Current Affairs Quiz: September 27 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:
Current Affairs
Current Affairs 2019 PDF
Current Affairs September 2019
Current Affairs August 2019 PDF
Current Affairs July 2019 PDF
Current Affairs PDF

Questions Based on Current Affairs September 27 2019

  1. Which university has signed an Memorandum of Understanding (MoU) with Defence Research and Development Organisation(DRDO) to set up a processing center called “ Kalam Center for Science and Technology (KCST)” for research purposes ?
    1) Central University of Jammu (CUJ)
    2) Shri Mata Vaishno Devi University(SMVDU)
    3) Cluster University of Jammu(CLUJ)
    4) Baba Ghulam Shah Badshah University(BGSBU)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Central University of Jammu (CUJ)
    Explanation:
    On September 26, 2019, The premier R&D (Research & Development) organization of India, DRDO (Defence Research and Development Organisation) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Central University of Jammu (CUJ) to set up a processing center called “ Kalam Center for Science and Technology (KCST)” at the university for research purposes.
  2. Where was the 21st session of the Food and Agriculture Organisation (FAO) and World Health Organisation (WHO) Coordinating Committee of Asia for the 2019 held ?
    1) Hyderabad, Telangana
    2) Bengaluru, Karnataka
    3) Panaji, Goa
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 3) Panaji, Goa
    Explanation:
    The 21st session of the Food and Agriculture Organisation (FAO) and World Health Organisation (WHO) Coordinating Committee of Asia for 2019 was held at the DoubleTree by Hilton Goa- Panaji, Goa from September 23-27, 2019. It was the second session of the Coordinating Committee in Asia, organized by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) in collaboration with the WHO and FAO of the United Nations (UN).
  3. Who unveiled the Centralised Public Grievances Redress and Monitoring System (CPGRAMS) reforms in Department of Posts in New Delhi ?
    1) Harsh Vardhan
    2) Jitendra Singh
    3) D. V. Sadananda Gowda
    4) Ravi Shankar Prasad
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Jitendra Singh
    Explanation:
    On September 25, 2019, Minister of State (MoS) in the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions Dr. Jitendra Singh unveiled the Centralised Public Grievances Redress and Monitoring System (CPGRAMS) reforms in Department of Posts. The event was organised by the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions in New Delhi.
  4. Which country will offer tourist visas for the first time as a measure to expand its economy & to enhance tourism ?
    1) Kuwait
    2) Oman
    3) Qatar
    4) Saudi Arabia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Saudi Arabia
    Explanation:
    Saudi Arabia will offer tourist visas for the first time as a measure to expand its economy away from oil. As a part, it will open applications for online tourist visas to citizens of 49 countries. Enhancing tourism is a one among the targets in Vision 2030 reform programme of Crown Prince of Saudi Arabia, Mohammed bin Salman. It also launched e-tourist visa during the Saudi Commission for Tourism and National Heritage (SCTH) in Riyadh.
  5. Name the country that topped in the World Digital Competitiveness Rankings(WDCR) 2019 by International Institute for Management Development’s (IMD) ?
    1) United State(US)
    2) Sweden
    3) Denmark
    4) Singapore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) United State(US)
    Explanation:
    On September 26, 2019 according to the latest report of the International Institute for Management Development’s (IMD) World Digital Competitiveness Rankings (WDCR) 2019 United State (US) topped the ranking followed by Singapore and Sweden in the second and third places respectively.
  6. What is the rank of India in the World Digital Competitiveness Rankings(WDCR) 2019 by International Institute for Management Development’s (IMD) ?
    1) 36
    2) 40
    3) 44
    4) 42
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 3) 44
    Explanation:
    On September 26, 2019 according to the latest report of the International Institute for Management Development’s (IMD) World Digital Competitiveness Rankings (WDCR) 2019, India has moved up by 4 places from 48th rank in 2018 to rank at 44th position in 2019. The list was topped by United State (US) followed by Singapore and Sweden in the second and third places respectively.
  7. Which insurance company has tied up with Religare Health Insurance to offer insurance products covering health, death and illness ?
    1) Bharti Axa Life Insurance Company Limited
    2) PNB MetLife India Insurance Co. Ltd
    3) Aviva Life Insurance Company Limited
    4) Kotak Life Insurance Company Limited
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) PNB MetLife India Insurance Co. Ltd
    Explanation:
    On September 26, 2019, PNB MetLife India Insurance Co. Ltd, one of the leading life insurance companies in India has joined hands with Religare Health Insurance to bundle and sell the live covers of Religare comprising health, death and illness.The policy package will be offered from mid December 2019.
