Welcome to Online QuantTest in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS PO 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in IBPS PO 2019!!!

Help:- Share Our Cumulus Course for IBPS PO 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
The number of footwear sold by 5 shops A, B, C, D and E in a particular period has been plotted on the bar graph below:
Note: Footwear = sandal + shoe
Number of footwear sold by 5 shops

Find the difference in the total number of sandals sold by A and D than the total number of shoes sold by shop C and E.

Correct

Answer: 5) 6
Explanation:
Total number of sandals sold by shop A and D = 78+84 = 162
Total number of shoes sold by shop C and E = 68+88 = 156
Required difference = 162-156 = 6

Incorrect

Answer: 5) 6
Explanation:
Total number of sandals sold by shop A and D = 78+84 = 162
Total number of shoes sold by shop C and E = 68+88 = 156
Required difference = 162-156 = 6

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
The number of footwear sold by 5 shops A, B, C, D and E in a particular period has been plotted on the bar graph below:
Note: Footwear = sandal + shoe
Number of footwear sold by 5 shops

The total number of sandals sold by shop B and E is what percent of the total number of sandals sold by shop C and D?

Correct

Answer: 1) (66 + 2/3) %
Explanation:
Total number of sandals sold by shop B and E = 64+56 = 120
Total number of sandals sold by shop C and D = 96+84 = 180
Required percentage = (120/180)*100 = (2/3)*100 = (66 + 2/3) %

Incorrect

Answer: 1) (66 + 2/3) %
Explanation:
Total number of sandals sold by shop B and E = 64+56 = 120
Total number of sandals sold by shop C and D = 96+84 = 180
Required percentage = (120/180)*100 = (2/3)*100 = (66 + 2/3) %

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
The number of footwear sold by 5 shops A, B, C, D and E in a particular period has been plotted on the bar graph below:
Note: Footwear = sandal + shoe
Number of footwear sold by 5 shops

What is the respective ratio of total no. of footwear sold by E to A?

Correct

Answer: 1) 24:25
Explanation:
Total footwear sold by E = 56+88 = 144
Total footwear sold by A = 78+72 = 150
Required ratio = 144:150 = 72:75 = 24:25

Incorrect

Answer: 1) 24:25
Explanation:
Total footwear sold by E = 56+88 = 144
Total footwear sold by A = 78+72 = 150
Required ratio = 144:150 = 72:75 = 24:25

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
The number of footwear sold by 5 shops A, B, C, D and E in a particular period has been plotted on the bar graph below:
Note: Footwear = sandal + shoe
Number of footwear sold by 5 shops

What is the average number of shoes sold by shop A, C, and E?

Correct

Answer: 5) 76
Explanation:
The number of shoes sold by A = 72
The number of shoes sold by C = 68
The number of shoes sold by E = 88
Required average = (72+68+88)/3 = (228/3) =76

Incorrect

Answer: 5) 76
Explanation:
The number of shoes sold by A = 72
The number of shoes sold by C = 68
The number of shoes sold by E = 88
Required average = (72+68+88)/3 = (228/3) =76

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
The number of footwear sold by 5 shops A, B, C, D and E in a particular period has been plotted on the bar graph below:
Note: Footwear = sandal + shoe
Number of footwear sold by 5 shops

The number of sandals sold by shop C is what percent more than the number of shoes sold by shop B?

Correct

Answer: 2) 60%
Explanation:
The number of sandals sold by store C = 96
The number of shoes sold by store B = 60
Required percentage = {(96-60)/60}*100 = (36/60)*100 = 60%

Incorrect

Answer: 2) 60%
Explanation:
The number of sandals sold by store C = 96
The number of shoes sold by store B = 60
Required percentage = {(96-60)/60}*100 = (36/60)*100 = 60%

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Total number of mid-day meals taken by boys and girls from Monday to Wednesday = 7200
Pie-chart below shows the percentage of mid-day meals taken out of total meals of 7200 on different days (Monday to Wednesday). The ratio of boys to girls who took meals on these days is depicted in the table below:

Find the difference between the total number of meals taken by boys than total number of meals taken by girls from Monday to Wednesday.

Correct

Answer: 3) 0
Explanation:
Taking (+ve sign) when meals taken by girls is more and (-ve) sign when meals taken by boys is more
Difference in number of meals taken on Monday = (1/5)*25% of 7200 = +360
Difference in number of meals taken on Tuesday = (1/7)*35% of 7200 = +360
Difference in number of meals taken on Wednesday = (2/8)*40% of 7200 = -720
Required difference = 360+360 + (-720) = 720-720 = 0

Incorrect

Answer: 3) 0
Explanation:
Taking (+ve sign) when meals taken by girls is more and (-ve) sign when meals taken by boys is more
Difference in number of meals taken on Monday = (1/5)*25% of 7200 = +360
Difference in number of meals taken on Tuesday = (1/7)*35% of 7200 = +360
Difference in number of meals taken on Wednesday = (2/8)*40% of 7200 = -720
Required difference = 360+360 + (-720) = 720-720 = 0

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Total number of mid-day meals taken by boys and girls from Monday to Wednesday = 7200
Pie-chart below shows the percentage of mid-day meals taken out of total meals of 7200 on different days (Monday to Wednesday). The ratio of boys to girls who took meals on these days is depicted in the table below:

Find the ratio of the number of meals taken by boys on Tuesday to the number of meals taken by boys on Wednesday.

