Welcome to Online English Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI PO 2018 Prelims Exam and we are creating sample questions in English section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2018!!!

Answer : 1. 145 Explanation-
The pattern is as follows:
7 x 7 + 1 = 50
8 x 8 + 1 = 65
9 x 9 + 1 = 82
10 x 10 + 1 = 101
11 x 11 + 1 = 122
12 x 12 + 1 = 145

Incorrect

Answer : 1. 145 Explanation-
The pattern is as follows:
7 x 7 + 1 = 50
8 x 8 + 1 = 65
9 x 9 + 1 = 82
10 x 10 + 1 = 101
11 x 11 + 1 = 122
12 x 12 + 1 = 145

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

224.0, 336.0, 840.0, 2940.0, 13230.0, ?

Correct

Answer : 1. 72765.0 Explanation-
The pattern is as follows:
224 x 1.5 = 336.0
336 x 2.5 = 840.0
840 x 3.5 = 2940.0
2940 x 4.5 = 13230.0
13230 x 5.5 = 72765.0

Incorrect

Answer : 1. 72765.0 Explanation-
The pattern is as follows:
224 x 1.5 = 336.0
336 x 2.5 = 840.0
840 x 3.5 = 2940.0
2940 x 4.5 = 13230.0
13230 x 5.5 = 72765.0

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The length of a rectangular garden is 12 metres and its breadth is 5 metres. Find the length of the diagonal of a square garden having the same area as that of the rectangular garden

Correct

Answer : 1. 2√30 m Explanation-
Area of the rectangular garden = 12 × 5 = 60 m2
Thus, Area of square = 60
(side)2 = 60
Side = √60
Diagonal of the square = √2 = √2 × √60 = √120 = 2√30 m

Incorrect

Answer : 1. 2√30 m Explanation-
Area of the rectangular garden = 12 × 5 = 60 m2
Thus, Area of square = 60
(side)2 = 60
Side = √60
Diagonal of the square = √2 = √2 × √60 = √120 = 2√30 m

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

In a partnership, A invests 1/3^{rd} of the capital for 1/4^{th} of the time, B invests 1/6 of the capital for 1/2 of the time while C invests the remaining capital for some time. If at the end of a year, profit received by B is 1/4^{th} of the total profit made, find the fraction of whole time for which C invested the capital

Correct

Answer : 2. 1/3
Explanation-

Incorrect

Answer : 2. 1/3
Explanation-

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

In what proportion must some tea at Rs. 60 per kg. be mixed with another tea at Rs. 65 per kg. so that the new mixture is sold at Rs. 68.2 per kg. at a profit of 10%?

Correct

Answer : 2. 3 : 2 Explanation-
Selling price = Rs 68.2
Profit = 10%
So, Cost price = 68.2×100/110= Rs.62
By allegation method,
Reqd ratio = 3:2

Incorrect

Answer : 2. 3 : 2 Explanation-
Selling price = Rs 68.2
Profit = 10%
So, Cost price = 68.2×100/110= Rs.62
By allegation method,
Reqd ratio = 3:2

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

When two dice are thrown, what is the probability that the sum of the numbers appeared is equal to or less than 8 ?

Correct

Answer : (2) 13/18

Incorrect

Answer : (2) 13/18

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A plane left P at 8 Am for Q. After travelling 5 hours, the weather became bad, so the speed became two-third of the original resulting in a delay of 40 minutes. If the weather would have remained well for another 240 km, then the delay would have been for 30 minutes. Find the total distance between P and Q

Correct

Answer: 3.4560 Explanation–
Speed and time taken are inversely proportional. This means as the speed reduced to 2/3 times the original, the time taken would become 3/2 times the original i.e. 1/2 times more than the original.
In case 1, value of 1/2 times = 40 minutes
So, original value = 80 minutes
Thus, the complete journey is in 5 hours 80 minutes i.e. 19/3 hours
Now, in case 2, value of 1/2 times = 30 minutes
So, actual value = 60 minutes
This lapse of 20 minutes is due to the extra 240 km travelled in case 2.
As, distance travelled in 20 min = 240 km
so, speed of plane = 240 X 3 = 720 kmph
Thus total distance = 720 X 19/3= 4560 km

Incorrect

Answer: 3.4560 Explanation–
Speed and time taken are inversely proportional. This means as the speed reduced to 2/3 times the original, the time taken would become 3/2 times the original i.e. 1/2 times more than the original.
In case 1, value of 1/2 times = 40 minutes
So, original value = 80 minutes
Thus, the complete journey is in 5 hours 80 minutes i.e. 19/3 hours
Now, in case 2, value of 1/2 times = 30 minutes
So, actual value = 60 minutes
This lapse of 20 minutes is due to the extra 240 km travelled in case 2.
As, distance travelled in 20 min = 240 km
so, speed of plane = 240 X 3 = 720 kmph
Thus total distance = 720 X 19/3= 4560 km

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The average age of a husband and his wife was 25 years at the time of their marriage, who got married 4 years back. Now in the family there is a child including husband and wife and the average age of the family is 20 years. The age of child is

Correct

Answer : 2. 2 years Explanation-
At present sum ages of husband & wife = (25×2)+ 8=58 years
At present sum ages of all members =20×3=60 years
∴ Age of child = 60 – 58 = 2 years

Incorrect

Answer : 2. 2 years Explanation-
At present sum ages of husband & wife = (25×2)+ 8=58 years
At present sum ages of all members =20×3=60 years
∴ Age of child = 60 – 58 = 2 years

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.