  8. Name the Indian company, that won the United Nations (UN) Global Climate Action Award 2019 in the ‘Climate Neutral Now’ category ?
    1) Cognizant
    2) Wipro
    3) Tata Consultancy Services
    4) Infosys Limited
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Infosys Limited
    Explanation:
    On September 26, 2019, The Indian multinational corporation, Infosys Limited has won the United Nations (UN) Global Climate Action Award 2019 in the ‘Climate Neutral Now’ category for its efforts to combat climate change. It will be given this award during the UN Climate Change Conference (COP25) in Santiago, Chile in December 2019.
  9. Which airport was named as the best airport in the 5-15 million passenger category, in terms of services it offered to passengers as per Airport Council International (ACI)?
    1) Cochin International Airport Ltd (CIAL)
    2) Indira Gandhi International Airport (IGIA)
    3) Sardar Vallabhbhai Patel International Airport(SVPIA)
    4) Kempegowda International Airport(KIA)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Cochin International Airport Ltd (CIAL)
    Explanation:
    In a survey conducted by Airport Council International (ACI), Cochin International Airport Ltd (CIAL) at Kochi, Kerala was named as the best airport in terms of services it offered to passengers for the year 2018. It stood at the top spot in 5-15 million passenger category among the airports in the Asia-Pacific region.
  10. Who was appointed as the new Chairman of the Chiefs of Staff Committee (COSC), succeeding Indian Air Force (IAF) chief, Air Chief Marshal B.S. Dhanoa ?
    1) Arup Raha
    2) Rakesh Kumar Singh Bhadauria
    3) Bipin Rawat
    4) Anil Kumar Browne
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Bipin Rawat
    Explanation:
    The army chief general Bipin Rawat took over as the new Chairman of the Chiefs of Staff Committee (COSC) by succeeding Indian Air Force (IAF) chief, Air Chief Marshal B.S. Dhanoa who retires on September 30, 2019.
  11. 11) Which firm’s President and Chief Executive Officer (CEO), Mr Devin Wenig resigned recently ?
    1) Flipkart
    2) Ebay
    3) Amazon
    4) AliExpress
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Ebay
    Explanation:
    The President and Chief Executive Officer (CEO) of eBay Mr. Devin Wenig, aged 52, resigned from his post. The company’s Chief Financial Officer (CFO), Mr. Scott Schenkel, will serve as an interim CEO of the firm.Mr. Wenig had joined the firm in 2011 and appointed as CEO in 2015.
  12. NMITLI was in news recently, what does ‘M’ stands for _____________ ?
    1) M – Monetary
    2) M – Mobility
    3) M – Market
    4) M – Millennium
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) M – Millennium
    Explanation:
    M stands for Millennium.The full form of NMITLI is New Millennium Indian Technology Leadership Initiative.
  13. Who launched the first Indigenous High Temperature Fuel Cell System developed by Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) under the flagship programme named “New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI)” ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Narendra Modi
    3) Venkaiah Naidu
    4) Rajnath Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Ram Nath Kovind
    Explanation:
    On September 26, 2019 the President of India, Shri RamNathKovind, launched first Indigenous High Temperature Fuel Cell System developed by Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) under flagship programme named “New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI)”. This system was launched in partnership with Indian industries on the 78th foundation day of CSIR in New Delhi.
  14. Name the second interstellar object that was discovered in the solar system by astronomer Gennady Borisov from MARGO observatory ?
    1) 2I/ Globular
    2) 2I/ Lenticular
    3) 2I/ Asterism
    4) 2I/Borisov
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) 2I/Borisov
    Explanation:
    According to the International Astronomical Union (IAU), a second interstellar object named 2I/Borisov has been discovered in the solar system. It was discovered by amateur astronomer Gennady Borisov from MARGO observatory, Crimea on August 30, 2019, which looked like a comet from a 0.65-metre telescope built on his own. The first interstellar object was 1I/Oumuamua.
  15. In which tiger reserve, new species of snake called Thackeray’s Cat Snake (scientific name Boiga thackeray) named after Tejas Thackeray discovered ?
