Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 14

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Admire
    1) she was admired for her cheerful efficiency
    2) I do admire social climbers
    3) we were just admiring your garden
    4) Simon had admired her from afar for a long time
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “admire” with “detest”
    In the other sentences, the word ‘think’ is used correctly.

  2. Confront
    1) party leaders confront and rescinded the resolution
    2) the new government was confronted with many profound difficulties
    3) we knew we couldn’t ignore the race issue and decided we’d confront it head on
    4) they’ve got to learn to confront their own problems
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “confront” with “backed down”
    In the other sentences, the word ‘think’ is used correctly.

  3. Elude
    1) he tried to elude the security men by sneaking through a back door
    2) the study will elude on a number of areas in Wales
    3) the murderer managed to elude the police for several weeks
    4) sleep still eluded her
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “elude” with “focus”
    In the other sentences, the word ‘think’ is used correctly.

  4. Blame
    1) he was cleared of all blame for the incident
    2) his players had to take the blame for the defeat
    3) evidence blames that teenagers are more responsive to price increases than adults
    4) the inquiry blamed the train driver for the accident
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “blame” with “suggests”
    In the other sentences, the word ‘think’ is used correctly.

  5. Include
    1) include your name, address, and telephone number
    2) one cannot include the possibility of a fall in house prices
    3) we have included some hints for beginners in this section
    4) include your name, address, and telephone number
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “exclude” with “include”
    In the other sentences, the word ‘think’ is used correctly.

  6. Critical
    1) the police critical Parveen for her courage
    2) I was very critical of the previous regime
    3) the safety committee produced a highly critical report
    4) there was critical agreement among Renaissance specialists
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “critical” with “praised”
    In the other sentences, the word ‘think’ is used correctly.

  7. Scold
    1) she was a scold—whenever she was near him he felt in the wrong
    2) Mum took Anna away, scolding her for her bad behaviour
    3) Joe meekly accepted her scolding
    4) she blushed at the unexpected scold
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “scold” with “compliment”
    In the other sentences, the word ‘think’ is used correctly.

  8. Reveal
    1) a cabinet minister with a reputation for Revealing information
    2) for operational reasons the police can’t reveal his whereabouts
    3) the big reveal at the end of the movie answers all questions
    4) Brenda was forced to reveal Robbie’s whereabouts
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “revealing” with “concealing”
    In the other sentences, the word ‘think’ is used correctly.

  9. Spread
    1) I spread a towel on the sand and sat down
    2) rain over north-west Scotland will spread south-east during the day
    3) disaffection with his policies is spreading
    4) the male’s antlers can attain a spread of six feet
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these.
    All sentences are correct.

  10. Annoy
    1) such remarks never failed to annoy him
    2) Maureen was beginning to look annoyed
    3) the decision really annoyed him
    4) a gallant Saxon, who annoyed this Coast”
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these.
    All sentences are correct.