English Questions: Spotting Error set – 152

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. The challenge lies in making the individual / character to conform to the military / character to accomplish the / desired mission in peace and wars.
    1) The challenge lies in making the individual
    2) character to conform to the military
    3) character to accomplish the
    4) desired mission in peace and wars.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    It should be ‘peace and war’ instead of ‘peace and wars’ and per parallelism rule.
    In grammar, parallelism, also known as parallel structure or parallel construction, is a balance within one or more sentences of similar phrases or clauses that have the same grammatical structure. The application of parallelism improves writing style and readability, and is thought to make sentences easier to process.
  2. Answer: 4)

  3. When all lifes in the whole universe is / seen in vast oneness, the selfishness, / narrow-mindedness and innumerable / divisions instantly collapse.
    1) When all lifes in the whole universe is
    2) seen in vast oneness, the selfishness,
    3) narrow-mindedness and innumerable
    4) divisions instantly collapse.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    life’ will be inappropriate noun, correct use should be ‘life’ instead of ‘lifes’.
  4. The external rituals of religion are / of secondary importance but / the spiritual essence of religions / needs to be accepted.
    1) The external rituals of religion are
    2) of secondary importance but
    3) the spiritual essence of religions
    4) needs to be accepted.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    it should be ‘religions’ instead of ‘religion’.
  5. If we seek the universal religion which / can be followed by everyone / it must include all degrees / of religious development.
    1) If we seek the universal religion which
    2) can be followed by everyone
    3) it must include all degrees
    4) of religious development.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Replace ‘the’ with ‘a’, English has two articles: the and a/an. The is used to refer to specific or particular nouns; a/an is used to modify non-specific or non-particular nouns. We call the the definite article and a/an the indefinite article.
  6. Our urge for universal brotherhood / usually excludes those whom are / reluctant to join the group / and thus becomes self-defeating.
    1) Our urge for universal brotherhood
    2) usually excludes those whom are
    3) reluctant to join the group
    4) and thus becomes self-defeating.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Replace ‘whom’ with ‘who’, Whom is the object of a verb (i.e. the one being acted upon). The difference between who and whom is similar to that between he and him, or they and them. He and they are the subjects of verbs, and him and them are objects.
  7. Vivekananda did not propagate any / world-negating concept of spirituality / or escapism for the din and / bustle of the suffering multitudes.
    1) Vivekananda did not propagate any
    2) world-negating concept of spirituality
    3) or escapism for the din and
    4) bustle of the suffering multitudes.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: Replace ‘for’ with ‘from’
    from – indicating the point in space at which a journey, motion, or action starts and indicating the point in time at which a particular process, event, or activity starts.
  8. This universalism par excellence, way of life engulfing / whole gamut of existence, must evolve as / the religion or spirituality of posterity as / panacea for all the problems we face today.
    1) This universalism par excellence, way of life engulfing
    2) whole gamut of existence, must evolve as
    3) the religion or spirituality of posterity as
    4) panacea for all the problems we face today.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: No error
  9. These study by no means settle the issue, / for there are more in the offing, / and doses, sub-groups may / discover some beneficial secrets.
    1) These study by no means settle the issue,
    2) for there are more in the offing,
    3) and doses, sub-groups may
    4) discover some beneficial secrets.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: it should be ‘studies’ instead of ‘study’ with subject ‘these’.
  10. It now comes as a fad as a different / type of smoke, that costs / such that the lower middle / class may be force to crime.
    1) It now comes as a fad as a different
    2) type of smoke, that costs
    3) such that the lower middle
    4) class may be force to crime.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Replace ‘force’ with ‘forced’, be + verb 3rd form..
  11. We use them as escape mechanisms from our reality, / as proxies to evade our very own selves, as a/ mechanism for entering a world / in a world, the former of which is unreal.
    1) We use them as escape mechanisms from our reality,
    2) as proxies to evade our very own selves, as a
    3) mechanism for entering a world
    4) in a world, the former of which is unreal.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: Replace ‘in’ with ‘within’.
    Differences Between In and Within. The words ‘in’ and ‘within’ are called prepositions which are used to link nouns, pronouns, and phrases to complete a sentence. … ‘Within’ can also be used to substitute for the preposition ‘in’ which makes it look like this: ‘The car is within the garage.’