Hello Aspirants,
Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting IBPS PO Main 2016 Course and we are creating sample questions in Quants section, type of which will be asked in IBPS PO 2016 !!!
 Click Here to View Stratus: IBPS PO 2016 Course
 IBPS PO Main 2016: Reasoning Test
 IBPS PO Main 2016: Quant Test
 IBPS PO Main 2016: English Test
 IBPS PO Main 2016: GA Test
 IBPS PO Main 2016: Computer Test
Help: Share Our IBPS PO 2016 Course page to your Friends & FB Groups
_____________________________________________________________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeRakesh bought two TShirts which together cost him Rs.660. He sold one of the TShirts at a loss of 20% and the other one at a gain of 40%. The selling price of both TShirts are same. Then find out the cost price of both TShirts.
Correct
Explanation:
80/100 * x = 140/100 * y
x = 7/4y
x + y = 660
7/4 y + y = 660
y = 240 ; x = 420Incorrect
Explanation:
80/100 * x = 140/100 * y
x = 7/4y
x + y = 660
7/4 y + y = 660
y = 240 ; x = 420 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA van covers a distance of 392 km at a certain speed in 8 hours. How much time would a car take at an average speed which is 11 kmph more than that of the speed of the van to cover a distance which is 28 km more than that travelled by the van?
Correct
Explanation :
Speed of the truck = Distance/time = 392/8 = 49 kmph
Now, speed of car = (speed of van + 11) kmph = (49 + 11) = 60 kmph
Distance travelled by car = 392 + 28 = 420 km
Time taken by car = Distance/Speed = 420/60 = 7 hours.Incorrect
Explanation :
Speed of the truck = Distance/time = 392/8 = 49 kmph
Now, speed of car = (speed of van + 11) kmph = (49 + 11) = 60 kmph
Distance travelled by car = 392 + 28 = 420 km
Time taken by car = Distance/Speed = 420/60 = 7 hours. 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA pipe can fill a tank in 15 minutes and another pipe can fill it in 12 minutes, but a third pipe can empty it in 6 minutes. The first two pipes are kept open for 5 min in the beginning and then third pipe is also opened. Time taken to empty the water tank is?
Correct
Explanation :
x/6 – (x+5)/15 – (x+5)/12 = 0
x = 45 minsIncorrect
Explanation :
x/6 – (x+5)/15 – (x+5)/12 = 0
x = 45 mins 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe price of a Kawasaki Ninja bike is Rs. 12,50,000. It was insured to 80% of its price. The bike was damaged completely in an accident and the insurance company paid 90% of the insurance. What was the difference between the price of the car and the amount received?
Correct
Explanation:
12,50,000*( 80/100)*(90/100)= 9,00,000
12,50,000 – 9,00,000 = Rs.3,50,000Incorrect
Explanation:
12,50,000*( 80/100)*(90/100)= 9,00,000
12,50,000 – 9,00,000 = Rs.3,50,000 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe present age of Ramesh is one – fourth that of his father. After six years, the father’s age will be twice the age of Kumar. If kumar celebrated sixth birthday 8 year ago, What is the Ramesh’s Present age?
Correct
Explanation :
Kumar’s present age = 8 + 6 = 14
Kumar’s age after 6 years = 14 + 6 = 20
Kumar’s father age = 2 * 20 = 40
Father’s present age = 34
Ramesh’s present age = 34 / 4 = 8.5 yearsIncorrect
Explanation :
Kumar’s present age = 8 + 6 = 14
Kumar’s age after 6 years = 14 + 6 = 20
Kumar’s father age = 2 * 20 = 40
Father’s present age = 34
Ramesh’s present age = 34 / 4 = 8.5 years 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeIf the length of a rectangular field is increased by 20% and the breadth is reduced by 20%, the area of the rectangle will be 192m². What is the area of original rectangle?
Correct
Explanation :
length of rectangle = l m
breadth of rectangle = b m
l * (120/100) * b * (80/100) = 192
1.2l * 0.8b = 192
lb = 192 / 1.2 * 0.8 = 200 m²Incorrect
Explanation :
length of rectangle = l m
breadth of rectangle = b m
l * (120/100) * b * (80/100) = 192
1.2l * 0.8b = 192
lb = 192 / 1.2 * 0.8 = 200 m² 
Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDeepak borrows Rs.5000 at simple Interest from a lender. At the end of 3 years, she again borrows Rs.2000 and settled that amount after paying Rs.5000 as interest after 8 years from the time she made the first borrowing. what is the rate of interest?
Correct
Explanation:
SI for Rs.5000 for 8 years= (5000*r*8)/100
Again borrowed=2000
SI = (2000*r*5)/100
Total interest= [(5000*r*8)/100] + [(2000*r*5)/100] = 5000
400r + 100r = 5000
r = 10%Incorrect
Explanation:
SI for Rs.5000 for 8 years= (5000*r*8)/100
Again borrowed=2000
SI = (2000*r*5)/100
Total interest= [(5000*r*8)/100] + [(2000*r*5)/100] = 5000
400r + 100r = 5000
r = 10% 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDinesh invests 12% of his monthly salary in Fixed Deposits. Later he invests 15% of his monthly salary on Life Insurance Policies. Total amount spent by him for Transports is Rs. 1800 per month. He also invests another 7% of his monthly salary on Mutual Funds. Amount invested by Deepak in Fixed Deposit is double of the amount spent by him for Transports. What is the total annual amount invested by Deepak?
Correct
Explanation:
Total amount spent by him for Transports = Rs. 1800
12% of x = 3600
x = 30,000
(12% + 15% + 7%) of 30,000 = 10,200
Annual Investment = 10200 * 12 = 1,22,400Incorrect
Explanation:
Total amount spent by him for Transports = Rs. 1800
12% of x = 3600
x = 30,000
(12% + 15% + 7%) of 30,000 = 10,200
Annual Investment = 10200 * 12 = 1,22,400 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative Aptitude40 boys and 62 girls form a group for social work. During their membership drive, an equal number of boys and girls also join the group. How many members does the group have now, if the ratio of boys to girls is 2:3?
Correct
Explanation:
[40 + x / 62 + x ] = 2/3
x = 4
40 + 62 + 4 + 4 = 110Incorrect
Explanation:
[40 + x / 62 + x ] = 2/3
x = 4
40 + 62 + 4 + 4 = 110 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeIf 8 examiners can examine a certain number of answer books in 12 days by working 5 hours a day, for how many hours a day would 4 examiners have to work in order to examine twice the number of answer books in 20 days.
Correct
Explanation:
x – number of answer books
y – hours
[8 * 12 * 5] / x = [4 * 20 * y] /2x
y = 12Incorrect
Explanation:
x – number of answer books
y – hours
[8 * 12 * 5] / x = [4 * 20 * y] /2x
y = 12
_____________________________________________________________________
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 Share your Marks in Comment Sections