IBPS Clerk Prelims: Quants Day 15

Hello Aspirants. Welcome to Online Quant Section in AffairsCloud.com. We are starting IBPS Clerk course 2015 and we are creating sample questions in Quantitative Aptitude section, type of which will be asked in IBPS Clerk Prelims Exam.

Stratus – IBPS Clerk Course 2015 

Stratus - IBPS Clerk - Daily Test - Quants
[flipclock]

1-5: Answer the questions on the basis of the information given below:

The line chart given below represents the number of deaths (in thousands) caused due to the three diseases i.e. Swine Flu, Malaria and Dengue during the period 2003-2010.15-1-daily

  1. For how many of the given years there is an increase in the number of deaths caused by all the three diseases together when compared to the previous year?
    A) 0
    B) 1
    C) 2
    D) 3
    E) More than three
    Answer & Explanation
    E) More than three
    Explanation:

    For 2003 = 80
    For 2004 = 75
    For 2005 = 90
    For 2006 = 115
    For 2007 = 115
    For 2008 = 65
    For 2009 = 85
    For 2010 = 125
    So increase from – 2004 to 2005, 2005 to 2006, 2008 to 2009, 2009 to 2010
  2. The total number of deaths caused by Dengue forms what percent of the total number of deaths caused by Swine Flu during the given period?
    A) 80%
    B) 60%
    C) 65%
    D) 75%
    E) None of these
    Answer & Explanation
    D) 75%
    Explanation:

    Total by flu = 30+25+30+40+50+35+40+70 = 320
    For dengue = 240
    240/320 * 100
  3. If the percentage change in the number of deaths for each of the three diseases separately in the year 2011 over the year 2010 is same as that in the year 2010 over the year 2009, then what will be the total number of deaths caused by the given three diseases together in the year 2011?
    A) 1,92,750
    B) 1,97,750
    C) 1,87,250
    D) 1,82,250
    E) None of these
    Answer & Explanation
    B) 1,97,750
    Explanation:

    For dengue, % decrease = 20-15 / 20 * 100 = 25%, so in 2011 = 75/100 * 15 = 11.25
    For malaria, % increase = 40-25 / 25 * 100 = 60%, so in 2011 = 160/100 * 40 = 64
    For flu, % increase = 70-40 / 40 * 100 = 75%, so in 2011 = 175/100 * 70 = 122.5
    Total = 11.25+64+122.5 = 197.75
    197.75*1000 = 197750
  4. For how many of the given years, there is either an increase or decrease in the number of deaths from each of the three diseases when compared to the previous year?
    A) 0
    B) 1
    C) 2
    D) 3
    E) More than three
    Answer & Explanation
    D) 3
    Explanation:

    From 2005 to 2006, all increase
    From 2007 to 2008, all decrease
    From 2008 to 2009, all increase
  5. What is the percentage increase in the number of deaths caused by all the three diseases together in 2010 with respect to 2003?
    A) 50%
    B) 52.5%
    C) 56.25%
    D) 53.75%
    E) 55%
    Answer & Explanation
    C) 56.25%
    Explanation:

    In 2003, total = 40+30+10 = 80
    In 2010, total = 70+40+15 = 125
    %increase = (125-80)/80 * 100
  6. A’s age was half that of B’s age before 10 years and the ratio of the present ages of these is 3 : 5 respectively. What is the total of their present ages?
    A) 50
    B) 60
    C) 65
    D) 80
    E) None of these
    Answer & Explanation
    D) 80
    Explanation:
    Let the present ages of A and B are 3x and 5x.
    Then, 10 yrs ago, (3x-10) = ½ * (5x-10)
    Solve, x = 10
    So present ages of A and B are 30 and 50 resp, their sum = 80
  7. A bag contains 3 white balls, 5 black balls and 4 yellow balls. 3 balls are drawn at random. What is the probability that all the balls are black in color?
    A) 6/33
    B) 1/22
    C) 8/33
    D) 2/33
    E) None of these
    Answer & Explanation
    B) 1/22
    Explanation:
    From 5 black balls, ways for 3 balls is 5C3 = 10
    There are a total of 12 balls. Ways for drawing 3 balls is 12C3 = 12*11*10/3*2*1 = 220
    So required prob. = 5C3 / 12C3 = 10/220 = 1/22
  8. At the start of a year A and B started invested Rs 6400 and Rs 4600 respectively. After 4 months both withdraw Rs 400 and C joined them with Rs 8000. At the end of year, what will be the ratio of their profits?
    A) 92 : 55 : 80
    B) 92 : 65 : 80
    C) 72 : 25 : 56
    D) 80 : 57 : 44
    E) None of these
    Answer & Explanation
    B) 92 : 65 : 80
    Explanation:
    A’s share : B’s share : C’s share
    6400*4 + 6000*8 : 4600*4 + 4200*8 : 8000*8
    Two 0’s get cancelled, we are left with
    64*4 + 60*8 : 46*4 + 42*8 : 80*8
    We can see that 8 gets cancelled from each term, now left with
    32 + 60 : 23 + 42 : 80
    92 : 65 : 80
  9. A dealer solds an article at 30% profit. If he increases the CP of article by Rs 10 and decreases the SP by Rs 11, the percentage profit decreases by 15%. Find the actual cost price of article.
    A) Rs 160
    B) Rs 140
    C) Rs 150
    D) Rs 135
    E) Rs 175
    Answer & Explanation
    C) Rs 150
    Explanation:

    Let CP = x
    Then SP = 130/100 * x
    When CP = x+10, SP = 130/100 * x – 11, profit% = 30-15 = 15%
    So 115/100 * (x+10) = 130/100 * x – 11
    Solve, x = 150
  10. The cost of fencing a circular field is Rs. 5 per metre. Find the cost of fencing a circular field whose area is 3850 sq. m.
    A) Rs. 1100
    B) Rs. 1200
    C) Rs. 650
    D) Rs. 1125
    E) None of these
    Answer & Explanation
    B) Rs 1100
    Explanation:

    ᴨr2 = 3850
    so, r = 35
    circumference = 2ᴨr = 220
    so required cost = 220*5 = 1100