Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5) Study the following information given below and answer the following questions
In a certain code:
‘Crazy Egg Dot Pant’ is written as “#2L &2R #1F $3N”
‘Empty Ink Mummy Bad’ is written as “#2C #1J $2S 1$O”
‘Flux Dip Crabs Jump’ is written as “#2J &2M &3O $3K”
‘Gum Half Keys Fit’ is written as  “#2M #2J &2O &2G”

  1. Which of the following is the code for “Blond”?
    A. #2C
    B. &2D
    C. $3C
    D. &2G
    E. Cannot be determined
    Answer – C. $3C
    Solution:
    Above coding as follows In Blond = $3C
    Letter C is average of First and Last Letter B+D/2 = C
    Number is position of Only Vowel in the word =3
    Symbol is 3 letter word: #
    4 letter word : &
    5 letter word : $

  2. What is the code for “Hefty”?
    A. $2P
    B. #3Q
    C. $2O
    D. #2Q
    E. Cannot be determined
    Answer – E. Cannot be determined

  3. What is the code for “Spicy Pot”?
    A. #3V #2R
    B. $3V #2R
    C. &1B #2N
    D. #3R #2V
    E. Cannot be determined
    Answer – B. $3V #2R

  4. The Code ‘&2P’ denotes which of the following word?
    A. Lost
    B. Steel
    C. Plate
    D. Plan
    E. None
    Answer – A. Lost

  5. The code ‘&3O’ denotes which of the following word?
    A. Plant
    B. Salt
    C. Pink
    D. Plan
    E. None
    Answer – D. Plan

Q(6-10) Study the given data and answer the following questions.
Six different employees- Prem, John, Joseph, Sagar, Stephen and Samuel work in Six different Banks – SBI, UBI, RBI, IDBI, IOB and UCO Bank not necessarily in same order. They also start from their houses at 7:30AM, 8:00AM,8:30AM, 9:00AM,9:30AM and 10:00AM.Two Employees reach Banks at 9:30AM. Two at 10:00AM and rest Two at 10:30AM.
Travelling time of Sagar from House to Bank is equal to the travelling time of John. One who works in SBI travels longer time than others. Persons working in RBI and UCO Bank travel for lesser time than others. Two persons reach their Banks before Prem start from his house. One who works in IOB reaches Bank at 10:00AM. Time at which Joseph reaches his Bank and the time at which Samuel start from the house are same. The maximum time taken to travel is 2hrs and it is by the only person. One who works in UBI reaches at 10:30AM. Time at which John reaches Bank and the time at which Samuel starts from his house are same. Samuel and Stephen reach their respective Banks at the same time. One who works in RBI reaches his Bank before the employee of UCO Bank reaches his Bank.

  1. Who among the following travelled for a long time?
    A. Joseph
    B. John
    C. Stephen
    D. Sagar
    E. Samuel
    Answer – A. Joseph
    puzzle-day-23

  2. At what time Samuel reaches his Bank?
    A. 9:30AM
    B. 10:00AM
    C. 10:30AM
    D. 11:00AM
    E. Cannot be determined
    Answer – B. 10:00AM

  3. Who among the following works in IDBI?
    A. Joseph
    B. John
    C. Stephen
    D. Sagar
    E. Samuel
    Answer – B. John

  4. At what time did Sagar start from his House?
    A. 7:30AM
    B. 8:00AM
    C. 8:30AM
    D. 9:00AM
    E. 9:30AM
    Answer – D. 9:00AM

  5. Which of the following pair of employees reach their respective Banks at 10:30AM?
    A. John and Joseph
    B. Stephen and Sagar
    C. Sagar and Samuel
    D. Samuel and Prem
    E. Prem and Sagar
    Answer – E. Prem and Sagar