Reasoning Questions: Direction Sense Set 21

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com.Here we are creating Best question samples from Direction Sense test with explanation, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, LIC, SSC and other  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Direction

(Directions 1 – 5): Study the following information and answer the given questions.
Seven friends I, J, K, L, M, N and O had their houses situated along a straight row facing the north. They like different items among Eraser, Pencil, Pen, Scale, Book, Board and Table but not necessarily in the same order. The distance between the neighbouring houses was a successive integral multiple of 5km and the distance increased from left to right.
I’s house was third to the left of the friend who likes board. J’s house was 135km to the right of the friend who likes scale. K’s house was exactly between O’s house and the friend who likes table. The friend who likes book was to the immediate left of the friend who likes pen. The friend who likes pen was 115km to the left of L’s house. The friend who likes board was the neighbour of L’s house. The friend who likes scale was 85km away from M’s house. The friend who likes eraser had house at one of the extreme ends. O did not like pencil. The distance between any two houses was less than 80 km.

  1. Which item does N likes?
    1) Eraser
    2) Board
    3) Pencil
    4) Table
    5) Book
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Board
    Solution:
    Direction Q(1-5)Direction Q1(1-5)
    Hence, N likes Board.
  2. What is the distance between K and the friend who likes Pen?
    1) 95km
    2) 170km
    3) 150km
    4) 135km
    5) 85km
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 135km
    Hence, distance between K and the friend who likes pen is 135km.
  3. How many houses are there between I and the friend who likes pencil?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Three
    Hence, three houses are there between I and the friend who likes pencil.
  4. Who among the following sits to the immediate left of M?
    1) I
    2) The one who likes pen
    3) O
    4) The one who likes pencil
    5) J
    Answer & Explanation
    Answer – 1) I
    Hence, I sits to the immediate left of M.
  5. Who among the following has distance of 120km between them?
    1) I, The one who likes pen
    2) J, L
    3) O, The one who likes book
    4) K, The one who likes pen
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) O, The one who likes book
    Hence, O and the one who likes book have distance of 120km between them.

Direction (6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given beside.

Six friends I, J, K, L, M and N are sitting in line AB, facing south direction and distance between two adjacent friends increases when we move from point A to point B in consecutive integral multiple of 9m. Minimum possible distance between two friends is 18m in line AB. Two friends sit between K and N. L sits to the immediate left of J and neither of them is sitting next to the person sitting at extreme ends of the line. I is first person from the right end. M and N are not immediate neighbours. Person sitting nearest to point B is 7m away from point B.
Six friends M, N, O, P, Q and R are sitting in the line XY facing south and distance between two adjacent friends increases when we move from point X to point Y in consecutive integral multiple of 5m. Atmost the distance between two immediate neighbours in line XY is 30m. N sits towards left of O and distance between them is 75m. M sits at the immediate right of the Q and there is no person to the right of M. R does not sit towards left of P. Person sitting farthest from point X is at distance of 104m from point X. O does not sit nearest to point X.
Based on the above conditions:
I. In line AB, people whose distance from B is an odd number will move to line CD maintaining their respective positions and others will remain at their respective positions.
II. In line XY, people whose distance from X ends up with the number with unit digit 4 will move to line UV maintaining their respective positions and others will remain at their respective positions.
Length of line AB is 189m, XY is 107m, CD is 42m and UV is 78m.

  1. How many friends changed their positions in line AB?
    1) Five
    2) Three
    3) Two
    4) Four
    5) One
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Four
    Solution:
    Direction Q(6-10)Direction Q1(6-10)
    Hence, four friends changed their positions in line AB.
  2. After movement, what is the distance between the any two persons in the line XY and in case only one person left choose option 5.
    1) 15m
    2) 20m
    3) 25m
    4) 10m
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 20m
    Hence, distance between O and R is 20m.
  3. How many persons move to line UV?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Four
    Hence, four persons move to line UV.
  4. What is the total distance between M and R?
    1) 30m
    2) 49m
    3) 50m
    4) 45m
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 45m
    Hence, distance between M and R is 45m.
  5. What is the distance of N from point Y?
    1) 2m
    2) 3m
    3) 4m
    4) 5m
    5) 6m
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 3m
    Hence, distance of N from point Y is 3m.
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test