Reasoning Questions: Cause and Effects (High level) Set 3

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cause and Effects  which is BASED ON Bank EXAMS 2019 !!!

Cause and Effects

Direction: In each of the following question, some statements are given. They may either be independent causes, independent effects or bear a cause and effect relationship that is unique to each other. Read both the statements carefully and mark:

  1. Statement:
    State Minister appealed to the officers, field staffs and insurance agents of Life Insurance Corporation to work for making the schemes of insurance popular among people, especially those living in rural and suburban areas.
    I. Generally the insurance is not popular among people.
    II. People living in rural and suburban areas are against the insurance.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    Solution:
    Statement I is the cause because the appeal aims to make the schemes of insurance popular among people living in rural and suburban areas, which means the schemes were not already so.
    Statement II is its effect because it is not a necessary thing that such people are against the insurance rather they are not aware about it in the first place.
  2. Statements:
    I. The small things that seemed to not matter, started making a positive difference.
    II. As they say, only an expert can find the nuances, she could find the void in him and knew how to heal them.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    Solution:
    The second sentence tells us that ‘she’ could find the problem. And the first sentence tells us that corrective measures worked. Only after a problem is found, does a situation is amended. Thus, statement (II) is the cause as it is because of her there was some positive effect on him.
  3. Statements:
    I. There is a possibility of snowfall in Kashmir next week.
    II. The woollen industry in Kashmir has increased production by 50%.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    Solution:
    Here, the snowfall cannot be due to increase in production. However, the vice versa is true. The woollen industry increasing their production is an effect of the upcoming snowfall. Hence, the possibility of snowfall is the cause due to which the effect of increased production in woollen industry can be observed.
  4. Statements:
    I. The municipal authority advised all the shops in the city to close down for the next two days.
    II. A huge disaster is likely to hit the city during the next two days.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    Solution:
    Statement II is the cause as disaster is likely to hit the city in the next two days due to which municipal authority shut down the shops of the city for the next two days. Hence, statement I is its effect.
  5. Statements:
    I. The flood destroyed many homes.
    II. The rainwater provided refuge from the drought condition.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    Solution:
    Both statements are independent causes and are not related to each other. The floods have proven as a bane as they destroyed homes whereas the rainwater has proven to be a blessing because it helped avoid a drought condition. They are effects of independent causes.
  6. Statements:
    I. The dormitories in the campus were spruced up and extra facilities were added.
    II. Extra students were admitted in the college dormitories this year.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Solution:
    The word ‘facilities’ is the cue here. It does not necessarily mean ‘beds’. Thus a direct cause and effect relationship is not present between the statements. However, they could be the effects of some common cause. They probably wanted to make the dorm more usable and earn more from dorm facilities (which usually happens after renovations). This additional revenue can come from the extra students added this year.
    However, if the word ‘beds’ was used, then statement 1 would be the cause and statement 2 would be the effect as the extra beds added helped admitting more new students.
    If the phrase ‘decided to admit’ was used in the second statement along with ‘beds’ used in the first statement, then statement 2 would be the cause and the other the effect. The decision of admitting extra students pushed the decision of improving the dormitory facilities.
  7. Statements:
    I. Majority of the students of the school passed in Science in the annual examination.
    II. Majority of the students of the school failed in Economics in the annual examination.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    Solution:
    As in both the statements they are talking about different subjects in which students are passed or failed. So, both the statements are effects of independent causes.
  8. Statements:
    I. She got admitted into one of the top colleges.
    II. She worked day and night to achieve a good score in the entrance exam.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Statement II is the cause and statement I is its effect..
    Solution:
    She would not work day and night to score well in the entrance exam if she has already got admission in one of the top colleges. Her score which is achieved due to her hard work is the cause and admission in a top college is the effect making option 2 the correct answer.
  9. Statements:
    I. Heavy rains totally flooded the area.
    II. Residents of the area have been moved temporarily to other parts of the city
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    Solution:
    ‘Heavy rains’ cannot be the effect of people being moved to other parts of the city. ‘Heavy rains’ is the cause here which has two effects. Firstly, ‘flooding of the area’ and the secondary effect is that people had to be relocated due to the flooding caused by the rains.
  10. Statements:
    I. The government has increased numbers of buses between Delhi and Ambala.
    II. The government has allowed private bus owners to operate between Delhi and Ambala.
    1) Statement I is the cause and statement II is its effect.
    2) Statement II is the cause and statement I is its effect.
    3) Both the statement I and II are independent causes.
    4) Both the statement I and II are effects of independent causes.
    5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Answer & Explanation
    Answer – 5) Both the statement I and II are effects of some common causes.
    Solution:
    As in both the statements the government increased the number of buses between Delhi and Ambala so both the statements are effects of some common cause.