**Hello Aspirants.**

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are providing questions in **Miscellaneous **based on IBPS Clerk prelim pattern.

**A sum of Money was invested in two schemes, in scheme A, X principal with 8 % per annum and in scheme B with X+1400 principal for two years and difference is 189, then find the value of X**

1.Rs.2000

2.Rs.3000

3.Rs.4000

4.Rs.5000

5.Cannot be determined

Answer –**5.Cannot be determined**

**Explanation :**

(X+1400)*R*2/100 – (X*8*T)/100 =189

Cannot be determined**The ratio of the speed of boat downstream and speed of the stream is 9:1, the speed of the current is 3 km per hr, find the distance traveled upstream in 5 hours.**

1.105 Km

2.120 Km

3.135 Km

4.150 Km

5.Cannot be determined

Answer –**1.105 Km**

**Explanation :**

D = S+R ; U = S-R

S+R/R = 9/1

R = 3

S+R = 27 S = 24

D = (24-3)*5 = 105**The sum of four consecutive even numbers is greater than three consecutive odd numbers by 81. If the sum of last odd and last even number is 41, then find the difference between the largest odd and the largest even number.**

1.7

2.17

3.19

4.31

5.Cannot be determined

Answer –**3.19**

**Explanation :**

Let even numbers be x, x+2, x+4, x+6

Let odd numbers be y, y+2, y+4

Then 4x-3y =75

x+y = 31

x = 24 y = 7

largest even = 30 largest odd = 11

difference = 19**The average age of A and B, 2 years ago was 26. If the age of A, 5 years hence is 40 yrs, and B is 5 years younger to C, then find the difference between the age of A and C?**

1.9

2.11

3.13

4.15

5.17

Answer –**1.9**

**Explanation :**

A+B = 56

A+5 = 40

A = 35

B= 21

C =21+5 = 26

A-C = 35-26 = 9**The average of X, Y, Z is 24, X:Y = 2:3, X+Y = 60, then find X-Y=?**

1.-6

2.-12

3.6

4.12

5.18

Answer –**2.-12**

**Explanation :**

X + Y = 60; X:Y = 2:3

X = 24 Y = 36

X-Y = -12**A can do a piece of work in 24 days, B is 20% more efficient than A if C can do the same work in 10 more days than B, find days taken by A and C together to complete the work.**

1.20 days

2.30 days

3.40 days

4.20/3 days

5.40/3 days

Answer –**5.40/3 days**

**Explanation :**

B can complete in 20 days

C can do it in 30 days

A and C can complete in 40/3 days**The cost price of two articles is same, trade man got a profit of 40% on the first article, selling price of the second article is 25% less than the first article, then find profit percent obtained on the second article.**

1.5%

2.8%

3.10%

4.12%

5.14%

Answer –**1.5%**

**Explanation :**

Sp = cp*140/100 — — Article 1

Sp*75/100 = cp*(100+y/100) — — Article 2

y= 5%**The ratio of Milk to water is 5:4, if two liters of water is added, then the ratio becomes 10:9, then find the new quantity of water in the mixture.**

1.16 liter

2.18 liter

3.20 liter

4.22 liter

5.24 liter

Answer –**2.18 liter**

**Explanation :**

5x/4x+2 = 10/9

x = 4

Water = 4x+2 = 18**The annual salary of Arun is 7.68 lakhs. Every month he spends 12000 on his children, 1/13th of rest in food, 8000 in mutual funds, find the monthly saving he is left with.**

1.Rs.35,000

2.Rs.40,000

3.Rs.48,000

4.Rs.52,000

5.Rs.54,000

Answer –**2.Rs.40,000**

**Explanation :**

Monthly income = 7.68 L/12 = 64000

12000 on children = 64000-12000 = 52000

1/13 on food then left out = 52000*12/13 = 48000

8000 on Mutual funds = 48000-8000 = 40000**The Length of a rectangle is 80% of diagonal of the square of area 1225,then find the area of a rectangle if its perimeter is 94√2.**

1.266 m^{2}

2.532 m^{2}

3.532√2 m^{2}

4.1064 m^{2}

5.None

Answer –**4.1064 m**^{2}

**Explanation :**

S^{2}= 1225

S = 35

L = 28√2

2(l+b) = 94√2

b = 19√2; area = 4.1064 m^{2}

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**