Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting IBPS PO Prelim 2016 Course and we are creating sample questions in Quants section, type of which will be asked in IBPS PO 2016 !!!

In a family relation in ages of 3 persons is given. The ratio of age of Medha and Medhavi is 2 : 3 and that of Medhavi and Keerat is 2 : 5. If Keerat’s age is 6 less than 4 times Medha’s age, find the difference in ages of Keerat and Medhavi.

Correct

Explanation:
Let Medha = A, Medhavi = B, Keerat = K
So A/B = 2/3 and B/K = 2/5
So A : B : K =
2*2 : 3*2 : 3*5
4 : 6 : 15
And 15x = 4*4x – 6
Solve, x= 6
So required difference = 15x – 6x = 9x = 9*6 = 54

Incorrect

Explanation:
Let Medha = A, Medhavi = B, Keerat = K
So A/B = 2/3 and B/K = 2/5
So A : B : K =
2*2 : 3*2 : 3*5
4 : 6 : 15
And 15x = 4*4x – 6
Solve, x= 6
So required difference = 15x – 6x = 9x = 9*6 = 54

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

An urn contains 2 red, 4 blue, 1 white and 5 green balls. A set of 3 balls is chosen randomly. What is the probability that the set contains a white ball?

Correct

Explanation:
Total 12 balls, 1 ball should be white, other 2 can be any of the three colored balls
So probab = ^{1}C_{1} × ^{11}C_{2}/^{12}C_{3}

Incorrect

Explanation:
Total 12 balls, 1 ball should be white, other 2 can be any of the three colored balls
So probab = ^{1}C_{1} × ^{11}C_{2}/^{12}C_{3}

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

2 men and 5 women can complete a work in 2 days working together. If a man is 25% more efficient than a woman, in how many days 3 women can complete the same work?

Correct

Explanation:
2m + 5w = 2
Efficiency- Man : Woman is 125/100 : 1 = 5/4 : 1 = 5 : 4
So ratio of days is 4 : 5
So 1 man completes work in 4x days, and 1 woman in 5x days
So by using 2m + 5w = 2, we get
2 * 1/4x + 5 * 1/4x = ½
Solve, x = 3,
So 1 woman in 5x = 5*3 = 15 days
So 3 women in 15/3 = 5 days

Incorrect

Explanation:
2m + 5w = 2
Efficiency- Man : Woman is 125/100 : 1 = 5/4 : 1 = 5 : 4
So ratio of days is 4 : 5
So 1 man completes work in 4x days, and 1 woman in 5x days
So by using 2m + 5w = 2, we get
2 * 1/4x + 5 * 1/4x = ½
Solve, x = 3,
So 1 woman in 5x = 5*3 = 15 days
So 3 women in 15/3 = 5 days

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

An article is sold for Rs 320 when it is offered at a discount of 20%. In how much amount it would have been sold if discount % is 20% of the original discount?

Correct

Explanation:
MP = 100/80 * 320 = 400
So discount = 400-320 = Rs 80
New discount% = 20/100 * 80 = 16
So new SP = (100-16)/100 * 400

Incorrect

Explanation:
MP = 100/80 * 320 = 400
So discount = 400-320 = Rs 80
New discount% = 20/100 * 80 = 16
So new SP = (100-16)/100 * 400

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A bag contains 50 paise, Re 1, and Rs 2 coins in the ratio 2 : 5 : 7 respectively. If the total value of money in bag is Rs 200, what is the total number of coins in the bag?

Correct

Explanation:
Let coins – 2x, 5x, 7x resp., so
Value of 50 paise coins = (50/100)*2x = x, of re 1 coin = 1*5x = 5x, of Rs 2 coins = 2*7x = 14x
So total value is x+5x+14x = 20x which equals 200, so x = 10
Total coins = 2x+5x+7x = 14x = 140

Incorrect

Explanation:
Let coins – 2x, 5x, 7x resp., so
Value of 50 paise coins = (50/100)*2x = x, of re 1 coin = 1*5x = 5x, of Rs 2 coins = 2*7x = 14x
So total value is x+5x+14x = 20x which equals 200, so x = 10
Total coins = 2x+5x+7x = 14x = 140