Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS RRB 2017 Exam and we are creating sample questions in Quants section, type of which will be asked in IBPS RRB !!!

Q (1-5) What value should come in place of the x in the following questions?

131.01% of 457.87 + 341.005% of 129.95 = 259.99% of x

Correct

Incorrect

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Roy, VInay, and Peter can do a work in 18, 30, and 45 days respectively. If they start work with Roy works the first day, Peter the second day and Vinay the third and fourth day. If this process continues than find in how many days they will complete the work?

Correct

Explanation
Roy = 18, Vinay = 30, Peter = 45
LCM = 90
A = 90/18 = 5, B = 3, C = 2
1st day…………2nd day……………3rd day and 4th day
Roy5………… Peter=2 …………………. Vinay=3+3
than
4 days’ work = 5 + 2 + 6 = 13
Make it near total (90)
4*6………… 13*6
24……… 78
Roy -> 1 … 5
Peter -> 1……… 2
Vinay-> 1………3
Add
24+1+1+1=27 days………… (78+5+2+3) = 88 days
Now 90-88 = 2-unit work pending
Vinay does 3-unit work in 1 day, so 2 in 2/3. So total 27 2/3 days

Incorrect

Explanation
Roy = 18, Vinay = 30, Peter = 45
LCM = 90
A = 90/18 = 5, B = 3, C = 2
1st day…………2nd day……………3rd day and 4th day
Roy5………… Peter=2 …………………. Vinay=3+3
than
4 days’ work = 5 + 2 + 6 = 13
Make it near total (90)
4*6………… 13*6
24……… 78
Roy -> 1 … 5
Peter -> 1……… 2
Vinay-> 1………3
Add
24+1+1+1=27 days………… (78+5+2+3) = 88 days
Now 90-88 = 2-unit work pending
Vinay does 3-unit work in 1 day, so 2 in 2/3. So total 27 2/3 days

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Ten years ago Anju was half of veena in age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what will be the total of their present ages

Correct

Explanation
Let Anju’s age 10 years ago = x years.
Then, Veena’s age 10 years ago = 2x years.
(x + 10) / (2x+ 10) = 3/4
=> x = 5.
So, the total of their present ages = (x + 10 + 2x + 10)
= (3x + 20) = 35 years.

Incorrect

Explanation
Let Anju’s age 10 years ago = x years.
Then, Veena’s age 10 years ago = 2x years.
(x + 10) / (2x+ 10) = 3/4
=> x = 5.
So, the total of their present ages = (x + 10 + 2x + 10)
= (3x + 20) = 35 years.

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A hollow cylindrical tube is open at both ends is made of iron 4cm thick. If the external diameter be 52cm and the length of the tube be 120cm, find the number of cubic cm of iron in it? approx.

The average weight of 18 workers is 50 kg. A new worker replaced an old worker whose weight is 45 kg. Hence, the average weight of the workers increased by 1 kg. What is the ratio between the old workman and new workman?

Correct

Incorrect

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A man can row 7 (1/2) km/h in still water. If in a river running at 1.5 km an hour it takes him 50 minutes to row to a place and back, how far off is the place?

Correct

Explanation
Speed Downstream = (7.5 + 1.5) kmph = 9 kmph
Speed Upstream = (7.5 – 1.5) kmph = 6 kmph
Let the required distance be x km. Then,
x/9 + x/6 = 50/60
2x + 3x = 5/6 × 18 = 5x = 15, x = 3
Hence the required distance is 3 km

Incorrect

Explanation
Speed Downstream = (7.5 + 1.5) kmph = 9 kmph
Speed Upstream = (7.5 – 1.5) kmph = 6 kmph
Let the required distance be x km. Then,
x/9 + x/6 = 50/60
2x + 3x = 5/6 × 18 = 5x = 15, x = 3
Hence the required distance is 3 km