Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Polity – Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Polity) !!!

  1. Who proposed an idea to have a constitution in 1934 ?
    1.Rajendra Prasad
    2.MN Roy
    3.G.K.Gokhale
    4.Shankaran Nair
    5.None of these
    Answer – 2.MN Roy
    Explanation :
    MN roy proposed an idea to have a constitution in 1934.Manabendra Nath Roy  was an Indian revolutionary, radical activist and political theorist. Roy was a founder of the Mexican Communist Party and the Communist Party of India.

  2. On July 21st …………… the National Flag was adopted by the Constituent Assembly.
    1.1947
    2.1950
    3.1949
    4.1956
    5.None of these
    Answer – 1.1947
    Explanation :
    The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India in 1947.
    The National Flag of India is a national symbol designed in horizontal rectangular shape. It is designed using three colours such as deep saffron (top most), white (middle) and India green (lower most). The middle white colour contains navy blue Ashoka Chakra (means Wheel of Law)in the centre having 24 spokes in the wheel.

  3. The constituent Assembly was formed in ………………….. under the sceme formulated by Cabinet Mission Plan
    1.1935
    2.1950
    3.1947
    4.1946
    5.None of these
    Answer – 4.1946
    Explanation :
    The Constituent Assembly which framed the Consitution for Independent India was set up in 1946.The total strength of the assembly was 389.It’s first meeting on 9th  December,1946.

  4. The first session of the Constituent Assembly lead by ………………………..
    1.C. Rajagopalachari,
    2.Dr.B.R. Ambedkar
    3.Pandit Jawaharlal Nehru
    4.Sardar Vallabhbhai Patel
    5.Dr.Rajendra Prasad
    Answer – 3.Pandit Jawaharlal Nehru
    Explanation :
    The first session(Dec 13th ,1946) of the Constituent Assembly lead by Pandit Jawaharlal Nehru which was adopted after considerable deliberation and debate in the assembly on 22nd January 1947

  5. Who was the first president of the Constituent Assembly ?
    1.Dr.Sachidananda Sinha
    2.Dr.Rajendra Prasad
    3.Dr.Ambedkar
    4.Coomer Mookerjee
    5.None of these
    Answer – 1.Dr. Sachidananda Sinha
    Explanation :
    Dr. Sachchidananda Sinha was the first elected chairman (temporary) of Constituent Assembly. Later Dr. Rajendra Prasad was elected as the president and Its vice-president was Harendra Coomar Mookerjee, a Christian from Bengal and former vice-chancellor of Calcutta University. Also chairing the assembly’s Minorities Committee, Mookerjee was appointed governor of West Bengal after India became a republic.

  6. On ………………… the Constitution was declared as passed
    1.26th November, 1950
    2.26th November, 1949
    3.26th January, 1947
    4.26th Januray, 1950
    5.None of these
    Answer – 2.26th November, 1949
    Explanation :
    On 26th nov, 1949 the Constitution was declared as passed.The provisions relating to the citizenship, elections and provisional parliament etc were implemented with immediate effect.The rest of the provisions came into force on 26th January, 1950.

  7. On 29 August, 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of …………………to prepare a Draft Constitution for India.
    1.D P Khaitan
    2.N Gopalaswamy
    3.N Madhava Rao
    4.Dr. BR Ambedkar
    5.None of these
    Answer – 4.Dr.B.R. Ambedkar 
    Explanation :
    On 29 August, 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of  Dr.Ambedkar to prepare a Draft Constitution for India. The committee comprised of a chairman and six other members.

  8. …………… under Part I of the constitution deals with the Union and its Territories
    1.Article 5
    2.Article 2-4
    3.Article 1-4
    4.Article 14
    5.None of these
    Answer – 3.Article 1-4
    Explanation :
    Part I of Indian Constitution is titled The Union and its Territory. It includes articles from 1- 4. Part I is a compilation of laws pertaining to the constitution of India as a country and the union of states that it is made of. This part of the constitution contains the law in the establishment, renaming, merging or altering the borders of the states. Articles under Part I were invoked when West Bengal was renamed, and for formation of relatively new states such as Jharkhand,Chattisgarh or Telengana.

  9. The constitution of India at the time of adopting had only ……………… Schedules
    1.8
    2.10
    3.6
    4.12
    5.None of these
    Answer – 1.8
    Explanation :
    The Indian constitution is the world’s longest constitution.At the time of commencement, the constitution had 395 articles in 22 parts and 8 schedules.

  10. The constitution in its current form consists of preamble ….. Parts, ……Articles and ……… Schedules
    1.25,460 and 10
    2.25, 465 and 12
    3.22,448 and 8
    4.25,448 and 8
    5.None of these
    Answer – 2.25, 465 and 12
    Explanation :
    Constitution of India have 465 articles in 25 parts, 12 schedules, 5 appendices and 98 amendments.
    Parts – The individual Articles of the Constitution are grouped together into the Parts
    Schedules – Schedules are lists in the Constitution that categorize and tabulate bureaucratic activity and policy of the Government.