Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks 130 (IBPS CLERK 2017 EXAM BASED PATTERN)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS CLERK PRELIMS 2017 EXAM.

Directions : In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

  1. A number of delegates opened by saying that they were_____________the motion.
    (A) against
    (B) across
    (C) await
    (D) alive
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) A-C
    Answer – 1)
    Explanation: against means in opposition to which is similar to across.

  2. The recording machinery was kept_____________screens.
    (A) Towards
    (B) behind
    (C) For
    (D) beyond
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) B-D
    5) A-C
    Answer – 4)
    Explanation: Behind means at or to the far side of (something), typically so as to be hidden by it which is similar to beyond.

  3. Cosmic rays strike against atoms in the atmosphere as they pass_____________.
    (A) hehalf
    (B) Over
    (C) Through
    (D) Across
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) B-D
    Answer – 4)
    Explanation: through means moving in one side and out of the other side of (an opening, channel, or location) which is similar to Across.

  4. He___________arrives home about one o’clock.
    (A) accordingly
    (B) usually
    (C) commonly
    (D) generally
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) B-D
    Answer – 5)
    Explanation: Option 5) is the correct choice.

  5. She___________her eyes while we made stilted conversation.
    (A) forestall
    (B) allow
    (C) amused
    (D) avert
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) B-D
    Answer – 2)
    Explanation: avert means prevent or ward off (an undesirable occurrence).

  6. She was anxious about her___________porcelain.
    (A) legal
    (B) fragile
    (C) inscure
    (D) precious
    1) A-C
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) B-D
    Answer – 3)
    Explanation: fragile means of an object) easily broken or damaged.

  7. The climate was likely to be____________by greenhouse gas emissions.
    (A) controled
    (B) preverted
    (C) affected
    (D) alongside
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) A-C
    Answer – 5)
    Explanation: Affect means have an effect on; make a difference to.

  8. A____________insight into the history of this beautiful region.
    (A) unique
    (B) equal
    (C) large
    (D) solitary
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) A-C
    Answer – 2)
    Explanation:unique means being the only one of its kind; unlike anything else.

  9. Nothing could shake her calm____________.
    (A) provision
    (B) applied
    (C) assurance
    (D) allege
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) A-C
    Answer – 5)
    Explanation: assurance (noun) means a positive declaration intended to give confidence; a promise.

  10. Past and present blurred together,____________her still further.
    (A) confusing
    (B) assumed
    (C) ignore
    (D) confound
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) A-C
    Answer – 2)
    Explanation: confusing means make (someone) bewildered or perplexed hence confusing and confound are similar in meaning and can be substituted for one
    another.