Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Quant Day 21

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5). Each question below is followed statements I and II. You have to determine whether the data given in the statement is sufficient for answering the questions or not.

  1. What is the downstream speed?
    I. Difference between Downstream speed and Up Stream speed is 6 Km/hr
    II. Time taken to row Upstream and Downstream is 4 hours.
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    Without knowing the distance Downstream speed cannot be calculated

  2. What is the age of B?
    I. Three times difference in ages of A and B is two more than C
    II. Percentage of A’s age to B is 60%
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    Given data in both statements is insufficient

  3. In how many days does C can complete the work?
    I. A and B can do a piece of work in 24 and 48 days respectively. C does the work only in last four days. Total work is done in 16 days.
    II. C worked alone
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Solution:
    Both are necessary because statement II clearly states A and B left the work while started working

  4. Who among the Ravi, Raju and Ramu made maximum profit at the end of the year?
    I. Ravi and Raju invested in a business Rs 10,000 and Rs 12,000 respectively
    II. After 3 months Ramu joined them by investing Rs 20,000 while Ravi and Ramu added Rs 2500 each to their investments.
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    Solution:
    At the end of year total profit made can be calculated hence profit by each person can also be calculated
    Without knowing the distance Downstream speed cannot be calculated

  5. What is the final ratio of Milk to water?
    I. A container contains 64 litres of Milk. 16 litres is replaced by water. Similar operations are performed four times
    II. Capacity of container is 100 litres
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while data in statement I are not sufficient to answer the question
    C. The data either in Statement I alone or Statement II alone are sufficient to answer the question
    D. The data given in Both Statements I & II are not sufficient to answer the question
    E. The data given in both statements I & II together are necessary to answer the question
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while data in statement II are not sufficient to answer the question
    Solution:
    Above questions has nothing to do with capacity of container

Q(6-10) Find the missing number in the series?

  1. 10,?,104,319,966
    A. 15
    B. 30
    C. 33
    D. 36
    E. None
    C. 33
    Solution:
    10*3 + 3 = 33
    33*3 + 5 = 104
    104*3 + 7 = 319
    319*3 + 9 = 966

  2. 7,18,?,588,5283
    A. 45
    B. 65
    C. 85
    D. 95
    E. None
    C. 85
    Solution:
    7*3-3 = 18
    18*5-5 = 85
    85*7-7 = 588
    588*9-9 = 5283

  3. 2,9,56,371,2202,?
    A. 10985
    B. 10995
    C. 11005
    D. 11015
    E. None
    A. 10985
    Solution:
    2*9-9*1 = 9
    9*8-8*2 = 56
    56*7-7*3 = 371
    371*6-6*4 = 2202
    2202*5-5*5 = 10985

  4. 10,?,10,23,98,485
    A. 1
    B. 5
    C. 10
    D. 15
    E. None
    A. 1
    Solution:
    10*1-9 = 1
    1*2+8 = 10
    10*3-7 = 23
    23*4+6 = 98
    98*5-5 = 485

  5. 574,285,562,?,550,273
    A. 278
    B. 279
    C. 280
    D. 281
    E. None
    B. 279
    Solution:
    (574-4)/2 = 285
    (285-4)*2 = 562
    (562-4)/2 = 279
    (279-4)*2 = 550
    (550-4)/2 = 273