Welcome to Online QuantTest in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI Clerk 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2019!!!

Help:- Share Our Cumulus Course for SBI Clerk 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups

_______________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Jar A is sold at 18% profit & both Jars have the same cost price, if overall profit is 16%, and if Jar B is sold at Rs.70 more then find the cost price of Jar A.

Correct

Answer: 1) Rs. 500
Explanation:
Let the cost price of each Jar is Rs. 100x
Total CP = 200x
Since overall profit is 16%
Sum of SP of both the jars = 116% of 200x = 232x
SP of jar A = 118% of 100x = 118x
SP of jar B = 232x – 118x = 114x
Since jar B is sold at Rs. 70 more
114x -100x = 14x
14x = 70
X = 5
Cost price of jar A = 100*5 = Rs. 500

Incorrect

Answer: 1) Rs. 500
Explanation:
Let the cost price of each Jar is Rs. 100x
Total CP = 200x
Since overall profit is 16%
Sum of SP of both the jars = 116% of 200x = 232x
SP of jar A = 118% of 100x = 118x
SP of jar B = 232x – 118x = 114x
Since jar B is sold at Rs. 70 more
114x -100x = 14x
14x = 70
X = 5
Cost price of jar A = 100*5 = Rs. 500

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

28 men can complete a work in 45 days, 35 men start work and work for x days after that 15 more men joined them and complete remaining work in 15(2/5) days, find the value of x.

Correct

Answer: 4) 14
Explanation:
Let the total work is 28*45 = 1260
Work done by 35 men is x days = 35x
Work done by (35+15) men in 15(2/5) days = 50 * 77/5 = 770
Since the work is completed,
35x + 770 = 1260
X = 14

Incorrect

Answer: 4) 14
Explanation:
Let the total work is 28*45 = 1260
Work done by 35 men is x days = 35x
Work done by (35+15) men in 15(2/5) days = 50 * 77/5 = 770
Since the work is completed,
35x + 770 = 1260
X = 14

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A mixture of milk and water has 30% water, 80 litre mixture is removed, then milk becomes 64 litres more than water in remaining mixture. Find initial milk.

Correct

Answer: 4) 168 litres
Explanation:
Let the initial amount of milk in the mixture is 7x, and initial amount of water in the mixture is 3x
Now, 80 litres will be removed in the ratio as 7:3
Milk removed will be 56 litres and water removed will be 24 litres
Milk left = 7x-56, water left = 3x -24
According to question,
7x – 56 – (3x-24) = 64
4x – 32 = 64
X = 24
Therefore, initial milk = 7x = 7*24 = 168 litres

Incorrect

Answer: 4) 168 litres
Explanation:
Let the initial amount of milk in the mixture is 7x, and initial amount of water in the mixture is 3x
Now, 80 litres will be removed in the ratio as 7:3
Milk removed will be 56 litres and water removed will be 24 litres
Milk left = 7x-56, water left = 3x -24
According to question,
7x – 56 – (3x-24) = 64
4x – 32 = 64
X = 24
Therefore, initial milk = 7x = 7*24 = 168 litres

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The ratio of the speed of a boat and current is 11:3. The ratio of time taken of distance “D” in downstream and “D+45” in upstream is 2: 5. Find the distance D.

Correct

Answer: 1) 105
Explanation:
Let speed of boat = 11x and speed of current = 3x
Upstream speed =11x-3x =8x
Downstream speed = 11x+3x =14x
According to question,
D/14x : (D+45) / 8x = 2:5
D/14x * 8x/(D+45) = 2/5
20D = 14D + 14*45
D = 105

Incorrect

Answer: 1) 105
Explanation:
Let speed of boat = 11x and speed of current = 3x
Upstream speed =11x-3x =8x
Downstream speed = 11x+3x =14x
According to question,
D/14x : (D+45) / 8x = 2:5
D/14x * 8x/(D+45) = 2/5
20D = 14D + 14*45
D = 105

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A invests “K” and after 4 month B invest “K -1260″. The ratio of total annualprofit and B’s profit is 9: 2. Find the value of “K”.

Correct

Answer: 3) 2205
Explanation:
Let the total annual profit = 9x
Profit of B = 2x
Profit of A will be = 9x-2x = 7x
(Investment of A * Time)/(Investment of B * Time ) = Profit of A / Profit of B
Investment of A is for 12 months and Investment of B is for (12-4) = 8 months
(K *12) / {(K-1260)*8} = 7/2
24K = 7*8* (K-1260)
3K = 7K – 7*1260
K = 2205

Incorrect

Answer: 3) 2205
Explanation:
Let the total annual profit = 9x
Profit of B = 2x
Profit of A will be = 9x-2x = 7x
(Investment of A * Time)/(Investment of B * Time ) = Profit of A / Profit of B
Investment of A is for 12 months and Investment of B is for (12-4) = 8 months
(K *12) / {(K-1260)*8} = 7/2
24K = 7*8* (K-1260)
3K = 7K – 7*1260
K = 2205

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Ages of three friends A, B and C after 5 years will be in the ratio 8:9:6 and ratio of ages of B,C and D before 3 years was 7:4:5. What is the sum of the present age of B and D.

