Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 19

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Q(1 –5) Study the information below and answer the following question: –
In a certain code language,
‘committee to protect Forests’ is written as ‘es fr re pt’,
‘protect people in town’ is written as ‘ch ba mo fr’
‘people to follow on’ is written as ‘re dv ch gi’
‘follow schemes to protect’ is written as ‘re gi fr yu’
(All the codes are two-letter codes only.) 


To – re
Protect – fr
People – ch
Follow -gi
on – dv
Schemes – yu
Committee / Forests – pt / es
town / in – ba / mo

  1. What is the code for ‘town’ in the given code language? 
    A. mo
    B. yu
    C. ch
    D. Other than those given as options
    E. Either ‘ba’ or ‘mo’
    Answer – E. Either ‘ba’ or ‘mo’

  2. In the given code language, what does the code ‘pt’ stand for?
    A. follow
    B. Either ‘Forests’ or ‘committee’
    C. city
    D. protect
    E. Either ‘city’ or ‘in’
    Answer – B. Either ‘Forests’ or ‘committee’

  3. What may be the code for ‘Protect well’ in the given code language? 
    A. dv iq
    B. iq gi
    C. iq fr
    D. gi es
    E. fr dv
    Answer – C. iq fr

  4. What is the code for ‘follow’ in the given code language? 
    A. mo
    B. fr
    C. gi
    D. dv
    E. re
    Answer – C. gi

  5. If ‘People protect trees’ is coded as ‘fr ch mk’ in the given code language, then what is the code for ‘To Protect Trees’?
    A. wz fr es
    B. mk re fr
    C. yu mo wz
    D. fr re wz
    E. ch yu fr
    Answer – B. mk re fr

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question: –
In a certain code language,
‘beautiful flowers for children’ is written as ‘di mi bo ge’,
‘Ideas for adamant children’ is written as ‘so li ge mi’
‘children like to give’ is written as ‘ge fx wr ct’
‘give beautiful ideas and’ is written as ‘bo so ct ym’
(All the codes are two-letter codes only.) 


to / like – wr /fx
Children – ge
give – ct
for -mi
beautiful – bo
flowers – di
ideas – so
adamant – li
and – ym

  1. What may be the possible code for ‘Great Ideas’ in the given code language?
    A. so fx
    B. ge so
    C. ct bo
    D. so mu
    E. None of the Above
    Answer – D. so mu

  2. What is the code for ‘flowers’ in the given code language?
    A. so
    B. ge
    C. ct
    D. mu
    E. None of the Above
    Answer – E. None of the Above

  3. In the given code language, what does ‘ideas’ stands for?
    A. so
    B. ge
    C. ct
    D. mu
    E. ym
    Answer – A. so

  4. What is the code for ‘Children’ in the given code language?
    A. so
    B. ge
    C. ct
    D. mu
    E. ym
    Answer – B. ge

  5. What is the code for ‘to’ in the given code language?
    A. Either so or ct
    B. ge
    C. Either fx or wr
    D. mu
    E. other than those given as options
    Answer – C. Either fx or wr