Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Polity – Set 25

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Polity) !!!

  1. The legislative branch of government is responsible for ……..
    1.Express an opinion on a specific issue through a motion.
    2.Right to assess
    3.To instigate a parliamentary investigation into a specific issue
    4.Enacting Laws
    5.None of these
    Answer – 4.Enacting Laws
    Explanation :
    The legislative branch of government is responsible for enacting the laws of the state and appropriating the money necessary to operate the government.

  2. …………………….. provides Representative Government.
    1.Presidential Democracy
    2.Indirect Democracy
    3.Governmental Structure
    4.Direct Democracy
    5.None of these
    Answer – 2.Indirect Democracy
    Explanation :
    Indirect democracy, or representative democracy, is when citizens elect representatives to make laws on their behalf. This is what most modern countries have today.  In many representative democracies (Canada, the USA, Britain, etc.) representatives are chosen in elections where a winning candidate has to win more votes than any other candidate.

  3. The Environment(Protection) Bill was passed by the Parliament of India in which year ?
    1.1986
    2.1985
    3.1968
    4.1972
    5.None of these
    Answer – 1.1986
    Explanation :
    The Environment (Protection) Act was enacted in 1986 with the objective of providing for the protection and improvement of the environment.

  4. Laws made by the …………………. is called as ordinary law
    1.Supreme Court
    2.People
    3.Government
    4.High Court
    5.None of these
    Answer – 3.Government
    Explanation :
    An ordinary law is a normal law, generally distinguished from a constitutional law, organic law, or other similar law.It is made by the Government

  5. The Fascist view of state is ……………………….
    1.State is under the control of CM
    2.Nation state is unquestionably sovereign
    3.State enhance the idea of individualism
    4.State is the instrument of exploitation in the hands of few
    5.None of these
    Answer – 4.State is the instrument of exploitation in the hands of few
    Explanation :
    Fascist view of state is State is the instrument of exploitation in the hands of few

  6. The legislature gains a priority over the executive in …………….
    1.a Federal Government
    2.a Parliamentary Government
    3.an Authoritarian Government
    4.a Presidential Government
    5.None of these
    Answer – 2.a Parliamentary Government
    Explanation :
    The Executive (i.e. the political Executive the Council of Ministers) remains responsible and the administration accountable to Parliament. It is the function of Parliament to exercise political and financial control over the Executive and to ensure parliamentary surveillance of administration. Executive responsibility and administrative accountability, are two different functional concepts.

  7. The women’s Reservation Bill seeks ………….. % reservation for women in the State assemblies and Lok Sabha
    1.31%
    2.33%
    3.30%
    4.34%
    5.None of these
    Answer – 2.33%
    Explanation :
    Women’s Reservation Bill or The Constitution (108th Amendment) Bill, is a pending bill in India which proposes to amend the Constitution of India to reserve 33 per cent of all seats in the Lower house of Parliament of India

  8. ……………………is law made by the executive when exercising these powers.
    1.Delegated Legislation
    2.Primary Legislation
    3.Preferred legislation
    4.Rule of law
    5.None of these
    Answer – 1.Delegated Legislation
    Explanation :
    Delegated legislation is law made by the executive when exercising these powers.

  9. Members of Union Public Service commission are appointed by whom ?
    1.Prime Minister
    2.Vice President
    3.Chief Justice
    4.President
    5.None of these
    Answer – 4.President
    Explanation :
    The Union Public Service Commission is India’s central agency authorised to conduct the Civil Services Examination, Indian Forest Service examination, Engineering Services Examination, Combined Defence Services Examination, National Defence Academy Examination, Naval Academy Examination, Combined Medical Services Examination,Special Class Railway Apprentice, Indian Economic Service/Indian Statistical Service Examination, Combined Geoscientist and Geologist Examination, and Central Armed Police Forces(Assistant Commandant) Examination. The Chairman and other members of the UPSC (Union Public Service Commission) are appointed by the President of India.

  10. Which of the following is not conferred the ‘minority’ status by the Government of India?
    1.Jains
    2.Buddhists
    3.Sikhs
    4.Muslims
    5.None of these
    Answer – 1.Jains
    Explanation :
    There are six religions in India which have been awarded “National minority” status—Muslims, Christians, Sikhs, Jains, Buddhists and Zoroastrians