Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Puzzles Set 37

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

a) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students in the class. Three of them study English and Commerce each and two of them study Sanskrit. Each one of them has a different weight.
b) The heaviest does not study Sanskrit and the lightest does not study English.
c) F is heavier than A and D, but lighter than H and B. E, who does not study English, is heavier than B and is the second heaviest. G is lighter than D but heavier than A.
d) H, who is fourth from the top, studies Commerce along with D.
e) G does not study either English or Sanskrit. B does not study Sanskrit


C>E>B>H>F>D>G>A (descending order in weight)

A SANSKRIT
B ENGLISH
C ENGLISH
D COMMERCE
E SANSKRIT
F ENGLISH
G COMMERCE
H COMMERECE


  1. Who is the heaviest?
    a) E
    b) B
    c) C
    d) D
    e) none of these
    Answer – c) C

  2. Who among the following is lighter than D?
    a) C
    b) G
    c) E
    d) F
    e) none of these
    Answer – b) G

  3. Which of the following pairs studies Sanskrit?
    a) FG
    b) AC
    c) CE
    d) BE
    e) AE
    Answer – e) AE

  4. Which of the following groups of students studies English?
    a) ABF
    b) BCE
    c) ABC
    d) BCA
    e) BCF
    Answer – e) BCF

  5. Who is the lightest person in the students?
    a) F
    b) D
    c) C
    d) A
    e) none of these
    Answer – d) A

Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

There is a group of six persons living in a four-storey building. The persons are P, Q, R, S, T and U. Each storey of the building has two flats. Thus, there are eight flats in all and two of them are vacant.
a) R is heavier than Q, who in turn is heavier than U.
b) The heaviest of the group lives on the top floor while the lightest lives on the ground floor.
c) T is lighter than S.
d) One of the flats on the first floor is vacant while one on the second floor is also vacant.
e) P is neither the heaviest nor the lightest.
f) There are only two people heavier than R. P is not one of them.
g) Q shares the floor with the heaviest of the group while R shares it with the lightest.


There are two possibilities in this arrangement i.e.
Puzzle 

  1. Who among the following is the lightest in the group?
    a) P
    b) R
    c) U
    d) Q
    e) None of these
    Answer – c) U

  2. On which floor does P live?
    a) ground
    b) first
    c) second
    d) either first or second
    Answer – d) either first or second

  3. Who among the following shares the floor with R?
    a) Q
    b) P
    c) S
    d) U
    e) None of these
    Answer – d) U

  4. T and P 
    a) Lives on the same floor
    b) Have two floors between their floors
    c) Lives on adjacent floors
    d) Have one floor between them
    e) None of these
    Answer – c) Lives on adjacent floors

  5. Starting from the heaviest of the group, what is the rank of Q in order of weight?
    a) 3rd
    b) 4th
    c) 5th
    d) either 4th or 5th
    Answer – d) either 4th or 5th

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts