Hello Aspirants
Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI Clerk 2019 Mains Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2019!!!
Click Here to View Cumulus Course: SBI Clerk 2019 Mains
SBI Clerk 2019 Mains: GA Test – 7.00 PM Every Day
SBI Clerk 2019 Mains: Reasoning Test – 8.00 PM Every Day
SBI Clerk 2019 Mains: Quant Test – 9.00 PM Every Day
SBI Clerk 2019 Mains: English Test – 10.00 PM Every Day
Help: Share Our Cumulus Course for SBI Clerk 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups
Click Here to Subscribe Crack High Level Puzzles & Seating Arrangement Questions PDF 2019 Plan
_______________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). The line graph below shows the percentage savings of six persons i.e. A, B, C, D, E and F out of total income of two months i.e. March and April. Income of persons may or may not be same in these two months.
The salary of C in April is Rs 6000 more than that in March and the average savings in two months is Rs 13350. The salary of C in April is:
Correct
Answer 2) Rs 42000
Explanation
Let the income of C in March is Rs x and the salary of C in April is Rs (x + 6000)
Total savings of C = 2 × 13350 = Rs 26700
Also, total savings = 31% of x + 37% of (x + 6000) = 0.31x + 0.37x + 2220 = Rs (0.68x + 2220)
0.68x + 2220 = 26700
0.68x = 24480, x = Rs 36000
Salary of C in April = 36000 + 6000 = Rs 42000Incorrect
Answer 2) Rs 42000
Explanation
Let the income of C in March is Rs x and the salary of C in April is Rs (x + 6000)
Total savings of C = 2 × 13350 = Rs 26700
Also, total savings = 31% of x + 37% of (x + 6000) = 0.31x + 0.37x + 2220 = Rs (0.68x + 2220)
0.68x + 2220 = 26700
0.68x = 24480, x = Rs 36000
Salary of C in April = 36000 + 6000 = Rs 42000 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). The line graph below shows the percentage savings of six persons i.e. A, B, C, D, E and F out of total income of two months i.e. March and April. Income of persons may or may not be same in these two months.
If the salaries of E in March and April are Rs 46000 and Rs 54000 respectively, then the savings of E in March are how much more than that of in April?
Correct
Answer 3) Rs 1760
Explanation
Savings of E in March = 32% of 46000 = Rs 14720
Savings of E in April = 24% of 54000 = Rs 12960
Required difference = 14720 – 12960 = Rs 1760Incorrect
Answer 3) Rs 1760
Explanation
Savings of E in March = 32% of 46000 = Rs 14720
Savings of E in April = 24% of 54000 = Rs 12960
Required difference = 14720 – 12960 = Rs 1760 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). The line graph below shows the percentage savings of six persons i.e. A, B, C, D, E and F out of total income of two months i.e. March and April. Income of persons may or may not be same in these two months.
The total income of A in April and that of B in March is Rs 85000 and the savings of B in March is Rs 10 more than that of A in April. What is the income of B in April if he gets increment of 35% as compared to his income in March?
Correct
Answer 2) Rs 64800
Explanation
Let the income of A in March is Rs x and income in April is Rs y.
Then, x + y = 85000
Also, 27% of y – 35% of x = 10
0.27y – 0.35x = 10
Solving both the equations, we have,
x = Rs 37000, y = Rs 48000
Income of B in April = 135% of 48000 = Rs 64800Incorrect
Answer 2) Rs 64800
Explanation
Let the income of A in March is Rs x and income in April is Rs y.
Then, x + y = 85000
Also, 27% of y – 35% of x = 10
0.27y – 0.35x = 10
Solving both the equations, we have,
x = Rs 37000, y = Rs 48000
Income of B in April = 135% of 48000 = Rs 64800 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). The line graph below shows the percentage savings of six persons i.e. A, B, C, D, E and F out of total income of two months i.e. March and April. Income of persons may or may not be same in these two months.
If the income of F in April is 42% more than that of in March, then the savings of F in March are approximately how much percent more than that of in April?
