Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words , which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Choose the word which best expresses the meaning of amplitude ?
    1) ampersand n. The character.
    2) Living both on land and in water.
    3) An edifice of elliptical shape.
    4) Largeness
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : ampersand n. The character.
    amphibious adj. Living both on land and in water.
    amphitheater n. An edifice of elliptical shape, constructed about a central open space or arena.
    amplitude n. Largeness.

  2. Choose the word which best expresses the meaning of Abrupt ?
    1) recant
    2) tough
    3) wise
    4) calm
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : Abrupt – Beginning, ending, or changing suddenly or with a break.(आकस्मिक)

  3. Choose the word which best expresses the meaning of agile ?
    1) aghast adj. Struck with terror and amazement.
    2) Able to move or act quickly, physically, or mentally.
    3) To move or excite (the feelings or thoughts).
    4) Pertaining to land, especially agricultural land.
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : aghast adj. Struck with terror and amazement.
    agile adj. Able to move or act quickly, physically, or mentally.
    agitate v. To move or excite (the feelings or thoughts).
    agrarian adj. Pertaining to land, especially agricultural land.

  4. Choose the word which best expresses the meaning of Abrasion ?
    1) compressed
    2) strengthening
    3) soothe
    4) preil
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Abrasion – That which is rubbed off. ( रगड़)

  5. Choose the word which best expresses the meaning of aggrandize?
    1) The fact of being made heavier or more heinous, as a crime.
    2) To cause to appear greatly.
    3) agglomerate v. To pile or heap together.
    4) To make heavier, worse, or more burdensome.
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : agglomerate v. To pile or heap together.
    aggrandize v. To cause to appear greatly.
    aggravate v. To make heavier, worse, or more burdensome.
    aggravation n. The fact of being made heavier or more heinous, as a crime , offense, misfortune, etc.

  6. Which of the following spelling incorrect in the given context ?
    1) acme
    2 acoustic
    3) acquaint
    4) acqaiesce
    5) All are correct
    Answer – 4)
    Explanation : acqaiesce
    Explanation : acme – The highest point, or summit.
    acoustic – Pertaining to the act or sense of hearing.
    acquaint – To make familiar or conversant.
    acquiesce – To comply; submit.

  7. Choose the word which best expresses the meaning of abstinence ?
    1) To keep oneself back (from doing or using something)
    2) Characterized by self denial or abstinence, as in the use of drink, food
    3) Self denial
    4) Dealing with matters difficult to be understood
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : abstain – To keep oneself back (from doing or using something).
    abstemious – Characterized by self denial or abstinence, as in the use of drink, food.
    abstinence – Self denial.
    abstruse – Dealing with matters difficult to be understood.

  8. Choose the word which best expresses the meaning of absurd ?
    1) Inconsistent with reason or common sense
    2) Plentiful
    3) Employing harsh words or ill treatment
    4) To touch at the end or boundary line
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : absurd – Inconsistent with reason or common sense.
    abundant – Plentiful.
    abusive – Employing harsh words or ill treatment.
    abut – To touch at the end or boundary line.

  9. Which of the following spelling incorrect in the given context ?
    1) abrupt
    2) abscess
    3) abscession
    4) abscond
    5) All are correct
    Answer – 3)
    Explanation : abrupt – Beginning, ending, or changing suddenly or with a break.
    abscess – A Collection of pus in a cavity formed within some tissue of the body.
    abscission – The act of cutting off, as in a surgical operation.
    abscond – To depart suddenly and secretly, as for the purpose of escaping arrest.

  10. Choose the word which best expresses the meaning of alacrity ?
    1) Cheerful willingness.
    2) Even though.
    3) A person with milky white skin and hair, and eyes with bright red pupil and usually pink iris.
    4) A book whose leaves are so made to form paper frames for holding photographs or the like.
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : alacrity n. Cheerful willingness.
    albeit conj. Even though.
    albino n. A person with milky white skin and hair, and eyes with bright red pupil and usually pink iris.
    album n. A book whose leaves are so made to form paper frames for holding photographs or the like.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here