Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI PO 2018 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2018!!!

Help:- Share Our Cumulus Course for SBI PO 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

Reasoning0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Q (1-4) Refer to the following line graph and answer the given questions: The given line graph and the table shows the data about the income and expenditure of two companies S and T from year 2010 to 2015 in Rs. Crore. In table -income (S: T), expenditure (S:T)

What is the difference between the profit of company S and T over the year 2010, 2012 and 2014 together in crore?

Correct

Answer: 2.14 Explanation
for company S, total profit = (270-224) + (378-288) + (290-252) = 46+90+38= 174 crore
For company T. total profit = (216-160) + (294-216) + (348-294) = 56+78+54 = 188 croreTherefore, required difference = 188-174 = Rs. 14 crores.

Incorrect

Answer: 2.14 Explanation
for company S, total profit = (270-224) + (378-288) + (290-252) = 46+90+38= 174 crore
For company T. total profit = (216-160) + (294-216) + (348-294) = 56+78+54 = 188 croreTherefore, required difference = 188-174 = Rs. 14 crores.

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Q (1-4) Refer to the following line graph and answer the given questions: The given line graph and the table shows the data about the income and expenditure of two companies S and T from year 2010 to 2015 in Rs. Crore. In table -income (S: T), expenditure (S:T)

In which year was the income of company T, second lowest?

Correct

Answer :3.2013 Explanation
referring to the table it is clear that in 2013 the income of company T is the second lowest i.e. 267 crores

Incorrect

Answer :3.2013 Explanation
referring to the table it is clear that in 2013 the income of company T is the second lowest i.e. 267 crores

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Q (1-4) Refer to the following line graph and answer the given questions: The given line graph and the table shows the data about the income and expenditure of two companies S and T from year 2010 to 2015 in Rs. Crore. In table -income (S: T), expenditure (S:T)

By what percent the profit of company S increased from 2011 to 2012?

Correct

Answer : 3.462.5% Explanation
Profit gained by company S in 2011 = 336-320 = Rs. 16
Profit gained by company S in 2012 = 378-288 = Rs. 90
Required % = (90-16)/16*100 = 462.5%

Incorrect

Answer : 3.462.5% Explanation
Profit gained by company S in 2011 = 336-320 = Rs. 16
Profit gained by company S in 2012 = 378-288 = Rs. 90
Required % = (90-16)/16*100 = 462.5%

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Q (1-4) Refer to the following line graph and answer the given questions: The given line graph and the table shows the data about the income and expenditure of two companies S and T from year 2010 to 2015 in Rs. Crore. In table -income (S: T), expenditure (S:T)

The profit percentage of company S in 2015 is approximately what percent of the profit percentage of company T in the same year?

Correct

Answer: 5.171% Explanation
PROFIT % OF COMPANY s IN 2015 = [(392-287)/287*100] = 36.58%
Profit % of company T in 2015 = [(448-369)/369*100] = 21.4%
Required % = 36.58/21.4 * 100 ~ 171%

Incorrect

Answer: 5.171% Explanation
PROFIT % OF COMPANY s IN 2015 = [(392-287)/287*100] = 36.58%
Profit % of company T in 2015 = [(448-369)/369*100] = 21.4%
Required % = 36.58/21.4 * 100 ~ 171%

Mean value of 100 samples was 46. Due to error it was discovered that a sample value 16 was misread as 61 and another sample 43 was misread as 34. It was found that the number of samples was 90 and not 100. Then what is the correct mean?

Correct

Answer : 3.50.70 Explanation-

Incorrect

Answer : 3.50.70 Explanation-

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Reasoning

Two varieties of wheat – A and B costing Rs. 9 per kg and Rs. 15 per kg were mixed in the ratio 3: 7. If 5 kg of the mixture is sold at 25% profit, find the profit made?

Correct

Answer : 4.16.50 Explanation
Let the quantities of A and B mixed be 3x kg and 7x kg.
Cost of 3x kg of A = 9(3x) = Rs. 27x
Cost of 7x kg of B = 15(7x) = Rs. 105x
Cost of 10x kg of the mixture = 27x + 105x = Rs. 132x
Cost of 5 kg of the mixture = 132x/10x (5) = Rs. 66
Profit made in selling 5 kg of the mixture = 25/100 (cost of 5 kg of the mixture) = 25/100 * 66 = Rs. 16.50

Incorrect

Answer : 4.16.50 Explanation
Let the quantities of A and B mixed be 3x kg and 7x kg.
Cost of 3x kg of A = 9(3x) = Rs. 27x
Cost of 7x kg of B = 15(7x) = Rs. 105x
Cost of 10x kg of the mixture = 27x + 105x = Rs. 132x
Cost of 5 kg of the mixture = 132x/10x (5) = Rs. 66
Profit made in selling 5 kg of the mixture = 25/100 (cost of 5 kg of the mixture) = 25/100 * 66 = Rs. 16.50

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Reasoning

The salary of Amit is 3/4th of the salary of Raju; while the salary of Raju is 25% less than the salary of Sohan. The difference between the salaries of Amit and Sohan is Rs.98; find 14 2/(7 )%of the sum of the Salaries of Raju and Sohan

Correct

Answer :3.56 Explanation
Let the salary of Raju, Sohan and Amit be x, y and z respectively.
z = 3/4 * x —— (1)
x = 3/4 * y ——- (2) (Sine x is 25 % less than y. So, x’s salary is equal to 75% salary of y)
Sub (2) in (1) z = 3/4 * 3/4 * y —— (3)
The difference between the salaries of Amit and Sohan is Rs.98 y –z = 98
From that, we get z = y – 98 —- (4)
By substituting (4) in (3) we will get, y = 224; by substituting ‘y’ in (2) we will get, x = 168;
Now, 14 2/7% of (x + y) = 100/7 * 1/100 * (224+168) = 392/7 = 56.

Incorrect

Answer :3.56 Explanation
Let the salary of Raju, Sohan and Amit be x, y and z respectively.
z = 3/4 * x —— (1)
x = 3/4 * y ——- (2) (Sine x is 25 % less than y. So, x’s salary is equal to 75% salary of y)
Sub (2) in (1) z = 3/4 * 3/4 * y —— (3)
The difference between the salaries of Amit and Sohan is Rs.98 y –z = 98
From that, we get z = y – 98 —- (4)
By substituting (4) in (3) we will get, y = 224; by substituting ‘y’ in (2) we will get, x = 168;
Now, 14 2/7% of (x + y) = 100/7 * 1/100 * (224+168) = 392/7 = 56.

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Reasoning

One fill pipe A takes 3 minutes more to fill the cistern than two fill pipes A and B opened together to fill it. Second fill pipe B takes 64/3 minutes more to fill cistern than two fill pipes A and B opened together to fill it.When will the cistern be full if both pipes are opened simultaneously?

Correct

Answer : 3.8 minutes Explanation.

Incorrect

Answer : 3.8 minutes Explanation.

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.