Correct
Answer 3) 57.4%
Explanation
Let the income of F in March = Rs 100x
Then, income of F in April = Rs 142x
Saving of F in March = Rs 38x
Saving of F in April = 17% of 142x = Rs 24.14x
Required percentage = (38x – 24.14x)/24.14x × 100 = 1386/24.14 = 57.4% (approx.)Incorrect
Answer 3) 57.4%
Explanation
Let the income of F in March = Rs 100x
Then, income of F in April = Rs 142x
Saving of F in March = Rs 38x
Saving of F in April = 17% of 142x = Rs 24.14x
Required percentage = (38x – 24.14x)/24.14x × 100 = 1386/24.14 = 57.4% (approx.) 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). The line graph below shows the percentage savings of six persons i.e. A, B, C, D, E and F out of total income of two months i.e. March and April. Income of persons may or may not be same in these two months.
The income of D is same for both the months. If the savings of D in April are Rs 7150 more than that of in March, what is the total income of D for both the months together?
Correct
Answer 5) Rs 110000
Explanation
Let the income of D in each month is Rs x.
Then, (28 – 15)% of x = 7150
0.13x = 7150, x = Rs 55000
Total income = 2 × 55000 = Rs 110000Incorrect
Answer 5) Rs 110000
Explanation
Let the income of D in each month is Rs x.
Then, (28 – 15)% of x = 7150
0.13x = 7150, x = Rs 55000
Total income = 2 × 55000 = Rs 110000 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). There are five inlet pipes i.e. A, B, C, D and E and five outlet pipes i.e. F, G, H, I and J. The time taken by each inlet pipe to fill an empty tank is given by a bar graph. The table shows the ratio of time taken by one inlet pipe to fill the tank to time taken by one outlet pipe to empty the tank.
If pipes A, D and H are opened together, in how much time the empty tank will be filled?
Correct
Answer 1) 90/13 hrs
Explanation
Time taken by H to empty the tank = 36/4 × 5 = 45 hrs
LCM of 18, 9 and 45 = 90
Time in which the tank will be filled = 90/(90/18 + 90/9 – 90/45) = 90/(5 + 10 – 2) = 90/13 hrsIncorrect
Answer 1) 90/13 hrs
Explanation
Time taken by H to empty the tank = 36/4 × 5 = 45 hrs
LCM of 18, 9 and 45 = 90
Time in which the tank will be filled = 90/(90/18 + 90/9 – 90/45) = 90/(5 + 10 – 2) = 90/13 hrs 
Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). There are five inlet pipes i.e. A, B, C, D and E and five outlet pipes i.e. F, G, H, I and J. The time taken by each inlet pipe to fill an empty tank is given by a bar graph. The table shows the ratio of time taken by one inlet pipe to fill the tank to time taken by one outlet pipe to empty the tank.
Pipes B and G are opened together in the empty tank. After 35 hours, G was closed and B filled the rest of the tank. The total time taken by the tank to fill is:
Correct
Answer 4) 42 hrs
Explanation
Time taken by G to empty the tank = 27/3 × 7 = 63 hrs
We have,
LCM of 27 and 63 = 189
So the total parts of tank = 189
Parts of tank filled after 35 hrs = 35 × (189/27 – 189/63) = 35 × 4 = 140
Time taken for the rest of the tank to fill = (189 – 140)/7 = 49/7 = 7 hrs
Total time taken = 35 + 7 = 42 hrsIncorrect
Answer 4) 42 hrs
Explanation
Time taken by G to empty the tank = 27/3 × 7 = 63 hrs
We have,
LCM of 27 and 63 = 189
So the total parts of tank = 189
Parts of tank filled after 35 hrs = 35 × (189/27 – 189/63) = 35 × 4 = 140
Time taken for the rest of the tank to fill = (189 – 140)/7 = 49/7 = 7 hrs
Total time taken = 35 + 7 = 42 hrs 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). There are five inlet pipes i.e. A, B, C, D and E and five outlet pipes i.e. F, G, H, I and J. The time taken by each inlet pipe to fill an empty tank is given by a bar graph. The table shows the ratio of time taken by one inlet pipe to fill the tank to time taken by one outlet pipe to empty the tank.
