Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS RRB 2017 Exam and we are creating sample questions in Quants section, type of which will be asked in IBPS RRB !!!

(6^{5})^{1.3} × (6^{2})^{1.25} ÷ (6^{3})^{2} ÷ (6^{4})^{-1}
X =7

Incorrect

Explanation

(6^{5})^{1.3} × (6^{2})^{1.25} ÷ (6^{3})^{2} ÷ (6^{4})^{-1}
X =7

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

S & T can do a piece of work in 9 days and 18 days respectively. As they were ill they could do 90% and 72% of their efficiency respectively. How many days will they take to complete the work together?

Correct

Explanation
Let the amount of work be 1800 units. Rate of doing work by S is = 1800/9 = 200 units/day; Similarly, for T rate will be = 1800/18 = 100 units/day
But the efficiency as given for S is 90% so its rate will be = 90% of 200 = 180 units/day
Similarly, the efficiency of T as given is 72% so its rate becomes = 72% of 100 = 72 units/day
With this reduced efficiency of doing work bot S & T together will take = 1800/(180+72) = 1800/252 =50/7days

Incorrect

Explanation
Let the amount of work be 1800 units. Rate of doing work by S is = 1800/9 = 200 units/day; Similarly, for T rate will be = 1800/18 = 100 units/day
But the efficiency as given for S is 90% so its rate will be = 90% of 200 = 180 units/day
Similarly, the efficiency of T as given is 72% so its rate becomes = 72% of 100 = 72 units/day
With this reduced efficiency of doing work bot S & T together will take = 1800/(180+72) = 1800/252 =50/7days

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Four boxes full of apples are placed one by one in a big box. The average height and length of the small boxes are in ratio of 5:7. The average of breadth of all boxes is 4 more than average of height. Calculate the approximate average volume of all four boxes if total height of all boxes is 60 cm.

Correct

Explanation
The ratio between height and length is 5:7 and also average breath is 4 more than average height. Total height is 60 cm.
Then we get total breath as 19*4=68 then total length will be 300/7.
Then average volume (total L* total B * total H) will be total volume/4. i.e.48857.

Incorrect

Explanation
The ratio between height and length is 5:7 and also average breath is 4 more than average height. Total height is 60 cm.
Then we get total breath as 19*4=68 then total length will be 300/7.
Then average volume (total L* total B * total H) will be total volume/4. i.e.48857.

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The length and breadth of a rectangular lawn are 36 m and 20 m respectively. It has two roads, each 3-m wide and one parallel to the breadth and the other parallel to the length. What is the cost of gravelling the two roads at the rate of Rs. 38?

Correct

Explanation
Length and breadth of rectangular lawn = 36 m and 20 m.
Area of the path = 36*3 + 20 * 3 – (3*3) = 159 sq. cm
Cost of gravelling the path = 159 * 38 = Rs. 6042.

Incorrect

Explanation
Length and breadth of rectangular lawn = 36 m and 20 m.
Area of the path = 36*3 + 20 * 3 – (3*3) = 159 sq. cm
Cost of gravelling the path = 159 * 38 = Rs. 6042.

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A motor boat in still water travels at a speed of 36 km/h. it goes 56 km upstream in 1 hour 45 minutes. The time taken by it to cover the same distance down the stream will be:

Correct

Explanation
Speed of boat in still water = 36 kmph
Time taken to go 56 km upstream = 1hr 45 mins = 1¾ hrs
Then upstream speed = 56/ (1¾) = 32 kmph
We know that speed of boat in still water – rate of stream =upstream speed
So, we get the rate of stream = 36-32 = 4 kmph
Then downstream speed = 36+4 kmph = 40 kmph
Time taken to cover 56 km downstream = 56/40 =1 hrs 24 mins

Incorrect

Explanation
Speed of boat in still water = 36 kmph
Time taken to go 56 km upstream = 1hr 45 mins = 1¾ hrs
Then upstream speed = 56/ (1¾) = 32 kmph
We know that speed of boat in still water – rate of stream =upstream speed
So, we get the rate of stream = 36-32 = 4 kmph
Then downstream speed = 36+4 kmph = 40 kmph
Time taken to cover 56 km downstream = 56/40 =1 hrs 24 mins

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The average age of all the 100 employees in an office is 29 years, where 2/5th of the number of employees are ladies and the ratio of average age of men to women is 5:7. The average age of female employees is

Correct

Explanation
going through the options: (40 * 35) + (60 * 25) = 29 * 100
since there are 40 ladies and 60 gents.

Incorrect

Explanation
going through the options: (40 * 35) + (60 * 25) = 29 * 100
since there are 40 ladies and 60 gents.