Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS Clerk 2018 Main Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in IBPS Clerk 2018!!!

Help:- Share Our Cumulus Course for IBPS Clerk 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions.Q(1 – 5): Study the following table and answer the following questions

The table shows the positive reviews received by two products – A and B on five different days.

On wednesday, if the number of positive reviews of B was 100, what was the respective ratio of number of positive reviews of A and number of positive reviews of B on same day?

Correct

Answer – 1) 14:5
Explanation:
38% of 1000 = 380
positive reviews of B = 100
positive reviews of A = 380 – 100 = 280
= 280:100
= 14:5

Incorrect

Answer – 1) 14:5
Explanation:
38% of 1000 = 380
positive reviews of B = 100
positive reviews of A = 380 – 100 = 280
= 280:100
= 14:5

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions.Q(1 – 5): Study the following table and answer the following questions

The table shows the positive reviews received by two products – A and B on five different days.

The total number of reviews increased by 50% from Tuesday to Saturday. If 16% of the reviews positive on Saturday, what was the number of positive reviews on Saturday?

Directions.Q(1 – 5): Study the following table and answer the following questions

The table shows the positive reviews received by two products – A and B on five different days.

If the average number of positive reviews on Tuesday and Friday was 635, approximately, what percent of total reviews positive on Tuesday?

Correct

Answer – 3) 54%
Explanation:
Number of positive reviews in Tuesday and Friday = 1270
Friday =40% of 2500 = 1000
1270 – 1000 = 270
(270/500)*100 = 54%

Incorrect

Answer – 3) 54%
Explanation:
Number of positive reviews in Tuesday and Friday = 1270
Friday =40% of 2500 = 1000
1270 – 1000 = 270
(270/500)*100 = 54%

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions.Q(1 – 5): Study the following table and answer the following questions

The table shows the positive reviews received by two products – A and B on five different days.

On Thursday, if the difference between the number of positive reviews of A and the number of positive reviews of B was 150, what was the total number of reviews on Thursday?

Correct

Answer – 4) 1500
Explanation:
P = positive reviews; Q= Total reviews
(1/6)*P = 15
P = 900
60% of Q = 900
Q = 1500

Incorrect

Answer – 4) 1500
Explanation:
P = positive reviews; Q= Total reviews
(1/6)*P = 15
P = 900
60% of Q = 900
Q = 1500

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions.Q(1 – 5): Study the following table and answer the following questions

The table shows the positive reviews received by two products – A and B on five different days.

On Monday, the respective ratio of total number of reviews to positive reviews was 5:4. Number of positive reviews of B on Monday constitutes what percent of the total number of reviews on the same day?

In ‘a’ hours a truck covers 36 km less than the distance covered by a car in the same time. The speed of the truck is 12 kmph less than the speed of the car. Had the speed of the truck been 52 kmph. What would have been the distance covered in “a-1/2” hours

Correct

Answer – 4) 130
Explanation:
Speed of car – speed of truck =12 kmph
a = 36/12= 3 hours
Speed of truck= 52 kmph
Time = a-1/2=(3-1/2)= 5/2 hours
Required distance = 52 * 5/2= 130 km

Incorrect

Answer – 4) 130
Explanation:
Speed of car – speed of truck =12 kmph
a = 36/12= 3 hours
Speed of truck= 52 kmph
Time = a-1/2=(3-1/2)= 5/2 hours
Required distance = 52 * 5/2= 130 km

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The sum of the present ages of Amit and Bhuvan is 39 years. The age of Amit one year hence will be equal to the age of Chandran two years ago. The age of Amit three years hence is equal to the age of Bhuvan two years ago and the ratio of the present age of Amit to that of Daniel is 1:2. Find the sum of the present age of Bhuvan and Chandran.(in years).

Correct

Answer – 2) 42
Explanation:
Present age of A+B=39 years …(I)
Now , C-2=A+1 or C-A=3 …..(II)
And A+3=B-2 or B-A=5 … (III)
From I+II , we get
B=22 years , A= 17 years
Now A/D= 1/2 so D=17*2=34 years
Putting the value of A in equation (II), C= 20 years
Required difference = 22+20 = 42 years

Incorrect

Answer – 2) 42
Explanation:
Present age of A+B=39 years …(I)
Now , C-2=A+1 or C-A=3 …..(II)
And A+3=B-2 or B-A=5 … (III)
From I+II , we get
B=22 years , A= 17 years
Now A/D= 1/2 so D=17*2=34 years
Putting the value of A in equation (II), C= 20 years
Required difference = 22+20 = 42 years

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Rani had Rs 8000. She invested some of it in Fund P and the rest of the money in Fund Q. She invested for 3 years in Fund P and for 2 years in Fund Q. Fund P offers SI at a rate of 20% pa while Fund Q compounded annually at the rate of 30% pa. The interest received from Fund P is 930 more than the interest received from Fund Q. If Rs 1500 is debited from the invested amount of Fund P then find the difference between the amount invested by Rani in Fund P & Fund Q.

Correct

Answer – 4) Rs 500
Explanation:
Amount invested in Fund P= Rs X
Amount invested in Fund Q= Rs (8000-X)
Compounding 30 % for 2 years , rate
30+30+ (30*30)/100= 69%
60% of X-69 % of (8000-X)=930
X= 5000
In Fund Q = 8000-5000=3000
5000 – 1500 = 3500
Difference =3500-3000=Rs 500

Incorrect

Answer – 4) Rs 500
Explanation:
Amount invested in Fund P= Rs X
Amount invested in Fund Q= Rs (8000-X)
Compounding 30 % for 2 years , rate
30+30+ (30*30)/100= 69%
60% of X-69 % of (8000-X)=930
X= 5000
In Fund Q = 8000-5000=3000
5000 – 1500 = 3500
Difference =3500-3000=Rs 500