Pipes B, C and D are opened alternatively starting with B, then C and D (B for the first hour, C for the second hour and D for the third hour). In how many hours, the tank will be filled?
Correct
Answer 2) 17.5 hrs
Explanation
LCM of 27, 36 and 9 = 108
So, total parts of tank = 108
Parts of tank filled in 15 hrs = 5 × (108/27 + 108/36 + 108/9) = 5 × (4 + 3 + 12) = 5 × 19 = 95
Parts of the tank filled in remaining two hours = 4 + 3 = 7
Remaining parts = 108 – (95 + 7) = 108 – 102 = 6
Time taken to fill the remaining tank = 6/12 = 0.5
Total time taken = 15 + 2 + 0.5 = 17.5 hrsIncorrect
Answer 2) 17.5 hrs
Explanation
LCM of 27, 36 and 9 = 108
So, total parts of tank = 108
Parts of tank filled in 15 hrs = 5 × (108/27 + 108/36 + 108/9) = 5 × (4 + 3 + 12) = 5 × 19 = 95
Parts of the tank filled in remaining two hours = 4 + 3 = 7
Remaining parts = 108 – (95 + 7) = 108 – 102 = 6
Time taken to fill the remaining tank = 6/12 = 0.5
Total time taken = 15 + 2 + 0.5 = 17.5 hrs 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). There are five inlet pipes i.e. A, B, C, D and E and five outlet pipes i.e. F, G, H, I and J. The time taken by each inlet pipe to fill an empty tank is given by a bar graph. The table shows the ratio of time taken by one inlet pipe to fill the tank to time taken by one outlet pipe to empty the tank.
In how many hours, the tank filled with water will be emptied if pipes G and I are opened together?
Correct
Answer 4) 33.6 hrs
Explanation
Time taken by G to empty the tank = 27/3 × 7 = 63 hrs
Time taken by I to empty the tank = 9/1 × 8 = 72 hrs
LCM of 63 and 72 = 504
Time in which the tank will be emptied = 504/(504/63 + 504/72) = 504/(8 + 7) = 504/15 = 33.6 hrsIncorrect
Answer 4) 33.6 hrs
Explanation
Time taken by G to empty the tank = 27/3 × 7 = 63 hrs
Time taken by I to empty the tank = 9/1 × 8 = 72 hrs
LCM of 63 and 72 = 504
Time in which the tank will be emptied = 504/(504/63 + 504/72) = 504/(8 + 7) = 504/15 = 33.6 hrs 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). There are five inlet pipes i.e. A, B, C, D and E and five outlet pipes i.e. F, G, H, I and J. The time taken by each inlet pipe to fill an empty tank is given by a bar graph. The table shows the ratio of time taken by one inlet pipe to fill the tank to time taken by one outlet pipe to empty the tank.
In approximately how many hours the empty tank will be filled if pipes B, C, I and J are opened together?
Correct
Answer 1) 25 hrs
Explanation
Time taken by I to empty the tank = 9 × 8 = 72 hrs
Time taken by J to empty the tank = 15 × 6 = 90 hrs
LCM of 27, 36, 72 and 90 = 1080
Time in which the tank will be filled = 1080/(1080/27 + 1080/36 + 1080/72 + 1080/90) = 1080/(40 + 30 – 15 – 12) = 1080/43 = 25 hrs (approx.)Incorrect
Answer 1) 25 hrs
Explanation
Time taken by I to empty the tank = 9 × 8 = 72 hrs
Time taken by J to empty the tank = 15 × 6 = 90 hrs
LCM of 27, 36, 72 and 90 = 1080
Time in which the tank will be filled = 1080/(1080/27 + 1080/36 + 1080/72 + 1080/90) = 1080/(40 + 30 – 15 – 12) = 1080/43 = 25 hrs (approx.)
________________________
 Click view Questions button to view Explanation
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 If you find any mistake, please tell us in the comment section.