Current Affairs PDF Sales

Quants Questions : Simple Interest Set 4

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quants Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Simple Interest, which is common for all the IBPS, RRB exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. A Principal amount give Rs.12750 as SI for 7 years at the rate of 10% to get the same amount of interest of 10 years, what will be the rate of interest ?
    A)5%
    B)7%
    C)9%
    D)4%
    E)None of these
    B)7%56
    Explanation :
    SI = PNR/100
    =  12750*7*10/100 = 8925
    SI = 8925
    R = 8925*100/12750*10 = 7

  2. Vithya gave Rs.20000/- to Priya for 5 years and Rs.30000/- to Vijay for 2  years. If the rate of interests is the same and she received Rs.12800- as SI from both. What is the rate of interest?
    A)8%
    B)7%
    C)9%
    D)11%
    E) None of these
    A)8%
    Explanation :
    20000*5*R/100 + 30000*2*R/100 = 12800
    1600R = 12800
    R = 12800/1600 = 8

  3. The difference between CI and SI on the same sum for 2 yrs at the rate of 25% pa is Rs.1500. What is the principal lent out in each case ?
    A) Rs.18000
    B)Rs.21000
    C)Rs.23000
    D)Rs.24000
    E) None of these
    D)Rs.24000
    Explanation :
    P(r/100)2 = 1500
    P(25/100) 2 = 1500
    P*1/16 = 1500
    P = 1500*16 = 24000

  4. A man took a certain sum as loan from bank at a rate of 9% SI per annum. The  man lends the same amount to another person  at 15% SI per annum. If at the end of 4 years man made a profit of Rs. 9000 from the deal. What was the original sum ?
    A)Rs.32,700
    B)Rs.39000
    C)Rs.37500
    D)Rs.32500
    E) None of these
    C)Rs.37500
    Explanation :
    P*15*4/100 – P*9*4/100 = 9000
    60P – 36P/100 = 9000
    24P= 900000
    P = 37500

  5. If the difference between CI and SI earned on a certain amount at 15% pa at the end of 3 years is Rs.3200, find out the principal.
    A)Rs.42560
    B)Rs.42560
    C)Rs.45000
    D)Rs.45150
    E) None of these
    D)Rs.45150
    Explanation :
    Sum = D*1003/r2(300+r)
    S = 3200*1003/152(300+15)
    S = 3200*100*100*100/225*315
    = 45149.9 = 45150

  6. What will be the ratio of simple interest earned by certain amount at the same rate of interest for 8 years and that for 12 Years?
    A)2:3
    B)3:2
    C)1:4
    D)1:3
    E) None of these
    A)2:3
    Explanation :
    PR8/100 : PR12/100 = 8PR :12PR
    8:12 = 2:3

  7. At what rate per cent per annum will be simple interest on a sum of money be 3/5 of the Principal amount in 6 years?
    A)7%
    B)12%
    C)10%
    D)6%
    E) None of these
    C)10%
    Explanation :
    P =X, SI = 3/5x
    R = (3x/5 *100)/x*6
    = 10%

  8. A sum of money becomes 7/4 of itself in 5years at a certain rate of interest. What is the rate of interest?
    A)15%
    B)18%
    C)20%
    D)22%
    E) None of these
    A)15%
    Explanation :
    SI = 7/4x – 1 = x(7– 4)/4 = 3x/4
    R = 3x/4*100/x*5 = 300/20 = 15%

  9. A sum of money lent out at SI amount to Rs.7000 after 2 years  and Rs.14000 after   a further period of 5yrs. Find the principal ?
    A)Rs.6300
    B)Rs.5100
    C)Rs. 4200
    D)Rs.3700
    E) None of these
    C)Rs. 4200
    Explanation :
    SI for 5 yrs = 14000(7yr) – 7000(2yr) = 7000
    SI for 2 yrs = 7000*2/5 = 2800
    P = 7000 – 2800 =4200

    [/spoiler]
  10. In what time will Rs.3500 become Rs. 4700 at 4(1/5)%pa SI ?
    A)6yrs
    B)9yrs
    C)8yrs
    D)5yrs
    E) None of these
    C)8yrs
    Explanation :
    SI = 4700 – 3500 = 1200
    R = 21/5%
    SI = PNR/100
    1200 = 3500*21*N/100*5
    N = 1200*100*5/3500*21 = 8.16 = 8yrs

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.