Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Chemistry) – Set 4

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. A pearl is composed of …………………………
    1.Calcium Carbonate
    2.Carbon-di-oxide
    3.Carbon
    4.Calcium Oxide
    5.None of these
    Answer – 1.Calcium Carbonate
    Explanation :
    Pearl like the shell of a clam, a pearl is composed of calcium carbonate(CaCO3) in minute crystalline form, which has been deposited in concentric layers.

  2. Electron affinity is defined as the …………………………. when an extra electron is added to an atom
    1.Ionised energy
    2.Energy Liberated
    3.Electron Added
    4.Electron Combined
    5.None of these
    Answer – 2.Energy Liberated
    Explanation :
    Electron affinity is defined as the Energy Liberated when an extra electron is added to an atom or the change in energy (in kJ/mole) of a neutral atom (in the gaseous phase) when an electron is added to the atom to form a negative ion.

  3. Which is used in brain imaging ?
    1.Carbon-14
    2.Iodine-131
    3.Iodine-123
    4.Sodium-24
    5.None of these
    Answer – 3.Iodine-123
    Explanation :
    Iodine-123 is a radioactive isotope of iodine used in nuclear medicine imaging, including single photon emission computed tomography and X-ray computed tomography scans.

  4. ………………………… are positively charged helium nuclei
    1.Alpha Particle
    2.Beta Particle
    3.Gamma Rays
    4.Atom Bomb
    5.None of these
    Answer – 1.Alpha Particle
    Explanation :
    An alpha particle is a fast moving packet containing two protons and two neutrons (a helium nucleus). Alpha particles carry a charge of +2 and strongly interact with matter. Produced during alpha decay, alpha particles can travel only a few inches through air and can be easily stopped with a sheet of paper.

  5. Which of the following has high penetrating power ?
    1.Beta Particle
    2.Alpha Particle
    3.All of the above
    4.Gamma Rays
    5.None of these
    Answer – 4.Gamma Rays
    Explanation :
    Gamma rays are ionizing radiation, and are thus biologically hazardous. Decay of an atomic nucleus from a high energy state to a lower energy state, a process called gamma decay, produces gamma radiation.

  6. Beta particles are ……………………. charged electrons
    1.Positively
    2.Negatively
    3.Neutral
    4.Both 1 and 2
    5.None of these
    Answer – 2.Negatively
    Explanation :
    Beta particles are just electrons from the nucleus.The high energy electrons have greater range of penetration than alpha particles, but still much less than gamma rays.

  7. Which of the following is used for the treatment of Cancer ?
    1.Phosphorus-32
    2.Cobalt-32
    3.Carbon-14
    4.Cobalt-60
    5.None of these
    Answer – 4.Cobalt-60
    Explanation :
    Cobalt-60 is a synthetic radioactive isotope of cobalt with a half-life of 5.2714 years. It is produced artificially in nuclear reactors. Cobalt therapy, using beams of gamma rays from 60Co teletherapy machines to treat cancer, has been widely used since the 1950s.

  8. ………………………….. is used to trace the flow of blood
    1.Sodium-60
    2.Iodine-131
    3.Sodium – 24
    4.Phoshorous-32
    5.None of these
    Answer – 3.Sodium – 24
    Explanation :
    Sodium-24 is one of the most important isotopes. It is radioactive and created from common sodium-23 by neutron bombardment. Measurements of its quantity are used to determine the absorbed radiation dose of the patient. This is used to determine the level of medical treatment required.

  9. Phosphorous-32 is used for …………………………
    1.To trace the location of stone
    2.Used for Leukemia therapy
    3.Treatment of Cancer
    4.Used in Brain Imaging
    5.None of these
    Answer – 2.Used for Leukemia therapy
    Explanation :
    Phosphorus-32 is a radioactive isotope of phosphorus. The nucleus of phosphorus-32 contains 15 protons and 17 neutrons.P.32 is used as a tracer in studies of themetabolism of nucleic acids and phospholipids, and also used in the treatment of certain diseases of the osseous and hematopoietic systems.

  10. Which is used for diagnosis of coronary artery disease other heart conditions ?
    1.Selenium-75
    2.Thallium-201
    3.Carbon-11
    4.Iridium-192
    5.None of these
    Answer – 2.Thallium-201
    Explanation :
    Thallium-201 Used for diagnosis of coronary artery disease other heart conditions such as heart muscle death and for location of low-grade lymphomas.