Welcome to Online QuantTest in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI PO 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in SBI PO 2019.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Three pipes A,B and C can fill a tank in 24, 30 and 40 hours respectively. If A is opened all the time and B and C are opened for one hour each alternately starting with B , then in how many hours the tank will be full ?

Correct

Answer – 5) 16( 5/9) hours
Explanation:
Let the capacity of tank is LCM of 24, 30 and 40 = 120 units
Per hour capacity of A = 120/24 = 5 units
Per hour capacity of B = 120/30 = 4 units
Per hour capacity of C = 120/40 = 3 units
In 1st hour A will fill 5 units
In 2nd hour (A+B) will fill (5+4) units
In 3rd hour (A+C) will fill (5+3) units
Therefore in first three hours tank filled = 22 units
In 15 hours tank filled = 110 units
After 16th hour tank filled = 115 units
Rest 5 units will be filled in 5/9 hours
Tank completely filled in 16(5/9) hours

Incorrect

Answer – 5) 16( 5/9) hours
Explanation:
Let the capacity of tank is LCM of 24, 30 and 40 = 120 units
Per hour capacity of A = 120/24 = 5 units
Per hour capacity of B = 120/30 = 4 units
Per hour capacity of C = 120/40 = 3 units
In 1st hour A will fill 5 units
In 2nd hour (A+B) will fill (5+4) units
In 3rd hour (A+C) will fill (5+3) units
Therefore in first three hours tank filled = 22 units
In 15 hours tank filled = 110 units
After 16th hour tank filled = 115 units
Rest 5 units will be filled in 5/9 hours
Tank completely filled in 16(5/9) hours

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

By melting a solid cube having side 6m, three small cubes are made whose sides are in the ratio 2:3:4. What is the side (in m) of the smallest cube ?

Correct

Incorrect

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A person bought (x + 4) apples at the rate of Rs. 25 each. 9 apples were of bad quality hence cannot be sold and he sold the remaining apples for Rs .450 at a loss of 25%. Find the selling price of each apple. ?

Correct

Answer – 2) Rs. 30
Explanation – Total cost price of apples = 25 × (x + 4)
25 × (x +4) = 450 ×100/75 = Rs. 600
X = 20
Hence, the person bought (x + 4) = 20 + 4 = 24 apples
Apples that were sold = 24 – 9 = 15
Selling price of each apple = 450/15 = Rs. 30

Incorrect

Answer – 2) Rs. 30
Explanation – Total cost price of apples = 25 × (x + 4)
25 × (x +4) = 450 ×100/75 = Rs. 600
X = 20
Hence, the person bought (x + 4) = 20 + 4 = 24 apples
Apples that were sold = 24 – 9 = 15
Selling price of each apple = 450/15 = Rs. 30

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A car starts running at a speed of 50km/hr. If the speed of car increases by 5 km/hr at the end of every hour. What will be the average speed of car in 10 hours ?

Correct

Answer – 5) 72.5 km/hr
Explanation:
Distance covered by car in 10 hours = 50+55+60……..
Distance covered by car is in arithmetic progression
Total distance covered in 10 hours = n/2 × [2a+(n-1)d]
= 10/2 × [2 ×50 + ( 10-1)×5]
= 5 × 145
Average speed = (5 × 145)/10 = 72.5 km/hr

Incorrect

Answer – 5) 72.5 km/hr
Explanation:
Distance covered by car in 10 hours = 50+55+60……..
Distance covered by car is in arithmetic progression
Total distance covered in 10 hours = n/2 × [2a+(n-1)d]
= 10/2 × [2 ×50 + ( 10-1)×5]
= 5 × 145
Average speed = (5 × 145)/10 = 72.5 km/hr

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The average sales of a shop for first 10 days is Rs. 20000. If we exclude the first day sale of Rs. 10000 and include the total 11th and 12th day sale of Rs. 52000, then the average daily sale is

Correct

Answer – 1) Rs. 22000
Explanation:
Sale in first 10days = Rs. 200000
Excluding first day sale of 10000
And adding 52000 ,
(200000-10000+52000)= 242000
Therefore average sale for these 11 days = 242000/11 = Rs. 22000

Incorrect

Answer – 1) Rs. 22000
Explanation:
Sale in first 10days = Rs. 200000
Excluding first day sale of 10000
And adding 52000 ,
(200000-10000+52000)= 242000
Therefore average sale for these 11 days = 242000/11 = Rs. 22000

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

How many litres of water flows out of a pipe of cross section 4 cm2 in one minute, if the speed of water in the pipe is 25 cm/sec ?

Correct

Answer – 2) 6 litres
Explanation:
Water speed per minute = 25cm/sec × 60seconds
Volume of water flown out per minute = cross section × Area
= 25 × 60 × 4
= 6000cm^{3 }= 6 litres
1 litre = 1000 cm^{3 }

Incorrect

Answer – 2) 6 litres
Explanation:
Water speed per minute = 25cm/sec × 60seconds
Volume of water flown out per minute = cross section × Area
= 25 × 60 × 4
= 6000cm^{3 }= 6 litres
1 litre = 1000 cm^{3 }

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A product has selling price of 20% over the cost price. If the cost of product goes up by 12% and the selling price is increased further by 15%, now the percentage profit is

Divide the sum of 6728 between Aakash and Badal. So that the share of Aakash at the end of 8 years may be equal to the share Badal at the end of 6 year, compound interest being 5% per annum ?

Correct

Answer – 1) 3200, 3528
Explanation:
A +B = 6728
Aakash (1+ 5/100)^{8 } = Badal (1+5/100)^{6}
Aakash : Badal = (1+5/100)^{6}/(1+ 5/100)^{8 }
Aakash : Badal = 400:441
Aakash will get 3200
Badal will get 3528

Incorrect

Answer – 1) 3200, 3528
Explanation:
A +B = 6728
Aakash (1+ 5/100)^{8 } = Badal (1+5/100)^{6}
Aakash : Badal = (1+5/100)^{6}/(1+ 5/100)^{8 }
Aakash : Badal = 400:441
Aakash will get 3200
Badal will get 3528

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

In a bag, there are 5 purple and 4 violet balls. Three balls are picked at random. What is the probability that two balls are violet and one is purple ?

Correct

Incorrect

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

In how many ways a group 2 allrounders, 6 batsmen and 3 bowlers can be made out of 3 allrounders, 8 batsmen and 4 bowlers ?