Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Alphabet Coding Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

A(1)      B(2)    C(3)      D(4)      E(5)        F (6)    G(7)     H(8)      I(9)    J(10)     K(11)   L(12)   M(13)   N(14)   O(15)     P(16)    Q(17)    R(18)    S(19)   T(20)      U(21)       V(22) W(23)   X(24)   Y(25)      Z(26)

  1. LAUGH is written as NCWIJ, How SMILE is written in that code?
    1) FGTHJ
    2) UOKNG
    3) UOKNI
    4) UOKNG
    5) UOKMG
    Answer – 2) UOKNG
    Explanation – L(12) – N(14); A(1) – C(3)…………………position is added by 2

  2. ANYWHERE is written in certain code CLAUJCTC ,How COMPUTER is written in that code?
    1) FNOWRTGP
    2) EMONWRGT
    3) EMONWRGT
    4) FMONERGT
    5) EMONWRGP
    Answer – 5) EMONWRGP
    Explanation – ANYWHERE –  CLAUJCTC  =>alternatively Position 2 added and subtracted
    A(1) –C(3) ; N(14) – L(12)………………………..

  3. In a certain language BANKING is coded as BNIKNAG. How is  PROBLEM coded in that code?
    1) PELBORM
    2) PRLEBOM
    3) MELBORP
    4) MROBLEP
    5) None
    Answer – 1) PELBORM
    Explanation – First and last letters are interchanged and remaining letters are reversed.

  4. In a certain language BOOKS is coded as DDDVL. How is  NOTES coded in that code?
    1) BDMKL
    2) BDNKH
    3) BDNJM
    4) BDNJL
    5) None
    Answer – 4) BDNJL
    Explanation – Each position of the letter is × 2….B(2) – D(4);    O(15) – D(30)…………..

  5. DECORATE is written in certain code as ABZLOXQB, How is REASONING coded in that code ?
    1) OBXPLKFKD
    2) OBXPLJFJKD
    3) OBXPLKFKE
    4) None
    Answer – 1) OBXPLKFKD 
    Explanation – Position of the letter is subtracted by 3……D(4) – A(1) ;  E(5) – B(2)…………

  6. PARROT is written in certain code as SBQSPU, How SECOND is written in that code?
    1) DFTEOP
    2) DFTPOE
    3) TFPEOP
    4) TFTPOE
    5) None
    Answer – 2) DFTPOE 
    Explanation –
    Alphbet 6

  7. RADIUS is written in certain language SUIRAD ,How CIRCLE is written in that code?
    1) ELCRIC
    2) CLERIC
    3) ELCCIR
    4) CLECIR
    5) None
    Answer – 3) ELCCIR 
    Explanation – 6 letter is divided into 2 parts—RAD   IUS  => SUIRAD
    1st part is inserted as second part…2nd part is reversed and insertes as 1st part.

  8. TENDER is written in certain language NETRED ,How PLAYER is written in that code?
    1) AEPRLY
    2) ALPYER
    3) PLAREY
    4) APLRYE
    5) None
    Answer – 1) AEPRLY 
    Explanation -First and third is interchanged, four and six is interchanged and second and five is interchanged.

  9. AIRTEL is written in certain language LETRIA ,How GOOGLE is written in that code?
    1) ELOGGO
    2) ELGOOG
    3) EOLGOG
    4) GOELGO
    5) None
    Answer –  2) ELGOOG
    Explanation – First and sixth letter interchanged,second and fifth letter are interchanged and so on.

  10. CAREFUL is written in certain language QBBFKVE ,How is PROCESS written in that code?
    1) NSODTRD
    2) OSNDDTR
    3) NSODRTD
    4) ONSDTDR
    5) None
    Answer –3) NSODRTD
    Explanation – Divided into 3 parts CAR- E- FUL…..2nd part E position increased by 1 ,in 1st and 3rd part second digit is increased by 1 and 1st and 3rd part first and third digit is decreased by 1 and placed diagonally

Click here to View Alphabet Coding SET 1