Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5) Study the Pie Charts and answer the following information.

  1. What is the average no of boys in School A, B, and C?
    A. 23140
    B. 23440
    C. 23580
    D. 23700
    E. 24130
    E. 24130
    Solution:
    Total no of students:
    A = 25300*19/100 = 48070
    B = 25300*22/100 = 55660
    C = 25300* 18/100 = 45540
    D = 25300*21/100 = 53130
    E = 25300*20/100 = 50600
    No of Girls:
    A = 124000*21/100 = 26040
    B = 124000*22/100 = 27280
    C = 124000*19/100 = 23560
    D= 124000*21/100 = 26040
    E = 124000*17/100 = 21080
    No of Boys: Total Students – Girls
    48070-26040 = 22030
    55660-27280 = 28380
    45540- 23560 = 21980
    53130- 26040 = 27090
    50600- 21080 = 29520
    Average = (22030+28380+21980)/3 = 24130

  2. Which School accounts for the highest no of Boys?
    A. School A
    B. School B
    C. School C
    D. School D
    E. School E
    E. School E
    Solution:
    No of Boys: Total Students – Girls
    48070-26040 = 22030
    55660-27280 = 28380
    45540- 23560 = 21980
    53130- 26040 = 27090
    50600- 21080 = 29520

  3. What is the average no of Boys in all schools together?
    A. 24600
    B. 24800
    C. 25300
    D. 25800
    E. None
    D. 25800
    Solution:
    No of boys 253000-124000 = 129000. Average = 129000/5 = 25800

  4. What is the average of Boys from A,C,D and E together?
    A. 23125
    B. 24655
    C. 25155
    D. 26155
    E. None
    C. 25155
    Solution:
    Total Boys = 129000
    Boys in B = 28380
    Then Total Boys in B,C,D,E is 129000-22030 = 100620
    Average = 100620/4 = 25155

  5. Difference between no of Boys and Girls in which school is Maximum?
    A. School A
    B. School B
    C. School C
    D. School D
    E. School E
    E. School E
    Solution:
    Total no of students:
    A = 25300*19/100 = 48070
    B = 25300*22/100 = 55660
    C = 25300* 18/100 = 45540
    D = 25300*21/100 = 53130
    E = 25300*20/100 = 50600
    No of Girls:
    A = 124000*21/100 = 26040
    B = 124000*22/100 = 27280
    C = 124000*19/100 = 23560
    D= 124000*21/100 = 26040
    E = 124000*17/100 = 21080
    No of Boys: Total Students – Girls
    A:48070-26040 = 22030
    B:55660-27280 = 28380
    C: 45540- 23560 = 21980
    D:53130- 26040 = 27090
    E:50600- 21080 = 29520
    Difference:
    A: 26040 – 22030 =4010
    B: 28380-27280 = 1100
    C: 23560-21980 = 1580
    D: 27090 -26040 = 1050
    E: 29520 – 21080 = 8440

  6. The cost painting a Square wall is directly proportional to its area. Painter charged Rs 10,000 of 10m x 10m. How many walls of 5m x 5m can be Painted for the same cost?
    A. 2
    B. 4
    C. 5
    D. 10
    E. None
    B. 4
    Solution:
    Cost α Area 2
    10,000 = K* 10 2
    K = 100
    Then 10000 = N*100*5*5
    N = 4

  7. A can do a piece of work in 12 days. B can do a piece of work in 8 days. C takes 5/4 th time of which A and B together take. A Worked for 3 hours. B worked 2 Hours. Then C can complete the remaining work
    in how many days?
    A. 2 Days
    B. 3 Days
    C. 4 Days
    D. 6 Days
    E. None
    B. 3 Days
    Solution:
    A and B together work =1/ (1/12 +1/8) = 96/20
    C = 5/4*96/20 =6 days
    3/12 + 2/8+ x/6 = 1
    X =3 days

  8. A and B are 300 Kms apart. Speed of B is 50% more than A. They travel in opposite direction, A started at 8:00AM and B started 9:00AM and they meet at 11:00 AM then speed of B would be?
    A. 50 Km/hr
    B. 75 km/hr
    C. 100 Km/hr
    D. 120 Km/hr
    E. None
    B. 75 km/hr
    Solution:
    300 = S*3 + S*150/100 *2
    S = 50
    Speed of B = 75

  9. In How many ways Eight Rooks can be placed on a standard chess board without attacking each other?
    A. 10080
    B. 20160
    C. 40320
    D. 80640
    E. None
    C. 40320
    Solution:
    No of ways = (8!) 2 /8! = 40320

  10. PIN of Ramesh Bank Locker is 5 digit number. Right most digit in that number is the first digit. Third digit is four times of 1 st digit. Sum of First and 2 nd digit is equal to 3 rd digit.5 th digit is greater than 2 nd digit and less than 3 rd digit. 5 th digit is two more than 4 th digit. Then Ramesh PIN would be?
    A. 53431
    B. 75431
    C. 75862
    D. 53862
    E. Cannot be determined
    C. 75862
    Soluition:
    Easy way verification process