Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Biology) – Set 4

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. Which of the following is the richest source of Vitamin C ?
    1.Apple
    2.Amla
    3.Grapes
    4.Orange
    5.None of these
    Answer – 2.Amla
    Explanation :
    This humble fruit is known to be a rich source of Vitamin C. So much so, that one small amla has as much Vitamin C as 2 medium oranges. Vitamin C has many benefits for the skin, hair and health.

  2. …………………… is due to either the pancreas not producing enough insulin or the cells of the body not responding properly to the insulin produced.
    1.Trochoma
    2.Blood Pressure
    3.Diabetes
    4.Pyrorhoea
    5.None of these
    Answer – 3.Diabetes
    Explanation :
    Diabetes mellitus (DM), commonly referred to as diabetes, is a group of metabolic diseases in which there are high blood sugar levels over a prolonged period.Symptoms of high blood sugar include frequent urination, increased thirst, and increased hunger.

  3. Normal blood pressure of human body is approximately
    1.90/60 mm Hg
    2.110/80 mm Hg
    3.140/90 mm Hg
    4.120/80 mm Hg.
    5.None of these
    Answer – 4.120/80 mm Hg.
    Explanation :
    Blood pressure (BP) is the pressure exerted by circulating blood upon the walls of blood vessels. When used without further specification, “blood pressure” usually refers to the arterial pressure in the systemic circulation. It is usually measured at a person’s upper arm. 140/90 mm Hg is considered high blood pressure or hypertension

  4. Trachoma is a disease of the ………………………..
    1.Lungs
    2.Eye
    3.Ear
    4.Liver
    5.None of these
    Answer – 2.Eye
    Explanation :
    Trachoma is a contagious bacterial infection of the eye, causing inflamed granulation on the inner surface of the lids.

  5. The richest source of vitamin D is …………………
    1.Almond
    2.Milk
    3.Cod liver oil
    4.Apple
    5.None of these
    Answer – 3.Cod liver oil
    Explanation :
    Cod liver oil is a nutritional supplement derived from liver of cod fish. As with most fish oils, it has high levels of the Vitamin D, omega-3 fatty acids, eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid

  6. During sleep a man’s blood pressure is ……………………………..
    1.Fluctuate
    2.Increases
    3.Decreases
    4.Constant
    5.None of these
    Answer – 1.Fluctuate
    Explanation :
    An individual’s blood pressure varies with exercise, emotional reactions, sleep, digestion and time of day.

  7. …………………..is provided by sunlight to the body
    1.Vitamin C
    2.Vitamin A
    3.Vitamin E
    4.Vitamin D
    5.None of these
    Answer – 4.Vitamin D
    Explanation :
    Vitamin D from Sunlight. Ultraviolet B rays from the sun convert a natural vitamin D precursor present in your skin, 7-dehydrocholesterol, into vitamin D3.

  8. Psoriasis is a disease connected with
    1.Brain
    2.Skin
    3.Heart
    4.Eye
    5.None of these
    Answer – 2.Skin
    Explanation :
    Psoriasis is a skin disease marked by red, itchy, scaly patches.

  9. Malaria is a disease which affect the ………………………..
    1.Eye
    2.Skin
    3.Brain
    4.Spleen
    5.None of these
    Answer – 4.Spleen
    Explanation :
    Malaria is a mosquito-borne infectious disease of humans and other animals caused by parasitic protozoans belonging to the genus Plasmodium Malaria affects the spleen, kidneys, lungs and liver. Mediterranean region.

  10. Tuberculosis is an infectious ………………..disease
    1.Bacteria
    2.Virus
    3.Fungi
    4.Algae
    5.None of these
    Answer – 1.Bacteria
    Explanation :
    Tuberculosis(TB) is an infectious bacterial disease characterized by the growth of nodules (tubercles) in the tissues, especially the lungs.