Correct

Answer: 2) 3:5
Explanation:
Total number of meals taken on Tuesday = 35% of 7200 = 2520
Number of meals taken by boys on Tuesday = 2520*(3/7) = 1080
Total number of meals taken on Wednesday = 40% of 7200 = 2880
Number of meals taken by boys on Wednesday = 2880*(5/8) = 1800
Required ratio = 1080: 1800 = 3:5

Incorrect

Answer: 2) 3:5
Explanation:
Total number of meals taken on Tuesday = 35% of 7200 = 2520
Number of meals taken by boys on Tuesday = 2520*(3/7) = 1080
Total number of meals taken on Wednesday = 40% of 7200 = 2880
Number of meals taken by boys on Wednesday = 2880*(5/8) = 1800
Required ratio = 1080: 1800 = 3:5

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Total number of mid-day meals taken by boys and girls from Monday to Wednesday = 7200
Pie-chart below shows the percentage of mid-day meals taken out of total meals of 7200 on different days (Monday to Wednesday). The ratio of boys to girls who took meals on these days is depicted in the table below:

Find the total number of meals taken by girls on Monday and Wednesday?

Correct

Answer: 1) 2160
Explanation:
Total meals taken on Monday = 25% of 7200 = 1800
Number of meals taken by girls on Monday = 1800*(3/5) = 1080
Total meals taken on Wednesday = 40% of 7200 = 2880
Number of meals taken by girls on Wednesday = 2880*(3/8) = 1080
Total number of meals taken by girls on Monday and Wednesday = 1080+ 1080 = 2160

Incorrect

Answer: 1) 2160
Explanation:
Total meals taken on Monday = 25% of 7200 = 1800
Number of meals taken by girls on Monday = 1800*(3/5) = 1080
Total meals taken on Wednesday = 40% of 7200 = 2880
Number of meals taken by girls on Wednesday = 2880*(3/8) = 1080
Total number of meals taken by girls on Monday and Wednesday = 1080+ 1080 = 2160

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Total number of mid-day meals taken by boys and girls from Monday to Wednesday = 7200
Pie-chart below shows the percentage of mid-day meals taken out of total meals of 7200 on different days (Monday to Wednesday). The ratio of boys to girls who took meals on these days is depicted in the table below:

On Thursday the number of meals taken by boys is 5/4th of the number of meals taken by girls on Tuesday. If the respective ratio between the number of meals taken by boys and that of girls is 3:4 on Thursday, what was the total number of meals taken on Thursday?

Correct

Answer: 2) 4200
Explanation:
Total meals taken on Tuesday = 35% of 7200 = 2520
Number of meals taken by girls on Tuesday = 2520*(4/7) = 1440
Number of meals taken by boys on Thursday = (5/4)*1440 = 1800
Number of meals taken by girls on Thursday = 1800*(4/3) = 2400
Total number of meals taken on Thursday = 1800+2400 = 4200

Incorrect

Answer: 2) 4200
Explanation:
Total meals taken on Tuesday = 35% of 7200 = 2520
Number of meals taken by girls on Tuesday = 2520*(4/7) = 1440
Number of meals taken by boys on Thursday = (5/4)*1440 = 1800
Number of meals taken by girls on Thursday = 1800*(4/3) = 2400
Total number of meals taken on Thursday = 1800+2400 = 4200

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Total number of mid-day meals taken by boys and girls from Monday to Wednesday = 7200
Pie-chart below shows the percentage of mid-day meals taken out of total meals of 7200 on different days (Monday to Wednesday). The ratio of boys to girls who took meals on these days is depicted in the table below:

The total number of meals taken from Monday to Saturday is 13600 and the ratio of the number of meals taken on Thursday, Friday and Saturday is 3:8:5 respectively. Find the number of meals taken on Saturday.

Correct

Answer: 2) 2000
Explanation:
Total number of meals taken on Thursday, Friday and Saturday = 13600-7200 = 6400
Number of meals taken on Saturday = 6400*(5/16) = 2000

Incorrect

Answer: 2) 2000
Explanation:
Total number of meals taken on Thursday, Friday and Saturday = 13600-7200 = 6400
Number of meals taken on Saturday = 6400*(5/16) = 2000

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in the comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in a caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.