% of the total accidents in all the given years were fatal accidents and in city B, 100/3% of the accidents were fatal accidents in these years. Total number of fatal accidents in city A are how much less than the total number of non fatal accidents in city B in all the given years?

Correct

Answer- 2) 681
Explanation- Total number of fatal accidents in city A = 50/3% of (355 + 282 + 296 + 145 + 188) = 1/6 × 1266 = 211
Total number of city B = 308 + 374 + 318 + 213 + 125 = 1338
Total number of non fatal accidents in city B = 1338 – 100/3% of 1338 = 1338 – 446 = 892
Required difference = 892 – 211 = 681

Incorrect

Answer- 2) 681
Explanation- Total number of fatal accidents in city A = 50/3% of (355 + 282 + 296 + 145 + 188) = 1/6 × 1266 = 211
Total number of city B = 308 + 374 + 318 + 213 + 125 = 1338
Total number of non fatal accidents in city B = 1338 – 100/3% of 1338 = 1338 – 446 = 892
Required difference = 892 – 211 = 681

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1-5). The following line graph shows the number of car accidents happened in two cities A and B in five different years.

Total number of accidents in city A in 2014, 2015 and 2016 are how much more or less than the total number of accidents in city B in 2015, 2016 and 2017?

Correct

Answer- 4) 67
Explanation- Total number of accidents in city A in 2014, 2015 and 2016 = 282 + 296 + 145 = 723
Total number of accidents in city B in city B in 2015, 2016 and 2017 = 656
Required difference = 723 – 656 = 67

Incorrect

Answer- 4) 67
Explanation- Total number of accidents in city A in 2014, 2015 and 2016 = 282 + 296 + 145 = 723
Total number of accidents in city B in city B in 2015, 2016 and 2017 = 656
Required difference = 723 – 656 = 67

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1-5). The following line graph shows the number of car accidents happened in two cities A and B in five different years.

In year 2018 the number of accidents in city A were 60% less than the number of accidents in city A in 2013 and the number of accidents in city B were 4% less than the number of accidents in city B in 2017. Find the total number of accidents in both these cities together in 2018.

Correct

Answer- 3) 262
Explanation- Number of accidents in city A in 2018 = 355 – 60% of 355 = 355 – 213 = 142
Number of accidents in city B in 2018 = 125 – 4% of 125 = 125 – 5 = 120
Total number of accidents in 2018 = 142 + 120 = 262

Incorrect

Answer- 3) 262
Explanation- Number of accidents in city A in 2018 = 355 – 60% of 355 = 355 – 213 = 142
Number of accidents in city B in 2018 = 125 – 4% of 125 = 125 – 5 = 120
Total number of accidents in 2018 = 142 + 120 = 262

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Two cars are at two points A and B which are 2400 km apart. They move towards each other and meet after 15 hrs. If the car at point A travels with 2/3 of its original speed and car at B travels with 4/7 of his original speed, they will meet after 24 hours. Find the original speed of the faster car.

Correct

Answer- 3) 25m/s
Explanation- Let the original speeds of cars be x and y respectively.
Since they travel towards each other, their speed will be added up.
Therefore, x + y = 2400/15 = 160…… (1)
Also, 2/3x + 4/7y = 2400/24 = 100
14x + 12y = 2100
7x + 6y = 1050…..(2)
By solving both equations we have, x = 90, y = 70
Clearly the speed of faster car = 90km/h = 25m/s

Incorrect

Answer- 3) 25m/s
Explanation- Let the original speeds of cars be x and y respectively.
Since they travel towards each other, their speed will be added up.
Therefore, x + y = 2400/15 = 160…… (1)
Also, 2/3x + 4/7y = 2400/24 = 100
14x + 12y = 2100
7x + 6y = 1050…..(2)
By solving both equations we have, x = 90, y = 70
Clearly the speed of faster car = 90km/h = 25m/s

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

4 men and 6 women can do a piece of work in 15 days. 8 men and 5 women can do the same work in 10 days. How many men need to work with 10 women to finish the double of original work in 30 days?

Correct

Answer- 1) 2
Explanation- By using the formula, m1d1/w1 = m2d2/w2, we have
(4m + 6w)15 = (8m + 5w)10
60m + 90w = 80m + 50w
1m = 2w
Now, let the number of men needed to work with women be x.
Therefore, (2x + 10)30/2 = 14 × 15 ( since 1m = 2w, 4m = 8w and also x men will do the work equal to that of 2x women)
30x + 150 = 210
30x = 60
x = 2

Incorrect

Answer- 1) 2
Explanation- By using the formula, m1d1/w1 = m2d2/w2, we have
(4m + 6w)15 = (8m + 5w)10
60m + 90w = 80m + 50w
1m = 2w
Now, let the number of men needed to work with women be x.
Therefore, (2x + 10)30/2 = 14 × 15 ( since 1m = 2w, 4m = 8w and also x men will do the work equal to that of 2x women)
30x + 150 = 210
30x = 60
x = 2

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The ratio of number of boys to girls in a class is 4:3. In a class test their average score is x. What is the average score of girls if the average score of boys is x – 3?

Correct

Answer- 4) x + 4
Explanation – Let the number of boys be 4 and the number of girls be 3. (we can also consider them as 8 and 6 or 12 and 9 and so on, as long as their ratio stays 4:3)
Now let the average score of girls be m.
Therefore, 4(x – 3) + 3m = 7x
4x – 12 + 3m = 7x
3m = 3x + 12
m = x + 4

Incorrect

Answer- 4) x + 4
Explanation – Let the number of boys be 4 and the number of girls be 3. (we can also consider them as 8 and 6 or 12 and 9 and so on, as long as their ratio stays 4:3)
Now let the average score of girls be m.
Therefore, 4(x – 3) + 3m = 7x
4x – 12 + 3m = 7x
3m = 3x + 12
m = x + 4

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The following question consists of three statements. You have to determine which statement (s) is/are sufficient to answer the question.

What will be the share of Viraj in the profit?
A)Aman, Sukhdev and Viraj invested money for 6 months, 9 months and 10 months respectively.
B) Share of Aman in profit is Rs 1800.
C) Ratio of investments of Aman, Sukhdev and Viraj is 10:7:4 and the share of Sukhdev in profit is Rs 1890.

Correct

Answer- 4) C and A.
Explanation- If we look carefully, A and B together cannot answer the given question since we will not know anything about their investments through these statements. And if we take B and C together, we will not know anything about the time for which they invested money.
But if we take statements A and C together, we will know the ratio of their investments, time for which they invested and also the share of Sukhdev. That’s all we need to know the profit share of Viraj.

Incorrect

Answer- 4) C and A.
Explanation- If we look carefully, A and B together cannot answer the given question since we will not know anything about their investments through these statements. And if we take B and C together, we will not know anything about the time for which they invested money.
But if we take statements A and C together, we will know the ratio of their investments, time for which they invested and also the share of Sukhdev. That’s all we need to know the profit share of Viraj.

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Find out the missing number in the given number series.
7, 10, _, 30, 51, 82