Current Affairs PDF Sales

GK Questions – Indian Geography Set 33

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(Indian Geography)!!! 

  1. Ameenpur Lake is located in which state of India ?
    1.Maharashtra
    2.J & K
    3.Karnataka
    4.Telangana
    5.None of these
    Answer – 4.Telangana
    Explanation :
    Ameenpur lake, located in the metropolitan area limits of Hyderabad with a number of industrial units nearby, has been designated a biodiversity heritage site.

  2. The Chennakeshava Temple is in _______________
    1.Karnataka
    2.Andhra Pradesh
    3.Tamil Nadu
    4.Haryana
    5.None of these
    Answer – 1.Karnataka
    Explanation :
    The Chennakeshava Temple, originally called Vijayanarayana Temple, was built on the banks of the Yagachi River in Belur, by the Hoysala King Vishnuvardhana.

  3. In which state, Sessa Orchid Sanctuary is situated ?
    1.Kerala
    2.Maharashtra
    3.Arunachal Pradesh
    4.Odisha
    5.None of these
    Answer – 3.Arunachal Pradesh
    Explanation :
    Sessa Orchid Sanctuary is a 100 km2 protected area of India in the Himalayan foothills in Bhalukpong Forest Division of West Kameng District, Arunachal Pradesh

  4. The Teesta River is flowing through which two Indian states ?
    1.Assam, Uttarakhand
    2.West Bengal, Manipur
    3.Sikkim, Jharkhand
    4.West Bengal, Sikkim
    5.None of these
    Answer – 4.West Bengal, Sikkim
    Explanation :
    The Teesta River is a 309 km long river flowing through the Indian states of West Bengal and Sikkim, before going to Bay of Bengal through Bangladesh

  5. The Dal lake is in
    1.Jammu & Kashmir
    2.Punjab
    3.Meghalaya
    4.Uttar Pradesh
    5.None of these
    Answer – 1.Jammu & Kashmir
    Explanation :
    Dal is a lake in Srinagar, the summer capital of Jammu and Kashmir. The urban lake, which is the second largest in the state, is integral to tourism and recreation in Kashmir and is named the “Jewel in the crown of Kashmir” or “Srinagar’s Jewel”

  6. Bojjannakonda and Lingalakonda are two Buddhist rock-cut caves are placed in which Indian States ?
    1.Karnataka
    2.Andhra Pradesh
    3.Madhya Pradesh
    4.Tamil Nadu
    5.None of these
    Answer – 2.Andhra Pradesh
    Explanation :
    Bojjannakonda and Lingalakonda are two Buddhist rock-cut caves on adjacent hillocks, situated near a village called Sankaram, which is a few kilometres away from Anakapalle, Vishakhapatnam in the Indian state of Andhra Pradesh

  7. The Pandoh Dam is located in …………………. state of India
    1.Punjab
    2.Rajasthan
    3.Himachal Pradesh
    4.Mizoram
    5.None of these
    Answer – 3.Himachal Pradesh
    Explanation :
    The Pandoh Dam is an embankment dam on the Beas River in Mandi district of Himachal Pradesh, India.

  8. The Salal Hydroelectric Project is built on ______________river
    1.Tawi
    2.Jhelum
    3.Indus
    4.Chenab
    5.None of these
    Answer – 4.Chenab
    Explanation :
    Salal Hydroelectric Project is built on river Chenab near Reasi in Udhampur district of Jammu & Kashmir in India.

  9. __________________ is the easternmost permanently populated towns of India
    1.Kuttanad, Kerala
    2.Kibithu, Arunachal Pradesh
    3.Ghuhar Mota, Gujarat
    4.Kanchenjunga, Sikkim
    5.None of these
    Answer – 2.Kibithu, Arunachal Pradesh
    Explanation :
    Kibithu. Kibithu is a town in Arunachal Pradesh in Anjaw district. It is one of the easternmost permanently populated towns of India, located on the LAC (line of actual control) at 28°16′49″N 97°01′04″E.

  10. The contiguous zone is upto how many nautical mile ?
    1.18
    2.20
    3.30
    4.24
    5.None of these
    Answer – 4.24
    Explanation :
    The contiguous zone is a band of water extending from the outer edge of the territorial sea to up to 24 nautical miles (44.4 km; 27.6 mi) from the baseline.