Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Syllogism Set 47

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Syllogism

Direction: In the question below some conclusions are given followed by some statements. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the statements disregarding commonly known facts.

  1. Conclusions:
    I. Some red are blue.
    II. At least some yellow are green.
    III. All yellow being red is a possibility.
    Statements:
    I. Some green are blue. Some blue are yellow. Some yellow are red.
    II. All green are yellow. Some yellow are red. No blue is yellow.
    III. All green are yellow. All yellow are blue. No blue is red.
    IV. Some green are yellow. Some yellow are blue. No blue is red.
    V. Some green are yellow. Some yellow are blue. Some blue are red.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V
    Answer – 5) Only statement V
    Solution:
    Syllogism Q1Syllogism Q1.(1J)PGSyllogism Q1(2)Syllogism Q1(3)Syllogism Q1(4)

  2. Conclusions:
    I. All physics are Maths.
    II. Some Maths are definitely not science.
    Statements:
    I. Some Physics are Hindi. Some Hindi are Maths. No science is Hindi.
    II. All Maths are Hindi. Some Hindi are physics. No science is Hindi.
    III. All physics are Hindi. Some Hindi are Maths. Some science are Maths.
    IV. All physics are Hindi. All Hindi are Maths. No science is Hindi.
    V. All physics are Hindi. All Hindi are Maths. Some science are Maths.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V
    Answer – 4) Only statement IV
    Solution:
    Syllogism Q2Syllogism Q2(1)Syllogism Q2(2)Syllogism Q2(3)Syllogism Q2(4)

  3. Conclusions:
    I. All tables being cups is a possibility.
    II. No table is a plate.
    III. Some glass are tables.
    Statements:
    I. At least some tables are spoons. No spoon is a plate. No table is a cup.
    II. All tables are spoons. No spoon is a plate. All plate are cups. All spoons are glass.
    III. At least some tables are spoons. All tables are plate. No table is a cup.
    IV. All tables are spoons. No spoon is a plate. All tables are glass. No spoon is a cup.
    V. Some tables are spoons. All tables are glass. Some glass are plate. All plate are cups.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V
    Answer – 2) Only statement II
    Solution:
    Syllogism Q3Syllogism Q3(1)Syllogism Q3(2)Syllogism Q3(3)Syllogism Q3(4)Syllogism Q3(5)

  4. Conclusions:
    I. Some water are milk.
    II. At least some tea are coffee.
    III. All tea being water is a possibility.
    Statements:
    I. Some coffee are tea. Some tea are milk. Some milk are water. All tea are drink.
    II. Some coffee are milk. Some milk are tea. Some tea are water. No coffee is drink.
    III. All coffee are tea. Some tea are drink. All water are drink. No milk is drink.
    IV. All coffee are tea. All tea are milk. No milk is water. Some drinks are milk.
    V. Some coffee are tea. Some tea are milk. No drink is water. All milk are drinks.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V
    Answer – 1) Only statement I
    Solution:
    Syllogism Q4Syllogism Q4(1)Syllogism Q4(2)Syllogism Q4(3)Syllogism Q4(4)

  5. Conclusions:
    I. Some man are woman.
    II. At least some child are gender.
    III. All child being man is a possibility.
    Statements:
    I. Some gender are child. Some child are woman. Some woman are man.
    II. Some gender are woman. Some woman are child. Some child are man.
    III. All gender are child. Some child are man. No woman is child.
    IV. All gender are child. All child are woman. No woman is man.
    V. Some gender are child. Some child are woman. No woman is man.
    1) Only statement I
    2) Only statement II
    3) Only statement III
    4) Only statement IV
    5) Only statement V
    Answer – 1) Only statement I
    Solution:
    Syllogism Q5Syllogism Q5(1)Syllogism Q5(3)Syllogism Q5(4)Syllogism Q5(5)

  6. Conclusion- No pens can be scales. Some board are Books.
    Statement I- Some pen is board. No board is bag. Some bag is Book. Some pens are scales.
    Statement II-Some pens is board. Some board are Books. All Books are bag. Some scales are board.
    Statement III- All bag is Book. No Book is scale. Some pens are scales. Some pen is board.
    Statement IV- All scales is Book. Some pens are Books. All pen is bag. No board is bag.
    Statement V- No scale is pen. Some pens are bag. Some bag is Book. Some board are books.
    1) Only Statement I
    2) Only Statement II
    3) Only Statement III
    4) Only Statement IV
    5) Only Statement V
    Answer – 5) Only Statement V
    Solution:
    syllogism 6syllogism 6(1)syllogism 6(2)

  7. Conclusions:
    Some king is queen is a possibility. Some jack is not queen.
    Statements:
    1) All king is jack. Some jack is ace. All ace is spade. No ace is queen.
    2) All king is jack. Some ace is king. All ace is spade. No jack is queen.
    3) Some king is ace. All jack is ace. No ace is spade. Some queen is spade.
    4) All jack is king. All king is ace. Some queen is spade. No queen is ace.
    5) None is correct
    Answer – 1) All king is jack. Some jack is ace. All ace is spade. No ace is queen.
    Solution:
    syllogism 8

  8. Conclusion:
    I. Some A are B.
    II. All B are D.
    Statements:
    1) All A are B. All B are C. All C are D.
    2) All A are B. Some D are A. Some B are C.
    3) All B are C. All C are D. Some A are D.
    4) Some A are B. No D is C. All B are C.
    5) None of these
    Answer – 1) All A are B. All B are C. All C are D.
    Solution:
    syllogism 9syllogism 9(1)

  9. Conclusion:
    I. Some parrot are not peacock.
    II. Some bird are mammal.
    Statements:
    1) All parrot are bird. No bird is peacock. Some parrot are mammal.
    2) All bird are parrot. All parrot are mammal. No mammal is peacock.
    3) Some parrot are bird. All bird are mammal. Some mammal are peacock.
    4) Some bird are mammal. Some mammal are parrot. Some peacock are mammal.
    5) None of these.
    Answer – 2) All bird are parrot. All parrot are mammal. No mammal is peacock.
    Solution:
    syllogism 9syllogism 9(1)

  10. Conclusion:
    I. Some real are fake.
    II. All good are bad.
    Statements:
    1) No bad is fake. Some fake are good. All real are bad.
    2) No bad is real. All real are fake. Some fake are good.
    3) Some bad are fake. Some fake are real. No real is good.
    4) All good are fake. All fake are bad. Some real are good.
    5) None of these
    Answer – 4) All good are fake. All fake are bad. Some real are good.
    Solution:
    syllogism 10syllogism 10(1)syllogism 10(2)