Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all the IBPS,SBI exam ,FCI Exam,RBI exam and other Upcoming competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams

I. Study the following information carefully and answer the questions given below
‘all workshop are office’ is written as ‘ rm den no sa’
‘workshop is in industries’ is written as ‘set zd no xq’
‘office and industries area’ is written as ‘lt set hgt den’
‘industries area is crowded’ is written as ‘ set zd lb hgt’

  1. What does ‘ sa’ stand for ?
    1.all
    2.are
    3.office
    4.workshop
    5.Either 1 or 2
    Answer – 5.Either 1 or 2
    Explanation :
    Coding

  2. What is the code for crowded ?
    1.hgt
    2.lb
    3.set
    4.zb
    5.None of these
    Answer – 2.lb

  3. ‘den’ is the code for which of the following ?
    1.area
    2.industries
    3.workshop
    4.office
    5.None of these
    Answer – 4.office

  4. Which of the following is the code for ‘office is in crowded area’ ?
    1.den no set lb hgt
    2.rm den xq cil kn
    3.den zd xq lb hgt
    4.lb hgt zt den sa
    5.None of these
    Answer – 3.den zd xq lb hgt

  5. What is the code for ‘industries’ ?
    1.set
    2.zd
    3.den
    4.lb
    5.None of these
    Answer – 1.set

II. In each questions below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbers.You have to find out which of the combinations correctly represents the code based on the given coding system.

Letter P M A E J K D R W H I U T F
Coding 4 $ 1 2 3 # 5 @ 6 % & 7 ! 0

i)If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, the codes of both these are to be interchanged
ii)If both the first and the last letters are consonants both these are to be coded as per the code of the last letter
iii)If the first letter is vowel and the last letter is a consonant both these are to be coded as *

  1. EAKRF
    1.21#@0
    2.*1#@*
    3.01#@2
    4.*#[email protected]
    5.None of these
    Answer – 2.*1#@*

  2. JDHIU
    1.35%&7
    2.7%5#7
    3.75%&3
    4.*5%&*
    5.None of these
    Answer – 3. 75%&3

  3. RJKTP
    [email protected]#!4
    [email protected]#[email protected]
    3.#[email protected]!3
    4.43#!4
    5.None of these
    Answer – 4. 43#!4

  4. WDJPMI
    1.&534$6
    2.6534&6
    3.*534&*
    4.&534$&
    5.None of these
    Answer – 1.&534$6

  5. URAPHI
    1&@14%&
    2.*@14%*
    3.&@14%$
    [email protected]%&
    5.None of these
    Answer – [email protected]%&

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.