Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI Clerk 2018 Main Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2018!!!

Help:- Share Our Cumulus Course for SBI Clerk 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Not categorized0%

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions Q.(1-5): Study the following table and answer the questions given below.
The data is regarding mentor(female + male) and trainees(female + male) head count in five departments of a company in December 2017.

The number of trainees in department T grew by 20% by March 2018. With new trainees joining, how many more mentors does the Company X require, such that the number of trainees under each mentor does not change?

Correct

Answer – 3. 3
Explanation:
88x = 198
12x = 27
Total number of trainees in Department T in December 2017 = 198 + 27 = 225
Number of trainees in department T in March 2018 = 120% of 225 = 270
225/15 = 15 mentors
270/15 = 18 mentors
Difference = 3

Incorrect

Answer – 3. 3
Explanation:
88x = 198
12x = 27
Total number of trainees in Department T in December 2017 = 198 + 27 = 225
Number of trainees in department T in March 2018 = 120% of 225 = 270
225/15 = 15 mentors
270/15 = 18 mentors
Difference = 3

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions Q.(1-5): Study the following table and answer the questions given below.
The data is regarding mentor(female + male) and trainees(female + male) head count in five departments of a company in December 2017.

What is the average number of mentors in departments P, Q, R and S?

Directions Q.(1-5): Study the following table and answer the questions given below.
The data is regarding mentor(female + male) and trainees(female + male) head count in five departments of a company in December 2017.

The number of female trainees in Department S is what % less than those in department P?

Directions Q.(1-5): Study the following table and answer the questions given below.
The data is regarding mentor(female + male) and trainees(female + male) head count in five departments of a company in December 2017.

What is the difference between the total number of female trainees in departments Q and R together and the number of trainees(male + female) in Department T?

Correct

Answer – 5. 187
Explanation:
Number of trainees(male + female) in Department T = 225
Female trainees in departments Q and R together = 24 + 14 = 38
225 – 38 = 187

Incorrect

Answer – 5. 187
Explanation:
Number of trainees(male + female) in Department T = 225
Female trainees in departments Q and R together = 24 + 14 = 38
225 – 38 = 187

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions Q.(1-5): Study the following table and answer the questions given below.
The data is regarding mentor(female + male) and trainees(female + male) head count in five departments of a company in December 2017.

The total number of male trainees in departments Q and R together is what % of number of trainees(male + female) in the department P?

Correct

Answer – 4. 64%
Explanation:
Total number of male trainees in departments Q and R together = 56 + 72 = 128
Number of trainees(male + female) in the department P = 200
Required % = 128/200 * 100 = 64%

Incorrect

Answer – 4. 64%
Explanation:
Total number of male trainees in departments Q and R together = 56 + 72 = 128
Number of trainees(male + female) in the department P = 200
Required % = 128/200 * 100 = 64%

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Find out the wrong number in the series
13 22 34 62 118 230

Answer – 4. X ≤ Y
Explanation:
x² – 23x + 132 = 0
x = 12, 11
y² – 30y + 216 = 0
y = 12, 18

Incorrect

Answer – 4. X ≤ Y
Explanation:
x² – 23x + 132 = 0
x = 12, 11
y² – 30y + 216 = 0
y = 12, 18

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

At 10% less than usual speed in still water, a watercraft covers 110 km downstream in 5 hrs. If the watercraft’s usual speed in still water is 400% more than the stream’s speed, in what time will it cover 128 km upstream at its usual speed?

Correct

Answer – 3. 8 hours
Explanation:
Let the speed of stream be X
Then the usual speed = X + 400% of X =5X
10% less speed than the usual speed = 5x-5x * (10/100)=4.5X
Now, downstream speed = 4.5X + X = 22
X=4
Upstream speed = 5X-x= 4X=4 * 4= 16 kmph
Time =128/16= 8

Incorrect

Answer – 3. 8 hours
Explanation:
Let the speed of stream be X
Then the usual speed = X + 400% of X =5X
10% less speed than the usual speed = 5x-5x * (10/100)=4.5X
Now, downstream speed = 4.5X + X = 22
X=4
Upstream speed = 5X-x= 4X=4 * 4= 16 kmph
Time =128/16= 8

The Simple Interest(SI) for 16 years on an amount at particular rate is Rs 1000. If the principal is doubled at an interval of every 4 years and the rate is tripled at every such interval, find the new Simple Interest(SI)

Correct

Answer – 4. 64750
Explanation:
Let New SI be X
1000/16 = X/4 *(1*1+2*3+4*9+8*27)
1000/16=X/4(1+6+36+216)
X=64750

Incorrect

Answer – 4. 64750
Explanation:
Let New SI be X
1000/16 = X/4 *(1*1+2*3+4*9+8*27)
1000/16=X/4(1+6+36+216)
X=64750

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.