# Quantitative Aptitude – Mixed Questions Set 6

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Simplification, Data Sufficiency and Miscellaneous based on prelim pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other competitive exams.
Q(1-5) In the following questions two equations numbered I & II are given. You have to solve both equations and mark one of the option given below.

1. Q(1-5) Find out the wrong number in the following series
22,10,8,11,20,49,96
1. 8
2. 11
3. 49
4. 96
5. 20
Answer – 4. 96
Explanation :
Solution:
22*0.5 – 1 =10
10*1 – 2 = 8
8*1.5 – 1 = 11
11*2 – 2 = 20
20*2.5 – 1 = 49
49*3 – 2 = 145

2. 8,19,188,573,1154,1159
1. 19
2. 188
3. 573
4. 1154
5. 1159
Answer – 1. 19
Explanation :
Solution:
(8+1)*5 = 45
(45+2)*4 = 188
(188+3)*3 = 573
(573+4)*2 = 1154
(1154+5)*1 = 1159

3. 5,17,37,73,113,143
1. 5
2. 17
3. 73
4. 113
5. 143
Answer – 5. 143
Explanation :
5+11+1 = 17
17+22-2 = 37
37+33+3 = 73
73+44-4 = 113
113+55+5 = 173

4. 15,17,25,65,145,295
1. 17
2. 25
3. 65
4. 145
5. 295
Answer – 2. 25
Explanation :
15+1²+1³ = 17
17+2²+2³ = 29
29+3²+3³ = 65
65+4²+4³ = 145
145+5²+5³ = 295

5. 10,10,22,4,84,16
1. 10
2. 22
3. 4
4. 84
5. 16
Answer – 5. 16
Explanation :
10+1 2 -1 3 = 10
10+2 2 +2 3 = 22
22+3 2 -3 3 = 4
4+4 2 +4 3 = 84
84+5 2 -5 3 = -16

6. A set of 11 pipes can fill 85% of a Tank in 8 min 30 sec. Another set of 9 pipes fills 4/9 of the Tank in 6 min 40 sec, a Third set of 8 pipes can empty 11/24 of the Tank in 8 min 15 sec. All the 28 Pipes are opened at 03:32 PM then the tank gets filled at what time?
1. 3:36 PM
2. 3:40 PM
3. 3:41 PM
4. 3:45 Pm
5. Cannot be determined
Answer – 3. 3:41 PM
Explanation :
1/10+ 1/15 – 1/18 = 1/9
9 minutes
03:32 + 9 min = 03:41

7. When Suresh was born, his father age was 27 years older than his Brother and his Mother was 24 years older than his Sister. If his Brother is 2 year is elder than his Sister.Then his Father is how many years older than his Mother after 6 years?
1. 4
2. 5
3. 6
4. 7
5. Cannot be determined
Answer – C. 24 Months
Explanation :
Sister age = x
Father age = x+29
Mother age = x+24
29-24 = 5

8. A cuboid of length 18 m, breadth 17 m and height 12 m is cut into two halves by cutting across the Length. Again it is cut into four halves by cutting across the Height. Now One cube is removed from them then what is total surface area of the remaining cuboid?
1. 1452 m²
2. 1444 m²
3. 1344 m²
4. 1320 m²
5. Cannot be determined
Answer – 3. 1344 m²
Explanation :
2*(18*17+17*12+12*18) – 2(9*6) = 1344

9. Raju and Ramu can complete a work alone in 24 hours and 30 hours respectively, working 10 hours a day. Every day there are two shits- Morning and Night Shift for 6 and 4 hours respectively. On first day Raju works in Morning shift while Ramu works in Night shift. Next day Ramu works in Morning shift while Raju works in Night shift. They repeat the cycle until the work is completed. Then how many hours does Raju worked in total?
1.130
2.136
3.140
4.146
5.Cannot be determined
Explanation :
Day 1 : 6/240+4/300
Day 2 : 4/240 + 6/300
2 days work : 10/240 + 10/300 = 9/120
2*13 days work = 117/120
remaining work = 3/120
Now Raju’s turn in morning shift
3/120*240/6 =1(completes in his shift)
Total Raju Hour’s = 13*6+13*4+6 =136

10. A man can cross a downstream river with Streamer and Boat in 40 minutes and 72 minutes respectively. If the time of crossing Upstream by streamer is 50% more than Downstream time and the time required by Boat in Upstream is 75% more than time required by it in Downstream. What is the time taken for the man to cross the river downstream by streamer and then return to same place by Boat half way and by streamer the rest of the way?
1. 113 minutes
2. 123 minutes
3. 133 minutes
4. 143 minutes
5. None
Answer – 3. 133 minutes
Explanation :
Upstream – streamer – 60 min
Upstream – Boat – 126 min
40+30+63 = 133 minutes

AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow