Current Affairs PDF Sales

English Questions – Synonyms Set 65

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Delusion
    1) forbearing
    2) actuality
    3) illusion
    4) certainty
    Answer – 3)
    Explanation: Delusion – an idiosyncratic belief or impression maintained despite being contradicted by reality or rational argument, typically as a symptom of mental disorder.
    illusion – an instance of a wrong or misinterpreted perception of a sensory experience.

  2. Ravage
    1) abridged
    2) succinct
    3) compensation
    4) demolish
    Answer – 4)
    Explanation: Ravage – severely damaged; devastated.
    demolish – pull or knock down (a building).

  3. Menace
    1) threat
    2) reinforcement
    3) furtherance
    4) compendious
    Answer – 1)
    Explanation: Menace – a person or thing that is likely to cause harm; a threat or danger.
    threat – a statement of an intention to inflict pain, injury, damage, or other hostile action on someone in retribution for something done or not done.

  4. Premonition
    1) baggage
    2) applauding
    3) commending
    4) forewarning
    Answer – 4)
    Explanation:Premonition – a strong feeling that something is about to happen, especially something unpleasant.
    forewarning – an advance warning.

  5. Irascible
    1) evade
    2) irritable
    3) harmonize
    4) enthusiastic
    Answer – 2)
    Explanation: Irascible – having or showing a tendency to be easily angered.

  6. Grandeur
    1) countenance
    2) magnificence
    3) dullness
    4) level
    Answer – 2)
    Explanation: Grandeur – splendour and impressiveness, especially of appearance or style.
    magnificence – the quality of being magnificent.

  7. Laconic
    1) confront
    2) interrupted
    3) concise
    4) encounter
    Answer – 3)
    Explanation: Laconic – (of a person, speech, or style of writing) using very few words.
    concise – giving a lot of information clearly and in a few words; brief but comprehensive.

  8. Tribulation
    1) discourage
    2) prevent
    3) abundance
    4) suffering
    Answer – 4)
    Explanation: Tribulation – a cause of great trouble or suffering.
    suffering – the state of undergoing pain, distress, or hardship.

  9. Reverie
    1) noxious
    2) conclude
    3) hallucination
    4) daydream
    Answer – 4)
    Explanation: Reverie – a state of being pleasantly lost in one’s thoughts; a daydream.

  10. Trite
    1) fractious
    2) banal
    3) refractory
    4) jittery
    Answer – 2)
    Explanation: Trite – (of a remark or idea) lacking originality or freshness; dull on account of overuse.
    banal – so lacking in originality as to be obvious and boring.