Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI Clerk 2018 Main Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2018!!!

Answer – 3. X ≥ Y
Explanation:
x² – 34x + 273 = 0
x = 13, 21
y² – 20y + 91 = 0
y = 13, 7

Incorrect

Answer – 3. X ≥ Y
Explanation:
x² – 34x + 273 = 0
x = 13, 21
y² – 20y + 91 = 0
y = 13, 7

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

2 years ago, the average age of Ramesh, Ravi and Rakesh was 30 years. The present average age of Ramesh and Ravi is 25 years. 4 years hence, the average age of Rakesh and Shalini would be 43 years. What is the difference between the present age of Rakesh and Shalini?

Correct

Answer – 2. 14 years
Explanation:
2 years ago, total age of Ramesh + Ravi + Rakesh = 90
Their present age = 90+6=96
So the age of Rakesh = 96-50=46
4 years hence ,the total age of Rakesh & Shalini would be = 86 years
So present age of Rakesh & Shalini =86-8=78
So present age of Shalini = 78-46=32
Difference = 46 – 32 = 14

Incorrect

Answer – 2. 14 years
Explanation:
2 years ago, total age of Ramesh + Ravi + Rakesh = 90
Their present age = 90+6=96
So the age of Rakesh = 96-50=46
4 years hence ,the total age of Rakesh & Shalini would be = 86 years
So present age of Rakesh & Shalini =86-8=78
So present age of Shalini = 78-46=32
Difference = 46 – 32 = 14

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The marked price of Laptop is 40% less than that of LED TV. The discount on the Laptop is 50%. What should be the discount on the LED TV so that the overall discount on the LED TV and the Laptop taken together is 37.5%

Correct

Answer – 4. 30%
Explanation:
40% = 2/5
Let the price of LED TV be 5X, so price of Laptop =3x
Discount on LED TV = [(75 * 8X)/2*100}-{(50 *3X)/100]=1.5X
So % discount on LED TV = (1.5X *100)/5X= 30%

Incorrect

Answer – 4. 30%
Explanation:
40% = 2/5
Let the price of LED TV be 5X, so price of Laptop =3x
Discount on LED TV = [(75 * 8X)/2*100}-{(50 *3X)/100]=1.5X
So % discount on LED TV = (1.5X *100)/5X= 30%

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Two trains A and B are running at the speed of 90 kmph and 72 kmph respectively in opposite directions. Both the trains cross each other in 6 seconds. When they are running in the same direction at the same speed as before, a man sitting in the train A observes that he passes the train B in 30 seconds. Find the difference between the length of the A and B.

Correct

Answer – 4. 30 m
Explanation:
Sum of the length of both train =(90+72) *5/18*6 = 270 m
Length of the B =(90-72)*5/18*30 = 150 m
Length of A =(270-150)m= 120 m
Difference = 150 -120 = 30m

Incorrect

Answer – 4. 30 m
Explanation:
Sum of the length of both train =(90+72) *5/18*6 = 270 m
Length of the B =(90-72)*5/18*30 = 150 m
Length of A =(270-150)m= 120 m
Difference = 150 -120 = 30m

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

If the percentage profit is equal to the labeled price and when the Smartphone is sold for Rs 100 more than the labeled price, the percentage profit is increased by 5%. Find the labeled price of Smart phone?

Correct

Answer – 4. 10000
Explanation:
Let the labeled price be Rs X
The selling price = X + 100
Now, X + 100 = (110X)/100
X=10000

Incorrect

Answer – 4. 10000
Explanation:
Let the labeled price be Rs X
The selling price = X + 100
Now, X + 100 = (110X)/100
X=10000

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Suresh marks an item 40% above its cost price and gives 25% discount to the customer. If Sundar pays Rs 840 for the product, what is the cost price?

Rajesh rows to place 80 km away and back in 20 hours. He finds that he can row 8 km downstream in the same time as 4 km upstream. The difference between the upstream speed and the downstream speed is

In a company 20 workers of first batch can do a piece of work for 5 hours per day and make 400 boxes in 30 days then in how many days 15 workers of the second batch working 4 hours per days will make 50% boxes if efficiency of the first batch is 3/2 times of the second batch?

Correct

Answer – 4. 75/2 days
Explanation :
20 * 30 * 5 * 3 * 200= 15 * X * 4 *2 * 400
X = 75/2 days

Incorrect

Answer – 4. 75/2 days
Explanation :
20 * 30 * 5 * 3 * 200= 15 * X * 4 *2 * 400
X = 75/2 days

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.