Welcome to questions and answers section on Spotting Errors, its main chapter in English for competitive exams. Solved examples with detailed answer description, explanation are given and it would be easy to understand.
 

  1. We are yet starting (1) / offering this facility to (2) / our customers as we are (3) / awaiting approval from the Board. (4) / No error (5).
    Ans- (1).
    Explanation :- Replace we are yet starting by we are yet to start.
    Yet is occasionally used in affirmative sentences, giving the sentences a similar meaning as the use of still. Note that this is more formal and not common.”Yet to ” is followed by 1st form of verb.
    We have yet to hear the big news from Aunt Martha.
    We are still waiting to hear the big news from Aunt Martha
     

  2. The Chairmen of all large (1) / public sector banks met with (2) / senior RBI officials to give its (3) / suggestions about implementing the new policy. (4) / No error (5).
    ANS- (3).
    Explanation :- Replace its by their.Chairmen -living beings.
     

  3. They have not fully considered (1) / the impact that relaxing (2) / these guidelines is likely (3)/ to have with the economy (4) / No error (5)
    ANS- (4).  
    Explanation :- Replace “to have with” the economy by “to have on” the economy.

    “HAVE ON” uses
    1. (usually adverb) to wear
    2. (usually adverb) to have (a meeting or engagement) arranged as a commitment: what does your boss have on this afternoon?.
    3. (adverb) to trick or tease (a person)
    4. (preposition) to have available (information or evidence, esp when incriminating) about (a person): the police had nothing on him, sothey let him go.


  4. Had this notification (1) / been amended earlier, (2) / we could have stopped (3) / the transfer of funds. (4) / No error (5)
    ANS- No error 

  5. There are many insurance (1) / disputes nowadays because of (2) / most people do not fully (3) / understand the terms and conditions of their policies (4) / No error (5)
    ANS- (2)
    Explanation :- Replace “disputes now a days because of “by “disputes now a days because”. It is superfluous to use preposition of as subordinate clause follows.
     

  6. India needs a value education system (1) / who will inculcate values (2) / among the students and (3) / enrich their personalities. (4) / No error (5)
    ANS- (2)
    Explanation :- . Replace relative pronoun who by which because non-living thing has been used
     

  7. Driven by the desire to save trees (1) / residents of locality (2) / has started using solar appliances (3) / for their everyday needs. (4) / No error (5)
    ANS-(1)
    Explanation :- Replace “Driven by the desire to save trees ” by “Being driven by the desire to save trees”.
     

  8. A large number of unmanned aircrafts (1) / being used by the military (2) / are suspected of having (3) / unsafe radio links. (4) / no error (5)
    ANS-No error 

  9. Recent survey shows that (1) / 35 million children in the age group of (2) / 6 to 10 years have never (3) / attended no primary school. (4) / No error (5)
    ANS-(4). 
    Explanation :- Here never is in negative. So, attended any primary school is correct.

  10. Coal mines constitute (1) / a major percentage of the (2) sources which cause damage (3) / on the environment. (4) / No error (5)
    ANS- (4).
    Explanation :-Damage takes preposition to. So, replace on the environment by to environment.
     

  11. A man who has been (1) / accused of fraud in (2) / an earlier job he will never be (3)/ welcome in any other organization. (4) / No error (5)
    ANS-(3).Explanation :-Here he (pronoun) is superfluous. So remove he.
     

  12. Worried about the continuing violence in the city (1)/ much students are set to migrate (2) / to other cities (3) / for higher education (4)/ No error (5)
    ANS- (2). 
    Explanation :- The word students is a countable noun. So replace “much students” by “many students”.

  13. Many organizations have been offering (1) / attractive incentives to (2)/ their employees in an attempt (3)/ to boosting employee retention. (4) / No error(5)
    ANS-. (4)
    Explanation :-Replace “to boosting ” by ” to boost “.
     

  14. Some genuine issues exist (1) / with the newly adopted (2) / system and needs to (3) / be examined seriously. (4) / No error (5)
    ANS-(3)
    Explanation :-Plural subject takes plural verb. So system and need to should be used.

  15. She learns not only(1)/ dance(2) /but also teaches(3)/ some children.(4)/no error (5)
    ANS-(1)
    Explanation :-When two actions are being joined, not only and but also are used before the actions .correct:-She not only learns dance but also teaches some children.
     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here