Current Affairs PDF Sales

Reasoning Question: Seating Arrangement Set 68

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Puzzle with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Directions (1 – 5): Study the information carefully and answer the questions given below.
Certain number of persons are sitting around a circular table, which has a circumference of 546 cm. All the persons are facing towards the centre. They are sitting at distances to each other which are consecutive multiple of six. F is 3rd to the left of G. Two persons are sitting between H and G. I is immediate right to J. K sits to the immediate left of L at a distance of 72 cm. The distance between F and M is 18 cm. The number of persons sitting between E and D is same as between D and C. The distance between B and C is LCM of 6 and 5. Neither I nor J is neighbour of H and K. The number of persons sitting between A and G is same as between G and B. The distance between H and G is not more than 162cm. Either B or F is neighbour of H.

  1. Which of the following represents the distance between D and C?
    1) 144
    2) 72
    3) 99
    4) 108
    5) None of these
    Answer : 4) 108
    Solution:
    Seating arrangement 68 Q(1-5)
    Seating arrangement 68 Q1(1-5)
    Seating arrangement 68 Q2(1-5)
    Seating arrangement 68 Q3(1-5)
    Seating arrangement 68 Q4(1-5)
    Seating arrangement 68 Q5(1-5)
    Hence, distance between D and C is 108 cm.

  2. Who among the following are immediate neighbour of E?
    1) H, J
    2) L, F
    3) K, I
    4) C, M
    5) None of these
    Answer : 3) K, I
    Hence, I and K are immediate neighbour of E.

  3. Who among the following sits 4th to the right of the one who is 6th to the left of F?
    1) H
    2) L
    3) K
    4) M
    5) None of these
    Answer : 3) K
    Hence, 6th to left of F is D and 4th to right of D is K.

  4. Which of the following represents the distance between K and J?
    1) 144
    2) 180
    3) 345
    4) 108
    5) None of these
    Answer : 2) 180
    Hence, distance between K and J is 180 cm.

  5. Four of the following belongs to a group find the one that does not belong to that group?
    1) D, A
    2) I, E
    3) G, M
    4) H, B
    5) J, I
    Answer : 1) D, A
    Hence, except D and A all other are immediate neighbour of each other.

(Directions 6 – 10): Study the given information carefully and answer the given questions:
Eight members C, E, G, I, K, M, O and Q of a family are sitting around a circular table facing outwards direction and there are three married couples in the family. Each one of them likes different colours viz. Red, Blue, Green, Yellow, Orange, White, Black and Pink but not necessarily in the same order.
C who is the father of M sits to the immediate left of the person who likes Red. M is an immediate neighbour of her aunt Q who does not sit next to I. M and O are cousins. G does not like Pink and Black. Q is the only sister – in – law of C. E likes white and is daughter – in –law of G. M and O sit next to each other. The one who likes blue sits between O and the one who likes orange. O is third to the left of I. The one who likes white sits between the persons who likes Black and Pink respectively. I’s husband and son sit next to her. Green is not likes by O’s father. O does not like Green and Black. I is the mother of C and K and sits second to the left of K.

  1. Who among the following sits second to the right of G?
    1) The one who likes black
    2) K
    3) The one who likes red
    4) Q
    5) None of these
    Answer : 4) Q
    Solution:
    Members – C, E, G, I, K, M, O and Q
    Colours – Red, Blue, Green, Yellow, Orange, White, Black and Pink
    Seating arrangement 68 Q(6-10)Seating arrangement 68 Q1(6-10)Seating arrangement 68 Q2(6-10)Seating arrangement 68 Q3(6-10)Seating arrangement 68 Q4(6-10)Seating arrangement 68 Q5(6-10)
    Hence, Q sits second to the right of G.

  2. Who among the following likes green colour?
    1) C
    2) E
    3) I
    4) G
    5) M
    Answer : 4) G
    Hence, G likes green colour.

  3. Who among the following sits between Q and the one who likes black?
    1) The one who likes pink
    2) C
    3) The one who likes red
    4) The one who likes blue
    5) None of these
    Answer : 1) The one who likes pink
    Hence, the one who likes pink sits between Q and the one who likes Black.

  4. How is O related to G?
    1) Grand daughter
    2) Mother
    3) Father
    4) Grand son
    5) Cannot be determined
    Answer : 5) Cannot be determined
    Hence, gender of O is not known. So, answer cannot be determined.

  5. Four of the following are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
    1) E
    2) I
    3) Q
    4) M
    5) G
    Answer : 5) G
    Hence, except G all other are females.