Current Affairs PDF Sales

NICL AO – Quantitative Aptitude (Day – 1)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Dear Friends,

Try to solve the below Quantitative Aptitude Problems in less than 30 minutes. The Answers for these problem are given below.

Find the Missing number in the following 3 Questions

1) 12, 15, 36, _____, 480, 2415, 14508

a) 114   b) 115   c) 116   d) 117

2) 13, 16, 22, 33, 51, _____

a) 77    b) 76    c) 78    d) 81

3) 2, 9, 30, ____, 436, 2195, 13182

a) 105   b) 132   c) 117   d) 187

4) What is the least number which is exactly divisible by 8, 9, 12, 15, and 18 and is also a perfect square?

a) 7200   b) 3600   c) 5800   d) 7500

5) What is the least number to be multiplied with 294 to make it a perfect square?

a) 2    b) 4    c) 6    d) 8

6) Sunaina has 1000 Plants. She wants to plant them in such a way that the number of rows and columns remains the same. What is the minimum number of plants that she needs more for this purpose?

a) 24    b) 26    c) 12    d) 34

7) Of three positive numbers, the product of first and second is 42, that of the second and third is 56, and that of third and first is 48. The third number is

a) 6    b) 8     c) 10    d) 12

8) Total cost of 12 pens and 5 pencils is equal to Rs.111.  Also the cost of 1 pencil is Rs. 5 less than the cost of 1 pen. What will be the cost of 8 pens and 9 pencils?

a) 95   b) 89   c) 91   d) 97

9) 3739 + 164 x 27 = ?

a) 5500    b) 7300   c) 8200   d) 7600

10) 17.995 x 16.005 + 15.999 x 15.001 = ?

a) 438   b) 528   c) 578   d) 654

11) Five times of a positive integer is equal to 3 less than twice the square of that number. Find the number.

a) 3    b) 7    c) 9    d) 13

12) The sum of squares of two numbers is 97 and the squares of their difference is 25. The product of two numbers is

a) 46    b) 36    c) 56    d) 66

13) What is the average of first 9 multiples of 5?

a) 35   b) 25   c) 45    d) 55

14) A Pen is bought for Rs 150 and sold at a gain of 8%. Selling Price is Rs

a) 152    b) 162    c) 172    d) 182

15) By selling a Table for Rs 1440, Radhika losses 10%. At what price should Radhika sell it to gain 10%?

a) 1670   b) 1970   c) 1760   d) 1790


 

Answers 

1 – D; 2 – C; 3 – A; 4 – B; 5 – C

6 – A; 7 – B; 8 – C; 9 – C; 10 – B

11 – A; 12 – B; 13 – B; 14 – B; 15 – C.