Correct

Answer: 4) 54 years
Explanation:
Let the age of A,B and C after 5 years is 8x, 9x and 6x respectively.
Present age of A,B and C is 8x-5, 9x-5 and 6x-5 respectively.
Let the age of B, C and D before 3 years was 7y, 4y and 5y.
Present age of B, C and D is 7y +3, 4y +3, 5y + 3 .
Equating
the present age of B
9x-5 = 7y + 3
9x-7y = 8 …………..(1)
Equating the present age of C,
6x-5 = 4y + 3
6x – 4y = 8 ……….(2)
From, equation (1) and (2), we get
X = y = 4
Present age of B = 7y+3 = 7*4 + 3 = 31
Present age of D = 5y+3 = 5*4+3 = 23
Sum of the present age of B and D = 31+23 = 54 years

Incorrect

Answer: 4) 54 years
Explanation:
Let the age of A,B and C after 5 years is 8x, 9x and 6x respectively.
Present age of A,B and C is 8x-5, 9x-5 and 6x-5 respectively.
Let the age of B, C and D before 3 years was 7y, 4y and 5y.
Present age of B, C and D is 7y +3, 4y +3, 5y + 3 .
Equating
the present age of B
9x-5 = 7y + 3
9x-7y = 8 …………..(1)
Equating the present age of C,
6x-5 = 4y + 3
6x – 4y = 8 ……….(2)
From, equation (1) and (2), we get
X = y = 4
Present age of B = 7y+3 = 7*4 + 3 = 31
Present age of D = 5y+3 = 5*4+3 = 23
Sum of the present age of B and D = 31+23 = 54 years

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

When 60% of a number is added with that number and its result is multiplied by 15, then result becomes 480. Find the number?

Correct

Answer: 3) 20
Explanation:
Let the number is x
60% of x = (60x/100) = 3x/5
According to question,
(x+3x/5)*15 = 480
(8x/5)*15 = 480
24x =480
X=20

Incorrect

Answer: 3) 20
Explanation:
Let the number is x
60% of x = (60x/100) = 3x/5
According to question,
(x+3x/5)*15 = 480
(8x/5)*15 = 480
24x =480
X=20

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

If the average of three numbers A, B and C is 42, average of A and C is 39, average of B and C is 44 then what will be the 3/4th of the number C.

Correct

Answer: 1) 30
Explanation:
(A+B+C)/3 = 42
(A+B+C) = 126 ……………(1)
(A+C)/2 = 39
(A+C) = 78 ………………(2)
Adding (A+C) = 78 , in equation (1), we get
B = 48
(B+C)/2 = 44
B+C = 88
48+C = 88
C =40
3/4th of the number C = (3/4)* 40 = 30

Incorrect

Answer: 1) 30
Explanation:
(A+B+C)/3 = 42
(A+B+C) = 126 ……………(1)
(A+C)/2 = 39
(A+C) = 78 ………………(2)
Adding (A+C) = 78 , in equation (1), we get
B = 48
(B+C)/2 = 44
B+C = 88
48+C = 88
C =40
3/4th of the number C = (3/4)* 40 = 30

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The perimeter of a rectangle is 74 cm and its breadth is 5 cm less than length. An equilateral triangle has side same as the breadth of the rectangle. Area of the equilateral triangle is

Correct

Answer: 5) 64√3 Explanation:
Perimeter of Rectangle = 2*(L+B)
2*(L+B) = 74
L+B = 37
Also, breadth is 5 less than length (L = B+5)
B+5+B = 37
2B = 32
B = 16
Area of the equilateral triangle = ( √3 /4) * (side)^{2}
= (√3 /4) * (16)^{2}
= 64 √3 sq cm

Incorrect

Answer: 5) 64√3 Explanation:
Perimeter of Rectangle = 2*(L+B)
2*(L+B) = 74
L+B = 37
Also, breadth is 5 less than length (L = B+5)
B+5+B = 37
2B = 32
B = 16
Area of the equilateral triangle = ( √3 /4) * (side)^{2}
= (√3 /4) * (16)^{2}
= 64 √3 sq cm

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Ajay invests a principal amount of Rs. 5600 in a fixed deposit for 3.5 years. The rate at which he invests is 16% per annum. What will be the simple interest earned by him at the end of his investment tenure?