Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS RRB Clerk 2018 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in IBPS RRB Clerk 2018!!!

Answer – 5. X = Y or relation cannot be established
Explanation:
x² – 4x – 12 = 0
x = 6, -2
y² – 10y + 24 = 0
y = 4, 6

Incorrect

Answer – 5. X = Y or relation cannot be established
Explanation:
x² – 4x – 12 = 0
x = 6, -2
y² – 10y + 24 = 0
y = 4, 6

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The speed of a watercraft in still water is 12 kmph. It traveled Downstream from point P to point Q in certain time. After reaching Q the watercraft is started to return from Point Q to Point P. The time taken for Forward drive and Backward drive are same. Then what is the speed of the stream?

Correct

Answer – 5. Cannot be determined
Explanation:
S+R = D/t ; S-R+x = D/t
S+R = S-R+x
R =x/2

Incorrect

Answer – 5. Cannot be determined
Explanation:
S+R = D/t ; S-R+x = D/t
S+R = S-R+x
R =x/2

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A bike runs at the speed of 25 kmph when not serviced and runs at 45 kmph, when serviced. After servicing the bike covers a certain distance in 5 hours. How much time will the bike take to cover the same distance when not serviced?

Correct

Answer – 2. 9 hours
Explanation:
Speed of the bike after servicing = 45 kmph
Distance = Speed x Time = 45 x 5 = 225 km.
Speed of the bike before servicing = 25 kmph
Distance = 225 km
Now, Time = Distance/Speed = 225/25 = 9 hours.

Incorrect

Answer – 2. 9 hours
Explanation:
Speed of the bike after servicing = 45 kmph
Distance = Speed x Time = 45 x 5 = 225 km.
Speed of the bike before servicing = 25 kmph
Distance = 225 km
Now, Time = Distance/Speed = 225/25 = 9 hours.

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

An Express “A” covers 180 km distance in 6 hours. Another Express “B” covers the same distance in 1 hour less. Find the difference between the distances covered by these trains in one hour if they are moving in the same direction?

Correct

Answer – 3. 6 km
Explanation:
The first train covers 180 km in 6 hours
=> Speed = 180/6 = 30 kmph
Now the second train covers the same distance in 1 hour less than the first train => 5 hours
=> Speed of the second train = 180/5 = 36 kmph
Now, required difference in distance in 1 hour = 36 – 30 = 6 km.

Incorrect

Answer – 3. 6 km
Explanation:
The first train covers 180 km in 6 hours
=> Speed = 180/6 = 30 kmph
Now the second train covers the same distance in 1 hour less than the first train => 5 hours
=> Speed of the second train = 180/5 = 36 kmph
Now, required difference in distance in 1 hour = 36 – 30 = 6 km.

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Prince, Queen, and Rose can do a job in 12 days together. If their efficiency of working be in the ratio of 3 : 8 : 5, Find in what time Prince can complete the same work alone?

Correct

Answer – 2. 64 days
Explanation :
The ratio of efficiencies of Prince, Queen & Rose are 3 : 8 : 5
Let the efficiencies of Prince, Queen & Rose be 3x, 8x and 5x respectively
They can do work for 12 days.
=> Total work = 12 x 16x = 192x
192x/3 =64

Incorrect

Answer – 2. 64 days
Explanation :
The ratio of efficiencies of Prince, Queen & Rose are 3 : 8 : 5
Let the efficiencies of Prince, Queen & Rose be 3x, 8x and 5x respectively
They can do work for 12 days.
=> Total work = 12 x 16x = 192x
192x/3 =64

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A water reservoir in a city is normally filled in 8 hours but takes 2 hours longer to fill because of a leak in its bottom. If the reservoir is full, in how many hours will the leak empty it?

Correct

Answer – 4. 40 hours
Explanation:
The time taken by the leak to empty the reservoir = 1/8 − 1/10 = 5 − 4/40 = 1/40
Therefore, the leak empties the reservoir in 40 hours.

Incorrect

Answer – 4. 40 hours
Explanation:
The time taken by the leak to empty the reservoir = 1/8 − 1/10 = 5 − 4/40 = 1/40
Therefore, the leak empties the reservoir in 40 hours.

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

In a basket, there are four balloons of white Colour and five balloons of black Colour. Two balloons are chosen randomly. What is the probability that both are of the same Colour?

Correct

Answer – 3. 4/9
Explanation:
Number of white balloons = 4
Number of Black balloons = 5
Total number of balloons = 9
Number of ways, two balloons picked randomly = 9C2
Now, the required probability of picking balloons are to be of same Colour = 4C2/9C2 + 5C2/9C2
= 1/6 + 5/18
= 4/9.

Incorrect

Answer – 3. 4/9
Explanation:
Number of white balloons = 4
Number of Black balloons = 5
Total number of balloons = 9
Number of ways, two balloons picked randomly = 9C2
Now, the required probability of picking balloons are to be of same Colour = 4C2/9C2 + 5C2/9C2
= 1/6 + 5/18
= 4/9.

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A Container has 140 litre of mixture of acid and water, in which water is 10%. 30 litre of this mixture was taken out and replaced with “X” litre acid. If the resultant quantity of acid in the mixture was 112 litre, what is the value of X?

Correct

Answer – 3. 13
Explanation:
Initial acid was 126 & water was 14
After taking out 30 litre of mixture
Present acid is= 126-27=99 litre & water is 14-3=11
99+X=112
x=13

Incorrect

Answer – 3. 13
Explanation:
Initial acid was 126 & water was 14
After taking out 30 litre of mixture
Present acid is= 126-27=99 litre & water is 14-3=11
99+X=112
x=13

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.