    1) Sahyadri tiger reserve
    2) Satpura Tiger Reserve
    3) Kanha Tiger Reserve
    4) Sariska Tiger Reserve
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Sahyadri tiger reserve
    Explanation:
    A new species of snake called Thackeray’s Cat Snake (scientific name Boiga thackeray) named after Tejas Thackeray, younger son of Shiv Sena chief Uddhav Thackeray, has been found in Sahyadri tiger reserve in Koyna area of Satara district in Maharashtra after 125 years.
  16. Name the Indian wrestler, who topped in the United World Wrestling (UWW)’s ranking in the 86 kg category ?
    1) Rahul Aware
    2) Deepak Punia
    3) Bajrang Punia
    4) Ravi Kumar Dahiya
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Deepak Punia
    Explanation:
    Indian wrestler Deepak Punia, aged 20, clinched the top spot in the rankings released by United World Wrestling (UWW), an international federation for wrestling, in the 86 kg category with 82 points. He had recently won silver in the World Wrestling Championships 2019 held in Nur-Sultan, Kazakhstan. Iran’s Hassan Aliazam Yazdanicharati was ranked second.
  17. Name the senior partner of the iconic Britannia & Co restaurant, who has passed away recently?
    1) Maghanmal Jethanand Pancholia
    2) Bharat Bhai Shah
    3) Boman Rashid Kohinoor
    4) Rudy Behlmer
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Boman Rashid Kohinoor
    Explanation:
    Mr Boman Rashid Kohinoor, senior partner at the iconic Britannia & Co restaurant (Mumbai) has passed away at the Parsee General Hospital in Mumbai, Maharashtra due to cardiac arrest. He was 97.
  18. What was the theme of the World Tourism Day 2019 ?
    1) Theme – “Tourism for all – promoting universal accessibility”
    2) Theme – “Sustainable Tourism – a Tool for Development”
    3) Theme – “Tourism and cultural protection!”
    4) Theme – “Tourism and jobs: a better future for all”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Theme – “Tourism and jobs: a better future for all”
    Explanation:
    The World Tourism Day(WTD) is celebrated annually on September 27. The theme for the year 2019 is “Tourism and jobs: a better future for all”.The day aims to promote social, cultural, political and economic values through tourism.
  19. Which country was selected as the host country for World Tourism Day(WTD) by United Nations World Tourism Organisation(UNWTO) ?
    1) India
    2) United States
    3) Bangladesh
    4) Saudi Arabia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) India
    Explanation:
    The World Tourism Day(WTD) is celebrated annually on September 27. The theme for the year 2019 is “Tourism and jobs: a better future for all”. The host nation for this 2019 WTD is India, selected by the United Nations World Tourism Organisation(UNWTO) where the main event will be held at New Delhi. The day aims to promote social, cultural, political and economic values through tourism.
  20. Which state received the Best state award 2019 during the World Tourism Day(WTD) 2019 ?
    1) Uttarakhand
    2) Andhra Pradesh
    3) Madhya Pradesh
    4) Goa
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Andhra Pradesh
    Explanation:Andhra Pradesh was conferred with Best state award in World Tourism Day(WTD) 2019.

    Award name State 
    Best state awardAndhra Pradesh
    Adventure tourism awardGoa and Madhya Pradesh
    Best film production-friendly stateUttarakhand
    Best state in innovative use of Information Technology(IT)Telangana
  21. Name the state that received a total of seven awards, including a national award for the Best Tourism Film Come Out and Play for 2017-18, during the National Tourism Awards ?
    1) Himachal Pradesh
    2) Goa
    3) Kerala
    4) Andhra Pradesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Kerala
    Explanation:
    Kerala has received a total of seven awards in different categories, the key one being, national award for the Best Tourism Film Come Out and Play for 2017-18.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Where is the headquarter of United Nations World Tourism Organisation(UNWTO) located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Madrid, Spain
  2. Nahargarh Biological Park is located in which state?
    Answer & Explanation
    Answer- Sisiyawas, Rajasthan
    Explanation:
    The park was in news recently because the white tigress dies due to the canine distemper viral disease.
  3. Who is the Chief Executive Officer(CEO) & Managing Director (MD) of Infosys ?
    Answer & Explanation
    Answer-Salil S. Parekh
  4. Where is the head quarter of PNB MetLife India Insurance located ?
    Answer & Explanation
    Answer- Mumbai, Maharashtra
  5. What is the Capital and Currency of Saudi Arabia ?
    Answer & Explanation
    Answer-Capital: Riyadh & Currency: Saudi riyal