Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output with explanation, which is common for all the IBPS,SBI exam,LIC ADO,SSC CGL and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information and answer the given questions
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranged them following a particular rule in each step.The following is an illustration of input and rearrangement .

Input : Watch 46  22  83  brick  fall  36   hatch 18   1  good  cake
Step 1: 83  46  22  brick  fall  36  hatch  18   1   good cake  watch
Step 2:   1  83   46   22   brick  fall  36   18  good    cake   watch   hatch
Step 3: 46   1  83  22  brick fall 36 18  cake  watch  hatch good
Step 4:  18   46   1   83   22   brick   36   cake   watch  hatch  good  fall
Step 5: 36  18  46  1   83   22  brick watch hatch good  fall  cake
Step 6: 22   36   18   46   1   83    watch  hatch  good   fall   cake    brick
Input question: fun 89  at the 28   16   base camp 35  53  here

  1. Which word/number would be at 6th position from the left in step 2?
    A)28
    B)Base
    C)35
    D)At
    Answer – B)Base
    Explanation :
    Step 1: 89 fun at 28 16 base  camp  35  53  here the
    Step 2: 16  89  fun at 28 base  camp 35  53  the here
    Step 3:  53  16  89  at 28  base camp 35  the here fun
    Step 4:  28  53  16  89 at base 35  the here fun camp
    Step 5:  35   28  53  16  89  at the here fun  camp  base
    Step 6:  35  28  53  16  89  the here fun camp base at
    Numbers are arranged as first greatest the lowest then second great number then second lowest and so on…..
    Words are arranged in descending alphabetical order

  2. How many steps are required to complete the given sequence?
    A)5
    B)6
    C)7
    D)None of these
    Answer – B)6

  3. Which element would be fifth from the right end in step 4?
    A)35
    B)At
    C)Base
    D)The
    Answer – A)35

  4. Which of the following would be the Step 2?
    A)35 53 28 68 16 89 the here fun camp base at
    B)53  28 68 16 89 35 the here fun camp base at
    C)16 89 fun at 28 base camp 35 53 the here
    D)None of these
    Answer – C)16 89 fun at 28 base camp 35 53 the here

  5. Which step number would be the following output?
    35  28  53  16  89  at  the here fun camp  base  
    A)There will be no such step
    B)2
    C)5
    D)6
    Option: C
    Answer – C)5

II . Study the following information and answer the given questions
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranged them following a particular rule in each step.The following is an illustration of input and rearrangement .

Input:  a bird in hand is better than two stuck in the bush.
Step 1: a better bird in hand is bush than two stuck in the.
Step 2: a better bird hand in is bush in than two stuck the.
Step 3: a better bird hand in is bush in stuck than two the
Step 4: a better bird hand in is bush in stuck than the two
Step 4 is the last step

  1. What will be the step 1 of the following input?
    Input: always look around before you leap
    A)always around look  before leap you
    B)always around before look you leap
    C)always around look before you leap.
    D)None of the above
    Answer – A)always around look before leap you
    Explanation :Divide in two equal parts and then arrange them in an alphabetical order

  2. What will be the step 3 of the given input?
    Input: in every thing you always try to find some fault
    A)always in every thing you fault try to find some.
    B)always every in in thing you fault find try to some
    C)always every in thing you fault find some to try
    D)None of the above
    Answer – D)None of the above
    Explanation :
    Step 1: always in every thing you fault try to find some
    Step 2: always every in thing you fault find try to some
    Step 3: always every in thing you fault find some try to

  3. Which step will be the last step of the input given below?
    Input: take it on as it where is basis
    A)2
    B)5
    C)3
    D)4
    Answer – C)3
    Explanation :
    Step 1: as take it on basis it where is
    Step 2: as it take on basis is it where
    Step 3: as it on take basis is it where

  4. If the step given below is the step 1, then which of the following is definitely an input?
    A)am all zoo to meet in a circus
    B)am zoo all to meet in circus a
    C)am zoo to all meet in a circus
    D)Cannot be determined
    Answer – D)Cannot be determined
    Explanation :
    Input cannot be determined from an output. So in this type is questions answer will always be cannot be determined

  5. Input: ill go  all fate  do  in dart damn
    Which step has following rearranged input line of words?
    all  fate  go  ill damn  dart do  in
    A)4
    B)2
    C)3
    D)None of the above
    Answer – C)3
    Explanation :
    Step 1: all ill go fate  damn do in dart
    Step 2: all fate ill go  damn dart  do in
    Step 3: all fate go ill damn dart do in

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.