Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics , which are Important for upcoming IBPS and RRB exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams. Do see the solutions, you might get any shortcut.

**One year ago the ratio between A’s and B’s age was 4 : 3. One year hence the ratio of their ages will be 5 : 4. What is the sum of their present ages in years?**

A. 15 yrs

B. 16 yrs

C. 17 yrs

D. None of these

B. 16 yrs

Explanation:

A’s age one year ago was 4x, B’s age one year ago was 3x.

One year hence (or after 2 yrs from 4x and 3x):

(4x + 2)/(3x + 2) = 5/4

x = 2

A’s present age = 4x + 1 = 4*2 + 1 = 9 yrs. B’s present age = 3x + 1 = 3*2 + 1 = 7 yrs.**By selling a horse for Rs 450, a tradesman would lose 10%. At what price must he sell it to gain 20%?**

A. Rs 600

B. Rs 650

C. Rs 630

D. None of these

A. Rs 600

Explanation:

(100 – 10)% = 90% makes 450

For 1%, it is 450/90 = 5.

So for (100 + 20)% = 120%, S.P. would be 5*120 = 600**By selling 6 articles, a tradesman makes a profit equal to the cost price of 4 articles. Find profit%.**

A. 20%

B. 100/3%

C. 200/3%

D. None of these

C. 200/3%

Explanation:

S.P of 6 articles – C.P of 6 articles = C.P of 4 articles

S.P of 6 articles = C.P of 10 articles

Profit% = (10 – 6)/6 * 100 = 200/3%**In what proportion must water be mixed with alcohol to gain 16 2/3% by selling it at cost price?**

A. 1 : 5

B. 1 : 6

C. 6 : 1

D. None of these

B. 1 : 6

Explanation:

Ratio:

16 2/3 : 100

50/3 : 100

50 : 300

1: 6**In 30 litres solution, ratio of milk to water is 7 : 3. How much water is to added to this mixture such that there is 40% water in the final mixture?**

A. 6 litres

B. 5 litres

C. 7 litres

D. None of these

B. 5 litres

Explanation:

In 30 L solution, milk is 7/10 * 30 = 21 L, then water is 30 – 21 = 9 L.

Let x L of water to be added. Then,

40/100 (30 + x) = 9 + x

x = 5 L**40 men can cut 60 trees in 8 hrs. If 16 men leave the job how many trees will be cut in 12 hrs?**

A. 82

B. 62

C. 54

D. None of these

C. 54

Explanation:

Men left = 40 – 16 = 24

40 * 8 * W2 = 24 * 12 * 60

W2 = 54 trees**If 3 men or 4 boys can do a piece of work in 43 days, how long will 7 men and 5 boys take to do the same work?**

A. 12 days

B. 14 days

C. 16 days

D. None of these

A. 12 days

Explanation:

43*3*4 / (7*4 + 5*3) = 12**A certain number of men can do a work in 60 days. If there were 8 men more it could be finished in 10 days less. How many men were there initially?**

A. 40 men

B. 45 men

C. 42 men

D. None of these

A. 40 men

Explanation:

Let number of men = x.

8 more men means x + 8, 10 days less means (60 – 10) = 50 days. Then,

x*60 = (x + 8)*50

x = 40 men**A and B enter into a partnership for a year. A contributes Rs 1500 and B Rs 2000. After 4 months C also enters with Rs 2250. If B withdraws his contribution after 9 months, how much would C get if they share a profit of Rs 1200 at the end of the year?**

A. Rs 500

B. Rs 400

C. Rs 300

D. None of these

B. Rs 400

Explanation:

A : B : C

= 1500*12 : 2000*9 : 2250*8

= 1 : 1 : 1

Each of then gets Rs 400**The incomes of A and B are in the ratio 3 : 2 and their expenditures are in the ratio 5 : 3. If each saves Rs 2000, what is A’s income?**

A. Rs 15,000

B. Rs 12,000

C. Rs 14,000

D. None of these

B. Rs 12,000

Explanation:

3x – 5y = 2000

2x – 3y = 2000

Solve the equations, x = 4000

So A’s income = 3x = 3*4000 = 12,000

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**