Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions – Machine Input-Output(New Pattern) Set 36

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Q (1-5) Study the following information carefully and answer the following questions
    A number arrangement machine arranges two digit numbers into a typical manner. Each step gives output taking input from the previous step. The following is an illustration of Input and rearrangement. Using the illustration answer the question below.


Input:

  1. If in the first step the second digit of every number is added and then multiplied by 11 then what will be the resultant value?
    A. 11
    B. -11
    C. 44
    D. -44
    E. None
    Answer – B. -11
    Solution:


  2. Which of the combinations represent the first digit of second value and second digit of first value from the left end in step I?
    A. 8, -2
    B. -2, 8
    C. 2, 8
    D. -3, -6
    E. None
    Answer – B. -2, 8

  3. What is the difference of the Second digit of first value and first digit of Second value from left end in Step II?
    A. 0
    B. 3
    C. 4
    D. 5
    E. None
    Answer – D. 5

  4. What will be the result when elements in Step III are multiplied?
    A. -4
    B. 4
    C. 12
    D. -16
    E. 16
    Answer – D. -16

  5. If ‘3’ is subtracted from last step then what will be the result?
    A. -3
    B. 0
    C. 3
    D. 4
    E. 6
    Answer – A. -3

Q (6-10) Study the following information carefully and answer the following questions
A number arrangement machine arranges two digit numbers into a typical manner. Each step gives output taking input from the previous step. The following is an illustration of Input and rearrangement. Using the illustration answer the question below.


Input:

  1. Which of the following will be the resultant in the last step?
    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. None
    Answer – B. B
    Solution:


  2. Which of the following are the results in the step III?
    A. D and F
    B. B and D
    C. B and F
    D. D and E
    E. None
    Answer – B. B and D

  3. If ‘A’ is the final output then which of the following elements can be in step III?
    A. B and C
    B. B and D
    C. C and E
    D. E and H
    E. None
    Answer – A. B and C

  4. If L and N are the outputs in step III then which of the following will be the output in final step?
    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. None
    Answer – B. B

  5. Which of the following element is not present in step I?
    A. E
    B. G
    C. M
    D. I
    E. K
    Answer – E. K